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The British journal of nutrition2001Sep01Vol.86issue(3)

多価不飽和脂肪酸が豊富な食事:ラットの脂肪組織代謝への影響

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文献タイプ:
  • Comparative Study
  • Journal Article
概要
Abstract

本研究の目的は、脂肪組織代謝に対するN-6およびN-3脂肪酸が豊富な食事の効果を評価することでした。離乳から始めて、オスのウィスターラットに自由に与えられ、次の食事のいずれかを8週間与えました。C、ラットチャウ。S、15%(w/w)大豆オイルを含むラットチャウ。F、15%(w/w)魚油を含むラットチャウ。SF、15%(w/w)大豆と魚油(5:1、w/w)を含むラットチャウ。カゼインを脂肪食に加えて、コントロールチャウと同じ20%(w/w)タンパク質含有量を達成しました。食物摂取量と体重は毎週測定されました。ラットは断頭により殺され、後腹膜(RET)および精巣上体(EPI)の白い脂肪組織を除去して計量しました。組織脂質およびタンパク質含有量、in vivo脂質発生率、食事由来脂質の取り込み、in vitro脂肪分解速度、脂肪細胞領域、リポタンパク質リパーゼ、ATPクエン酸リアーゼ、および悪性酵素活性が評価されました。癌の脂質とタンパク質の含有量も測定されました。3つの脂肪供給グループでは、枝肉の脂質含有量が増加した間、エネルギー摂取量が減少しました。ただし、枝肉タンパク質と体重増加は、食事FとSFでのみ上昇しました。食事FとSFによって脂肪分解速度は低下しましたが、食事由来の脂質の摂取は、RET組織とEPI組織の両方の食事によって上昇しました。これらの代謝の変化は、3つの脂質食によって誘発されるATPクエン酸リアーゼおよび悪性酵素活性の存在下でのin vivo脂質発生率の増加に寄与した可能性があります。これらの結果は、多価不飽和脂肪酸による食事の濃縮が脂肪沈着を支持する脂肪組織代謝の変化を引き起こすことを示しています。さまざまな代謝経路が使用される各タイプの脂肪酸によって優先的に影響を受けました。

本研究の目的は、脂肪組織代謝に対するN-6およびN-3脂肪酸が豊富な食事の効果を評価することでした。離乳から始めて、オスのウィスターラットに自由に与えられ、次の食事のいずれかを8週間与えました。C、ラットチャウ。S、15%(w/w)大豆オイルを含むラットチャウ。F、15%(w/w)魚油を含むラットチャウ。SF、15%(w/w)大豆と魚油(5:1、w/w)を含むラットチャウ。カゼインを脂肪食に加えて、コントロールチャウと同じ20%(w/w)タンパク質含有量を達成しました。食物摂取量と体重は毎週測定されました。ラットは断頭により殺され、後腹膜(RET)および精巣上体(EPI)の白い脂肪組織を除去して計量しました。組織脂質およびタンパク質含有量、in vivo脂質発生率、食事由来脂質の取り込み、in vitro脂肪分解速度、脂肪細胞領域、リポタンパク質リパーゼ、ATPクエン酸リアーゼ、および悪性酵素活性が評価されました。癌の脂質とタンパク質の含有量も測定されました。3つの脂肪供給グループでは、枝肉の脂質含有量が増加した間、エネルギー摂取量が減少しました。ただし、枝肉タンパク質と体重増加は、食事FとSFでのみ上昇しました。食事FとSFによって脂肪分解速度は低下しましたが、食事由来の脂質の摂取は、RET組織とEPI組織の両方の食事によって上昇しました。これらの代謝の変化は、3つの脂質食によって誘発されるATPクエン酸リアーゼおよび悪性酵素活性の存在下でのin vivo脂質発生率の増加に寄与した可能性があります。これらの結果は、多価不飽和脂肪酸による食事の濃縮が脂肪沈着を支持する脂肪組織代謝の変化を引き起こすことを示しています。さまざまな代謝経路が使用される各タイプの脂肪酸によって優先的に影響を受けました。

The aim of the present study was to evaluate the effect of diets rich in n-6 and n-3 fatty acids on adipose tissue metabolism. Starting at weaning, male Wistar rats were fed ad libitum, for 8 weeks with one of the following diets: C, rat chow; S, rat chow containing 15 % (w/w) soyabean oil; F, rat chow containing 15 % (w/w) fish oil; SF, rat chow containing 15 % (w/w) soyabean and fish oil (5:1, w/w). Casein was added to the fat diets to achieve the same 20 % (w/w) protein content as in the control chow. Food intake and body weight were measured weekly. The rats were killed by decapitation and the retroperitoneal (RET) and epididymal (EPI) white adipose tissues were removed and weighed. Tissue lipid and protein content, in vivo lipogenesis rate, uptake of diet-derived lipids, in vitro lipolytic rate, adipocyte area, lipoprotein lipase, ATP citrate lyase, and malic enzyme activities were evaluated. Carcass lipid and protein contents were also measured. Energy intake was reduced while carcass lipid content was increased in the three fat-fed groups. However, carcass protein and body weight gains were elevated only with diets F and SF. Lipolysis rate was diminished by diets F and SF, while the uptake of diet-derived lipids was elevated by the diet S in both RET and EPI tissues. These metabolic alterations may have contributed to the increase in in vivo lipogenesis rate in the presence of decreased ATP citrate lyase and malic enzyme activities induced by the three lipid diets. These results indicate that enrichment of the diet with polyunsaturated fatty acids causes changes in adipose tissue metabolism that favour fat deposition. Different metabolic pathways were preferentially affected by each type of fatty acid used.

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