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Recenti progressi in medicina20010101Vol.92issue(7-8)

[セリアック病の世界村]

,
PMID:11475785DOI:
文献タイプ:
  • Comparative Study
  • English Abstract
  • Journal Article
概要
Abstract

最近のデータは、セリアック病、またはグルテン感受性腸症は、ヨーロッパの祖先の集団だけでなく、北アフリカ、中東、インドなどの発展途上地域でも一般的な障害であることを示唆しています。セリアック病の世界分布は、明らかにグルテンを含む穀物の消費に関連しています。サハラウィのアラブ人では、小児のセリアック病の有病率は非常に高い(5%以上)、この状態は一次健康問題を表しています。発展途上国では、セリアック病の臨床像はしばしば典型的であり、慢性下痢、栄養失調、発育阻害、および死亡率の増加を特徴としています。衛生状態が悪いことを示す領域でのセリアック病の高い有病率は、グルテン消費量が少ないという文脈における(腸感染症に対する)セリアック腸症(腸感染症に対する)の保護的役割によって説明できます。発展途上国におけるセリアック病の問題は、(1)病気の認識と診断施設の増加に基づいて、多面的な戦略にアプローチすることにより、(2)栄養習慣と地元の食物の利用可能性を考慮した「柔軟な」食事介入に基づくべきです。

最近のデータは、セリアック病、またはグルテン感受性腸症は、ヨーロッパの祖先の集団だけでなく、北アフリカ、中東、インドなどの発展途上地域でも一般的な障害であることを示唆しています。セリアック病の世界分布は、明らかにグルテンを含む穀物の消費に関連しています。サハラウィのアラブ人では、小児のセリアック病の有病率は非常に高い(5%以上)、この状態は一次健康問題を表しています。発展途上国では、セリアック病の臨床像はしばしば典型的であり、慢性下痢、栄養失調、発育阻害、および死亡率の増加を特徴としています。衛生状態が悪いことを示す領域でのセリアック病の高い有病率は、グルテン消費量が少ないという文脈における(腸感染症に対する)セリアック腸症(腸感染症に対する)の保護的役割によって説明できます。発展途上国におけるセリアック病の問題は、(1)病気の認識と診断施設の増加に基づいて、多面的な戦略にアプローチすることにより、(2)栄養習慣と地元の食物の利用可能性を考慮した「柔軟な」食事介入に基づくべきです。

Recent data suggest that celiac disease, or gluten-sensitive enteropathy, is a common disorder not only in populations of European ancestry, but also in developing areas, such as North Africa, Middle East and India. The world distribution of celiac disease apparently relates to the consumption of gluten-containing cereals. In the Arab people of Saharawi, the prevalence of celiac disease in children is so high (more than 5%) that this condition represents a primary health problem. In developing countries the clinical picture of celiac disease is often typical, characterized by chronic diarrhea, malnutrition, stunting and increased mortality, especially in younger children. The high prevalence of celiac disease in areas showing a poor sanitary condition could be explained by a protective role of the celiac enteropathy (against intestinal infections) in the context of a low gluten consumption. The problem of celiac disease in developing countries should by approached by a multifaceted strategy, based on (1) increasing disease awareness and diagnostic facilities and (2) a "flexible" dietary intervention that takes into account the nutritional habits and local food availability.

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