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Biochimica et biophysica acta2000Jul14Vol.1480issue(1-2)

-100度までの酵素活性c

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

2つの酵素、牛肝カタラーゼ(EC 1.11.1.6)と子牛の腸アルカリホスファターゼ(EC 3.1.3.1)の活性は、それぞれ-97度Cと-100度Cまで測定されています。酵素活性は、このような低温では以前に測定されていません。カタラーゼの場合、使用された凍結溶媒はメタノール:エチレングリコール:水(70:10:20)およびDMSO:エチレングリコール:水(60:20:20)でした。アルカリホスファターゼの場合、メタノール:エチレングリコール:水(70:10:20)が使用されました。すべてのArrheniusプロットは、検査された温度範囲全体で線形でした。活性が測定された最低温度は、タンパク質で観察される動的遷移を大きく下回っているため、結果は、動的遷移の下で停止する運動が酵素活性に不可欠ではないことを示しています。すべての場合において、クレオソルベントの使用により、アレニウス活性化エネルギーが大幅に増加し、これにより-100度C以下の酵素活性の測定に実用的な制限が課されました。基質/生成物の拡散ですが、全体として、内因性酵素特性が酵素活性に低い温度制限を課すという証拠はありません。

2つの酵素、牛肝カタラーゼ(EC 1.11.1.6)と子牛の腸アルカリホスファターゼ(EC 3.1.3.1)の活性は、それぞれ-97度Cと-100度Cまで測定されています。酵素活性は、このような低温では以前に測定されていません。カタラーゼの場合、使用された凍結溶媒はメタノール:エチレングリコール:水(70:10:20)およびDMSO:エチレングリコール:水(60:20:20)でした。アルカリホスファターゼの場合、メタノール:エチレングリコール:水(70:10:20)が使用されました。すべてのArrheniusプロットは、検査された温度範囲全体で線形でした。活性が測定された最低温度は、タンパク質で観察される動的遷移を大きく下回っているため、結果は、動的遷移の下で停止する運動が酵素活性に不可欠ではないことを示しています。すべての場合において、クレオソルベントの使用により、アレニウス活性化エネルギーが大幅に増加し、これにより-100度C以下の酵素活性の測定に実用的な制限が課されました。基質/生成物の拡散ですが、全体として、内因性酵素特性が酵素活性に低い温度制限を課すという証拠はありません。

The activities of two enzymes, beef liver catalase (EC 1.11.1.6) and calf intestine alkaline phosphatase (EC 3.1.3.1), have been measured down to -97 degrees C and -100 degrees C, respectively. Enzyme activity has not previously been measured at such low temperatures. For catalase, the cryosolvents used were methanol:ethylene glycol:water (70:10:20) and DMSO:ethylene glycol:water (60:20:20). For alkaline phosphatase, methanol:ethylene glycol:water (70:10:20) was used. All of the Arrhenius plots were linear over the whole of the temperature range examined. Since the lowest temperatures at which activity was measured are well below the dynamic transition observed for proteins, the results indicate that the motions which cease below the dynamic transition are not essential for enzyme activity. In all cases the use of cryosolvent led to substantial increases in Arrhenius activation energies, and this imposed practical limitations on the measurement of enzyme activity below -100 degrees C. At even lower temperatures, enzyme activity may be limited by the effect of solvent fluidity on substrate/product diffusion, but overall there is no evidence that any intrinsic enzyme property imposes a lower temperature limit for enzyme activity.

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