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Sante (Montrouge, France)19990101Vol.9issue(4)

[マダガスカルのシーフード中毒:沿岸村の住民の遡及的研究の知識と結果の現状]

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PMID:10623871DOI:
文献タイプ:
  • Comparative Study
  • English Abstract
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

1996年と1997年に、マダガスカルの海岸に沿って広がる560の村で、シーフード中毒に関する知識、態度、実践調査が行われ、585,000人が集まりました。1930年から1996年の期間中に魚、サメ、カメの食事が発生した後の175の深刻なおよび205の軽度のシーフード中毒。スカール(主にスフィルニダエ科およびカチャリ科科の家族)は、深刻な中毒(エピソードの48%)の最も頻繁に責任があり、その後、他の魚(37%)、そして主にクルーピアイダ科(11%)Eretmochelys ImbricataとChelonia Mydas、そして最後にカニ(4%)。神経学的症状は球形の中毒で支配的であり、胃腸症状に関連する神経症状は、あらゆる種類のシーフード中毒エピソードの50%に存在します。エピソードのほとんどは、東海岸(主にトマシナと反イジラナナ地域)と南西海岸(トリアラ地域)で汚れています。軽度のシーフード中毒は、中央東海岸以外のすべての海岸に沿って広がっています。魚は最も頻繁に責任があります(エピソードの41%)。胃腸症状は最もコンモンです。Tの50%以上のインタビューを受けた人々は、ある種の海洋動物でのリスクを中毒することを知っていますが、食べる前に家畜に釣り物を与えるなど、20%未満の予防措置を実践しています。これらの結果は、包括的な疫学的監視および制御プログラムを計画するために使用されます。

1996年と1997年に、マダガスカルの海岸に沿って広がる560の村で、シーフード中毒に関する知識、態度、実践調査が行われ、585,000人が集まりました。1930年から1996年の期間中に魚、サメ、カメの食事が発生した後の175の深刻なおよび205の軽度のシーフード中毒。スカール(主にスフィルニダエ科およびカチャリ科科の家族)は、深刻な中毒(エピソードの48%)の最も頻繁に責任があり、その後、他の魚(37%)、そして主にクルーピアイダ科(11%)Eretmochelys ImbricataとChelonia Mydas、そして最後にカニ(4%)。神経学的症状は球形の中毒で支配的であり、胃腸症状に関連する神経症状は、あらゆる種類のシーフード中毒エピソードの50%に存在します。エピソードのほとんどは、東海岸(主にトマシナと反イジラナナ地域)と南西海岸(トリアラ地域)で汚れています。軽度のシーフード中毒は、中央東海岸以外のすべての海岸に沿って広がっています。魚は最も頻繁に責任があります(エピソードの41%)。胃腸症状は最もコンモンです。Tの50%以上のインタビューを受けた人々は、ある種の海洋動物でのリスクを中毒することを知っていますが、食べる前に家畜に釣り物を与えるなど、20%未満の予防措置を実践しています。これらの結果は、包括的な疫学的監視および制御プログラムを計画するために使用されます。

In 1996 and 1997, a knowledge, attitude and practice survey concerning seafood poisonings was conducted in 560 villages spread along the Madagascar coasts, gathering 585,000 people. 175 serious and 205 mild seafood poisonings after fish, shark and turtle meals occured during the period 1930 to 1996. Squales (mainly Sphyrnidae and Cacharinidae familiesi) are the most often responsible of serious poisoning (48% of episodes), then other fishes (37%), and mainly of the Clupeidae family (herrings, sardinels), then marine turtles (11%), with Eretmochelys imbricata and Chelonia mydas, and finally crabs (4%). Neurological symptoms are predominant in squale poisonings, neurological symptoms associated with gastrointestinal symptoms are present in 50% of all kind of seafood poisoning episods. Most of episods incame on the East Coast (mainly Toamasina and Antisiranana Region) and on the South-West Coast (Toliara Region). Mild seafood poisonings are spread along all the Coasts but central East Coast; fishes are the most often responsible (41% of episodes). Gastro-intestinal symptoms are the most conmon. More than 50% of t interviewed people knows about poisoning risks with some kind of marine animals, but less than 20% practice preventive measures such as giving a piece of fished animal to a domestic animal before eating. These results are used to plan a comprehensive epidemiological surveillance and control programme.

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