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Phytochemistry2001Nov01Vol.58issue(5)

ブドウの果実の熟成中のペクチンメチルエステーゼの関与:部分的なcDNA分離、転写産物の発現、細胞壁ペクチンのメチルエステル化の程度における変化

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

1996年と1997年の12週間の開発の開発でグレープベリー(Vitis Vinifera L.、CV Ugni Blanc)は、ベリーの軟化の重要な段階であるVeraisonで誘導され、その後、グルコースとフルクトースとフルクトースの急速な蓄積が続きました。pHの増加。総RNA、粗タンパク質、および細胞壁材料は、各発達段階から分離されました。ペクチンメチルエステラーゼ(PME、EC 3.1.1.11)をコードする部分長cDNA(PME1、アクセッション番号AF159122、GenBank)は、退化したプライマーを備えたRT-PCRによってクローニングされました。ノーザンブロットは、PMEのMRNAが熟成の発症の1週間前から完全な成熟まで蓄積することを明らかにしました。これは、この転写産物がベライゾンの初期マーカーを表し、ベリー軟化に関与する可能性があることを示しています。ただし、PME活動はすべての発達段階で検出されました。ベリーあたりの総アクティビティは増加しましたが、「特定の」活動は、新鮮な重量ベースで、開発中に減少しました。細胞壁材料の量(ベリーあたりおよびベリー1 gあたり)は、PME活動のパターン(それぞれ合計および「特定」)に従い、それらが密接に相関しており、PMEレベルは細胞壁ではほとんど変化しなかったことを示しています。それにもかかわらず、不溶性ペクチンのメチルエステル化の程度は、緑豊かなベリーの緑の段階の68%から20%未満に発生中に減少しました。この観察結果は、熟成中のPME mRNAの誘導と一致しています。転写産物発現、PME活動、不溶性のペクチン多糖類のDE、およびグレープベリーの熟成への関与との関係について説明します。

1996年と1997年の12週間の開発の開発でグレープベリー(Vitis Vinifera L.、CV Ugni Blanc)は、ベリーの軟化の重要な段階であるVeraisonで誘導され、その後、グルコースとフルクトースとフルクトースの急速な蓄積が続きました。pHの増加。総RNA、粗タンパク質、および細胞壁材料は、各発達段階から分離されました。ペクチンメチルエステラーゼ(PME、EC 3.1.1.11)をコードする部分長cDNA(PME1、アクセッション番号AF159122、GenBank)は、退化したプライマーを備えたRT-PCRによってクローニングされました。ノーザンブロットは、PMEのMRNAが熟成の発症の1週間前から完全な成熟まで蓄積することを明らかにしました。これは、この転写産物がベライゾンの初期マーカーを表し、ベリー軟化に関与する可能性があることを示しています。ただし、PME活動はすべての発達段階で検出されました。ベリーあたりの総アクティビティは増加しましたが、「特定の」活動は、新鮮な重量ベースで、開発中に減少しました。細胞壁材料の量(ベリーあたりおよびベリー1 gあたり)は、PME活動のパターン(それぞれ合計および「特定」)に従い、それらが密接に相関しており、PMEレベルは細胞壁ではほとんど変化しなかったことを示しています。それにもかかわらず、不溶性ペクチンのメチルエステル化の程度は、緑豊かなベリーの緑の段階の68%から20%未満に発生中に減少しました。この観察結果は、熟成中のPME mRNAの誘導と一致しています。転写産物発現、PME活動、不溶性のペクチン多糖類のDE、およびグレープベリーの熟成への関与との関係について説明します。

Grape berries (Vitis vinifera L., cv Ugni blanc) were harvested at 12 different weeks of development in 1996 and 1997. Ripening was induced at veraison, the crucial stage of berry softening, and was followed by a rapid accumulation of glucose and fructose and an increase of pH. Total RNAs, crude proteins and cell wall material were isolated from each developmental stage. A partial length cDNA (pme1, accession number AF159122, GenBank) encoding a pectin methyl-esterase (PME, EC 3.1.1.11) was cloned by RT-PCR with degenerate primers. Northern blots revealed that mRNAs coding for PME accumulate from one week before the onset of ripening until complete maturity, indicating that this transcript represents an early marker of veraison and could be involved in berry softening. However, PME activity was detected during all developmental stages. Total activity per berry increased, whereas "specific" activity, on a fresh weight basis, decreased during development. The amount of cell wall material (per berry and per g of berry) followed the same pattern as that of PME activity (total and "specific" respectively), indicating they were tightly correlated and that PME levels varied very little in the cell walls. Nevertheless, the degree of methyl-esterification of insoluble pectins decreased throughout the development from 68% in green stages to less than 20% for the ripe berries, and this observation is consistent with the induction of PME mRNAs during ripening. Relations between transcript expression, PME activity, the DE of insoluble pectic polysaccharides and their involvement in grape berry ripening are discussed.

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