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Biochemistry and molecular biology international1999Jun01Vol.47issue(6)

電子スピン共鳴を使用して測定された植物抽出物のスーパーオキシドアニオンおよびヒドロキシルラジカル除去活性

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

16個の一般的な野菜からの水抽出物の再構成凍結凍結粉末によるラジカル除去は、5,5-ジメチル-1-ピルロリン-N-酸化物(DMPO)、ヒドロキシルラジカル、または(.OH)、または超オキシドアシオンアシオンアシオンアシオンアシオンアニオンの電子スピン共鳴(ESR)を使用して測定されました。ラジカル(O2.-)、DMPO-OHまたはDMPO-OOHスピン付加物として。乾燥重量では、ナス、赤、黄色、緑のピーマン抽出物が、強力なスーパーオキシドアニオンラジカル除去活性(SODのような活動)を示しました。アスコルビン酸オキシダーゼまたは熱処理は、ピーマン抽出物でのSOD様活性を減少させ、アスコルビン酸がフリーラジカルの除誘型活動の多くを占めることを示唆しています。ナスの表皮抽出物は、最も強力なヒドロキシルラジカル除去と芝のような活性を示しました。アスコルビン酸オキシダーゼ処理後はナスのSOD様活性は減少しませんでしたが、SOD様活性が部分的に高分子量物質によるものであることを実証する超微細ろ過後に減少しました。ナスの表皮のアントシアニンであるナスニンは、おそらく鉄イオンをキレート化することによりヒドロキシルラジカル生成を阻害したが、著しく強力なスーパーオキシドアニオンラジカル除去活性を示した。

16個の一般的な野菜からの水抽出物の再構成凍結凍結粉末によるラジカル除去は、5,5-ジメチル-1-ピルロリン-N-酸化物(DMPO)、ヒドロキシルラジカル、または(.OH)、または超オキシドアシオンアシオンアシオンアシオンアシオンアニオンの電子スピン共鳴(ESR)を使用して測定されました。ラジカル(O2.-)、DMPO-OHまたはDMPO-OOHスピン付加物として。乾燥重量では、ナス、赤、黄色、緑のピーマン抽出物が、強力なスーパーオキシドアニオンラジカル除去活性(SODのような活動)を示しました。アスコルビン酸オキシダーゼまたは熱処理は、ピーマン抽出物でのSOD様活性を減少させ、アスコルビン酸がフリーラジカルの除誘型活動の多くを占めることを示唆しています。ナスの表皮抽出物は、最も強力なヒドロキシルラジカル除去と芝のような活性を示しました。アスコルビン酸オキシダーゼ処理後はナスのSOD様活性は減少しませんでしたが、SOD様活性が部分的に高分子量物質によるものであることを実証する超微細ろ過後に減少しました。ナスの表皮のアントシアニンであるナスニンは、おそらく鉄イオンをキレート化することによりヒドロキシルラジカル生成を阻害したが、著しく強力なスーパーオキシドアニオンラジカル除去活性を示した。

Radical scavenging by reconstituted lyophilized powders of water extracts from 16 common vegetables was measured using electron spin resonance (ESR) with 5,5-dimethyl-1-pyrroline-N-oxide (DMPO), hydroxyl radicals, (.OH) or superoxide anion radicals (O2.-), as DMPO-OH or DMPO-OOH spin adducts. On a dry weight basis, eggplant, and red, yellow and green bell pepper extracts showed potent superoxide anion radical scavenging activities (SOD-like activities). Ascorbate oxidase- or heat-treatments, decreased SOD-like activities in bell pepper extracts suggesting that ascorbate accounts for much of their free radical scavenging activity. Eggplant epidermis extract exhibited the most potent hydroxyl radical scavenging and SOD-like activities. Eggplant SOD-like activity did not decrease after ascorbate oxidase treatment, but decreased following ultrafiltration demonstrating that SOD-like activity is partially due to high molecular weight substances. Nasunin, an anthocyanin in eggplant epidermis, showed markedly potent superoxide anion radical scavenging activity, while it inhibited hydroxyl radical generation probably by chelating ferrous ion.

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