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Experimental eye research2002Sep01Vol.75issue(3)

フレーバーとしてのグルタミン酸ナトリウムの食事摂取量(ajinomoto)は、網膜の形態と機能の著しい変化を引き起こします。

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PMID:12384093DOI:
文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

この研究の目的は、グルタミン酸ナトリウムが多い食事のために、網膜構造と機能に対する硝子体のグルタミン酸蓄積の影響を調査することでした。通常の食事(ダイエットA)に与えられたラット、中程度の過剰なグルタミン酸食物(食事B)、および大量のグルタミン酸ナトリウム食(ダイエットC)で構成される3つの異なる食事群が作成されました。これらの食事の投与の1、3、6か月の後、硝子体のアミノ酸濃度を分析しました。さらに、3つの異なる食事グループの電気網膜(ERG)による網膜の形態と機能が研究されました。通常の食事のレベルと比較して、食事にグルタミン酸ナトリウムを添加した後、ラットでは、硝子体内のグルタミン酸の有意な蓄積が観察されました。網膜の形態では、網膜神経層の厚さは、通常の食事よりもグルタミン酸ナトリウムの食事を与えられたラットで著しく薄くなりました。TDT-DUTP端子ニックエンド標識(TUNEL)染色により、食事Aと比較して、食事Aと比較して、食事BおよびCからの網膜の網膜神経節細胞層内の陽性染色細胞の有意な蓄積が明らかになりました。食事Aと比較して、食事BおよびCの網膜内層内のグリア線維性酸性タンパク質(GFAP)は、機能的には、通常の食事と比較して、グルタミン酸ナトリウムの食事を与えられたラットではERG反応が減少しました。本研究は、数年にわたって過剰なグルタミン酸ナトリウムを含む食事が硝子体のグルタミン酸濃度を増加させ、網膜細胞の破壊を引き起こす可能性があることを示唆しています。

この研究の目的は、グルタミン酸ナトリウムが多い食事のために、網膜構造と機能に対する硝子体のグルタミン酸蓄積の影響を調査することでした。通常の食事(ダイエットA)に与えられたラット、中程度の過剰なグルタミン酸食物(食事B)、および大量のグルタミン酸ナトリウム食(ダイエットC)で構成される3つの異なる食事群が作成されました。これらの食事の投与の1、3、6か月の後、硝子体のアミノ酸濃度を分析しました。さらに、3つの異なる食事グループの電気網膜(ERG)による網膜の形態と機能が研究されました。通常の食事のレベルと比較して、食事にグルタミン酸ナトリウムを添加した後、ラットでは、硝子体内のグルタミン酸の有意な蓄積が観察されました。網膜の形態では、網膜神経層の厚さは、通常の食事よりもグルタミン酸ナトリウムの食事を与えられたラットで著しく薄くなりました。TDT-DUTP端子ニックエンド標識(TUNEL)染色により、食事Aと比較して、食事Aと比較して、食事BおよびCからの網膜の網膜神経節細胞層内の陽性染色細胞の有意な蓄積が明らかになりました。食事Aと比較して、食事BおよびCの網膜内層内のグリア線維性酸性タンパク質(GFAP)は、機能的には、通常の食事と比較して、グルタミン酸ナトリウムの食事を与えられたラットではERG反応が減少しました。本研究は、数年にわたって過剰なグルタミン酸ナトリウムを含む食事が硝子体のグルタミン酸濃度を増加させ、網膜細胞の破壊を引き起こす可能性があることを示唆しています。

The purpose of this study was to investigate the effects of glutamate accumulation in vitreous on retinal structure and function, due to a diet high in sodium glutamate. Three different diet groups were created, consisting of rats fed on a regular diet (diet A), a moderate excess of sodium glutamate diet (diet B) and a large excess of sodium glutamate diet (diet C). After 1, 3 and 6 months of the administration of these diets, amino acids concentrations in vitreous were analyzed. In addition, retinal morphology and function by electroretinogram (ERG) of three different diet groups were studied. Significant accumulation of glutamate in vitreous was observed in rats following addition of sodium glutamate to the diet as compared to levels with a regular diet. In the retinal morphology, thickness of retinal neuronal layers was remarkably thinner in rats fed on sodium glutamate diets than in those on a regular diet. TdT-dUTP terminal nick-end labelling (TUNEL) staining revealed significant accumulation of the positive staining cells within the retinal ganglion cell layers in retinas from diets B and C as compared with that from diet A. Similar to this, immunohistochemistry demonstrated increased expression of glial fibrillary acidic protein (GFAP) within the retinal inner layers from diets B and C as compared with diet A. Functionally, ERG responses were reduced in rats fed on a sodium glutamate diets as compared with those on a regular diet. The present study suggests that a diet with excess sodium glutamate over a period of several years may increase glutamate concentrations in vitreous and may cause retinal cell destruction.

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