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Alcohol (Fayetteville, N.Y.)2000Aug01Vol.22issue(1)

ヒト新生児のアルコール臭に対する反応性の違い:妊娠中の母体消費の影響

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

以前の人間および動物の研究では、羊水に存在する化学感覚刺激の胎児処理の関数として、出生前の生活中に特定の記憶が生じることが示されています。さらに、動物の文献は、アルコールへの胎児曝露が、薬物の感覚属性に対するその後の新生児および乳児の反応性を修正することを示しています。本研究の主な目標は、妊娠中の母体のアルコール消費量がエタノール臭気に対する新生児反応性に影響するかどうかを分析することでした。この目標を達成するために、最初の実験では、健康なヒト新生児が嗅覚刺激にどのように反応するかを調べました。この最初の実験では、新生児(産後年齢:24〜48時間)は、アルコールまたはレモンの臭いによる反復刺激によって誘発される運動応答性の観点から評価されました。乳児が最初に提示されたとき、乳児は全体的な体と頭と顔の活動の持続時間の著しい増加を示しました。4つの連続した試験では、行動反応性がベースライン値に達するまで徐々に低下しました。新規臭気剤の導入は、分析中の運動反応を軽減するのに役立ちました。2番目の実験では、言及された臭気剤に対する新生児の反応性は、妊娠中のアルコール消費の母体自己報告パターンの関数として評価されました。母親は、頻繁なまたはまれな飲酒者として分類されました。頻繁な飲酒者から生まれた赤ちゃんは、まれな飲酒者によって届けられた新生児と比較した場合、エタノール臭に対する反応性の高まりを示しました。レモンなどの非エタノール刺激によって誘発された乳児の両方のグループの反応を比較すると、違いは現れませんでした。以前の人間および動物の研究と相まって結果は、出生直後に回収される可能性のある感覚記憶を生成するアルコール臭での子宮内経験の可能性を示唆しています。

以前の人間および動物の研究では、羊水に存在する化学感覚刺激の胎児処理の関数として、出生前の生活中に特定の記憶が生じることが示されています。さらに、動物の文献は、アルコールへの胎児曝露が、薬物の感覚属性に対するその後の新生児および乳児の反応性を修正することを示しています。本研究の主な目標は、妊娠中の母体のアルコール消費量がエタノール臭気に対する新生児反応性に影響するかどうかを分析することでした。この目標を達成するために、最初の実験では、健康なヒト新生児が嗅覚刺激にどのように反応するかを調べました。この最初の実験では、新生児(産後年齢:24〜48時間)は、アルコールまたはレモンの臭いによる反復刺激によって誘発される運動応答性の観点から評価されました。乳児が最初に提示されたとき、乳児は全体的な体と頭と顔の活動の持続時間の著しい増加を示しました。4つの連続した試験では、行動反応性がベースライン値に達するまで徐々に低下しました。新規臭気剤の導入は、分析中の運動反応を軽減するのに役立ちました。2番目の実験では、言及された臭気剤に対する新生児の反応性は、妊娠中のアルコール消費の母体自己報告パターンの関数として評価されました。母親は、頻繁なまたはまれな飲酒者として分類されました。頻繁な飲酒者から生まれた赤ちゃんは、まれな飲酒者によって届けられた新生児と比較した場合、エタノール臭に対する反応性の高まりを示しました。レモンなどの非エタノール刺激によって誘発された乳児の両方のグループの反応を比較すると、違いは現れませんでした。以前の人間および動物の研究と相まって結果は、出生直後に回収される可能性のある感覚記憶を生成するアルコール臭での子宮内経験の可能性を示唆しています。

Previous human and animal studies have shown that specific memories arise during prenatal life as a function of fetal processing of chemosensory stimuli present in the amniotic fluid. Furthermore, the animal literature indicates that fetal exposure to alcohol modifies subsequent neonatal and infantile responsiveness toward the sensory attributes of the drug. The main goal of the present study was to analyze whether differential maternal alcohol consumption during pregnancy affects neonatal reactivity to ethanol odor. To achieve this goal, an initial experiment examined how healthy human neonates respond to olfactory stimuli. In this first experiment, newborns (postpartum age: 24-48 h) were evaluated in terms of motor responsiveness elicited by repetitive stimulation with either alcohol or lemon odors. Infants exhibited a marked increase in duration of overall body and head and facial activity when the odorants were first presented. In four successive trials, behavioral responsiveness progressively declined until reaching baseline values. The introduction of a novel odorant served to dishabituate the motor responses under analysis. In the second experiment newborn's reactivity to the mentioned odorants was evaluated as a function of maternal self-reported patterns of consumption of alcohol during gestation. Mothers were classified as frequent or infrequent drinkers. Babies born to frequent drinkers exhibited heightened reactivity toward ethanol odor when compared to newborns delivered by infrequent drinkers. No differences emerged when comparing the responses of both groups of infants elicited by a non-ethanol stimulus such as lemon. The results coupled with prior human and animal research suggest the possibility of intrauterine experience with alcohol odor that yields a sensory memory likely to be retrieved immediately after birth.

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