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Cancer research2001Feb01Vol.61issue(3)

コドン1822のAPC遺伝子の分子変異体:食事、ライフスタイル、および結腸癌のリスクとの関連

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PMID:11221825DOI:
文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.
概要
Abstract

腺腫性ポリポーシス大腸菌(APC)遺伝子は、結腸癌の病因において重要です。この遺伝子の生殖細胞変異はめったに発生しませんが、遺伝子の浸透性変異体が少ないことが報告されています。コドン1822(D1822V)[修正]でバリンの変化に対するアスパラギン酸塩を生成する1つのバリアントは、10%の対立遺伝子頻度を持っていると以前に報告されています。この研究の目的は、APC遺伝子のこのD1822V [修正]バリアントが結腸癌に関連しているかどうか、およびその関連が他の遺伝的または環境的要因に影響されているかどうかを判断することでした。APC遺伝子のD1822V [修正]バリアントとの遺伝的、食事、および環境関連を評価するために、結腸癌の1,585の入射症例と1,945人の年齢および性別の人口ベースのコントロールの多施設研究の一部として収集されたデータを使用しました。この集団では、コドン1,822のバリン/バリン対立遺伝子の頻度は22.8%でした。対照集団では、61.5%がホモ接合体の野生型であり、33.3%がヘテロ接合体であり、5.2%はホモ接合体変異体でした。症例は、コントロール[オッズ比(OR)、0.8;95%信頼区間(CI)、0.6-1.1];65歳以降に診断された人の場合、ホモ接合APCバリアントは、結腸癌のリスクの低下と関連していた(OR、0.6; 95%CI、0.4-1.0)。食事、遺伝的、環境的要因を伴うホモ接合性APCバリアントの評価は、この遺伝子型を持つ個人が低脂肪食(または0.2; 95%CI、0.1-0.5)を消費した場合、リスクが低いことを示しました。ホモ接合性野生型と高脂肪食を食べました。この発見は、低脂肪食に固有のものであり、他の食事変数とは無関係でした。これらの結果は、APC遺伝子のコドン1,822バリアントが機能的に重要である可能性があることを示唆しています。この遺伝子のバリン/バリンのバリアントを持っている人は、低脂肪食を食べると、結腸癌のリスクが低下する可能性があります。

腺腫性ポリポーシス大腸菌(APC)遺伝子は、結腸癌の病因において重要です。この遺伝子の生殖細胞変異はめったに発生しませんが、遺伝子の浸透性変異体が少ないことが報告されています。コドン1822(D1822V)[修正]でバリンの変化に対するアスパラギン酸塩を生成する1つのバリアントは、10%の対立遺伝子頻度を持っていると以前に報告されています。この研究の目的は、APC遺伝子のこのD1822V [修正]バリアントが結腸癌に関連しているかどうか、およびその関連が他の遺伝的または環境的要因に影響されているかどうかを判断することでした。APC遺伝子のD1822V [修正]バリアントとの遺伝的、食事、および環境関連を評価するために、結腸癌の1,585の入射症例と1,945人の年齢および性別の人口ベースのコントロールの多施設研究の一部として収集されたデータを使用しました。この集団では、コドン1,822のバリン/バリン対立遺伝子の頻度は22.8%でした。対照集団では、61.5%がホモ接合体の野生型であり、33.3%がヘテロ接合体であり、5.2%はホモ接合体変異体でした。症例は、コントロール[オッズ比(OR)、0.8;95%信頼区間(CI)、0.6-1.1];65歳以降に診断された人の場合、ホモ接合APCバリアントは、結腸癌のリスクの低下と関連していた(OR、0.6; 95%CI、0.4-1.0)。食事、遺伝的、環境的要因を伴うホモ接合性APCバリアントの評価は、この遺伝子型を持つ個人が低脂肪食(または0.2; 95%CI、0.1-0.5)を消費した場合、リスクが低いことを示しました。ホモ接合性野生型と高脂肪食を食べました。この発見は、低脂肪食に固有のものであり、他の食事変数とは無関係でした。これらの結果は、APC遺伝子のコドン1,822バリアントが機能的に重要である可能性があることを示唆しています。この遺伝子のバリン/バリンのバリアントを持っている人は、低脂肪食を食べると、結腸癌のリスクが低下する可能性があります。

The adenomatous polyposis coli (APC) gene is important in the etiology of colon cancer. Although germ-line mutations of this gene rarely occur in the population, less penetrant variants of the gene have been reported. One variant, producing an aspartate to valine change at codon 1822 (D1822V) [corrected] has been previously reported as having an allele frequency of 10%. The purpose of this study was to determine whether this D1822V [corrected] variant of the APC gene is associated with colon cancer and whether its association is influenced by other genetic or environmental factors. We used data collected as part of a multicenter study of 1,585 incident cases of colon cancer and 1,945 age- and sex-matched population-based controls to evaluate genetic, dietary, and environmental associations with the D1822V [corrected] variant of the APC gene. The frequency of the valine/valine allele at codon 1,822 was 22.8% in this population. In the control population, 61.5% were homozygote wild type, 33.3% were heterozygotes, and 5.2% were homozygote variant. Cases were slightly less likely to have the homozygous variant APC genotype than were controls [odds ratio (OR), 0.8; 95% confidence interval (CI), 0.6-1.1]; for those diagnosed after age 65, the homozygous APC variant was associated with reduced risk of colon cancer (OR, 0.6; 95% CI, 0.4-1.0). Assessment of the homozygous APC variant with dietary, genetic, and environmental factors showed that individuals with this genotype were at lower risk if they consumed a low-fat diet (OR, 0.2; 95% CI, 0.1-0.5) relative to those who were homozygous wild type and ate a high-fat diet. This finding was specific to a low-fat diet and was unrelated to other dietary variables. These results suggest that the codon 1,822 variant of the APC gene may have functional significance. Individuals who have the valine/valine variant of this gene may be at reduced risk of colon cancer if they eat a low-fat diet.

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