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Gastroenterology2003Jun01Vol.124issue(7)

米国における鉄および抗酸化レベルとの上昇した血清アラニンアミノトランスフェラーゼ活性の関係

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.
概要
Abstract

背景と目的:酸化ストレスは、肝臓損傷に役割を果たすと考えられています。肝臓の鉄は肝臓損傷を促進する可能性がありますが、抗酸化ビタミンとミネラルはそれを阻害する可能性がありますが、そのような関係を調べた臨床研究はほとんどありません。大規模な国家的、人口ベースの研究で、血清鉄測定と抗酸化濃度の異常な血清アラニントランスアミナーゼ(ALT)活性との関連を分析しました。 方法:1988年から1994年にかけて、第3回米国国民衛生栄養調査(NHANES III)の合計13,605人の成人参加者が脈切除を受けました。除外には、過剰なアルコール消費、B型肝炎、C、鉄の過負荷が含まれます。 結果:ALTレベルの上昇は、人口の3.1%で見つかりました。単変量解析では、異常なALTレベルに関連する因子(P <0.05)には、より高いトランスフェリン飽和と鉄およびセレン濃度、およびビタミンC、アルファおよびベータカロチン、ルテイン/ゼアキサンチン濃度が含まれていました。多変量ロジスティック回帰分析では、ALTレベルの上昇は、トランスファーリン飽和度の増加(10分の1.10、1.10; 95%信頼区間[CI]、1.03-1.18)および鉄濃度(OR、1.13; 95%CI、1.06-1.21)の増加に積極的に関連していました。異常なALTレベルは、アルファカロチン(OR、0.82; 95%CI、0.72-0.94)、ベータカロチン(OR、0.91; 95%CI、0.86-0.96)の増加の増加と否定的に関連していました。0.90; 95%CI、0.84-0.96)、および5つのカロテノイド測定値を組み合わせた変数(0.89; 95%CI、0.83-0.95)。ビタミンCは反比例して関連していましたが、最高濃度でのみでした。 結論:この大規模で国家的な人口ベースの研究では、肝障害の見かけのリスクは、鉄の増加と抗酸化剤、特にカロテノイドの減少と関連していた。

背景と目的:酸化ストレスは、肝臓損傷に役割を果たすと考えられています。肝臓の鉄は肝臓損傷を促進する可能性がありますが、抗酸化ビタミンとミネラルはそれを阻害する可能性がありますが、そのような関係を調べた臨床研究はほとんどありません。大規模な国家的、人口ベースの研究で、血清鉄測定と抗酸化濃度の異常な血清アラニントランスアミナーゼ(ALT)活性との関連を分析しました。 方法:1988年から1994年にかけて、第3回米国国民衛生栄養調査(NHANES III)の合計13,605人の成人参加者が脈切除を受けました。除外には、過剰なアルコール消費、B型肝炎、C、鉄の過負荷が含まれます。 結果:ALTレベルの上昇は、人口の3.1%で見つかりました。単変量解析では、異常なALTレベルに関連する因子(P <0.05)には、より高いトランスフェリン飽和と鉄およびセレン濃度、およびビタミンC、アルファおよびベータカロチン、ルテイン/ゼアキサンチン濃度が含まれていました。多変量ロジスティック回帰分析では、ALTレベルの上昇は、トランスファーリン飽和度の増加(10分の1.10、1.10; 95%信頼区間[CI]、1.03-1.18)および鉄濃度(OR、1.13; 95%CI、1.06-1.21)の増加に積極的に関連していました。異常なALTレベルは、アルファカロチン(OR、0.82; 95%CI、0.72-0.94)、ベータカロチン(OR、0.91; 95%CI、0.86-0.96)の増加の増加と否定的に関連していました。0.90; 95%CI、0.84-0.96)、および5つのカロテノイド測定値を組み合わせた変数(0.89; 95%CI、0.83-0.95)。ビタミンCは反比例して関連していましたが、最高濃度でのみでした。 結論:この大規模で国家的な人口ベースの研究では、肝障害の見かけのリスクは、鉄の増加と抗酸化剤、特にカロテノイドの減少と関連していた。

BACKGROUND & AIMS: Oxidative stress is thought to play a role in liver injury. Hepatic iron may promote liver injury, whereas antioxidant vitamins and minerals may inhibit it, but few clinical studies have examined such relationships. We analyzed the associations of serum iron measures and antioxidant concentrations with abnormal serum alanine transaminase (ALT) activity in a large, national, population-based study. METHODS: A total of 13,605 adult participants in the third U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III), 1988-1994, underwent phlebotomy. Exclusions included excessive alcohol consumption, hepatitis B and C, and iron overload. RESULTS: Elevated ALT levels were found in 3.1% of the population. In univariate analysis, factors associated with abnormal ALT levels (P < 0.05) included higher transferrin saturation and iron and selenium concentrations, and lower vitamin C, alpha and beta carotene, and lutein/zeaxanthin concentrations. In multivariate logistic regression analyses, elevated ALT level was associated positively with increasing deciles of transferrin saturation (odds ratio [OR] per decile, 1.10; 95% confidence interval [CI], 1.03-1.18) and iron concentration (OR, 1.13; 95% CI, 1.06-1.21). Abnormal ALT level was associated negatively with increasing deciles of alpha carotene (OR, 0.82; 95% CI, 0.72-0.94), beta carotene (OR, 0.91; 95% CI, 0.86-0.96), beta cryptoxanthin (OR, 0.91; 95% CI, 0.84-0.99), lutein/zeaxanthin (OR, 0.90; 95% CI, 0.84-0.96), and a variable combining the 5 carotenoid measures (OR, 0.89; 95% CI, 0.83-0.95). Vitamin C was associated inversely, but only at the highest concentrations. CONCLUSIONS: In this large, national, population-based study, the risk for apparent liver injury was associated with increased iron and decreased antioxidants, particularly carotenoids.

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