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Journal of agricultural and food chemistry2002Jul03Vol.50issue(14)

赤酵母ライスから分離された新しいモナスカス代謝産物(Angkak、Red Koji)

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

イネ上のMonascus Purpureusの培養物として得られた赤酵母ライス(Angkak、Red Koji)を抽出し、HPLCによって分析しました。既知の赤、オレンジ、および黄色の色素とマイコトキシンシトリニンに加えて、新しいモナスカス代謝物が検出されました。元の赤酵母ライスに存在し、赤酵母ライスが加熱されるとより多くの量で形成されます。高解像度質量分析により、分子式C(15)H(12)O(4)が示されました。化学構造は、NMRデータの分析によって解明されました。MonaScodiloneという名前の新しい化合物は、ピロンリング、芳香環、ガンマラクトン群のプロペニル基が特徴です。

イネ上のMonascus Purpureusの培養物として得られた赤酵母ライス(Angkak、Red Koji)を抽出し、HPLCによって分析しました。既知の赤、オレンジ、および黄色の色素とマイコトキシンシトリニンに加えて、新しいモナスカス代謝物が検出されました。元の赤酵母ライスに存在し、赤酵母ライスが加熱されるとより多くの量で形成されます。高解像度質量分析により、分子式C(15)H(12)O(4)が示されました。化学構造は、NMRデータの分析によって解明されました。MonaScodiloneという名前の新しい化合物は、ピロンリング、芳香環、ガンマラクトン群のプロペニル基が特徴です。

Red yeast rice (angkak, red koji) obtained as cultures of Monascus purpureus on rice was extracted and analyzed by HPLC. In addition to the known red, orange, and yellow pigments and the mycotoxin citrinin, a new Monascus metabolite was detected. It is present in the original red yeast rice and formed in higher amounts when red yeast rice is heated. High-resolution mass spectrometry indicated the molecular formula C(15)H(12)O(4). The chemical structure was elucidated by analysis of NMR data. The new compound, named monascodilone, is characterized by a propenyl group on a pyrone ring, an aromatic ring, and a gamma-lactone group.

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