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Diabetes care2003Aug01Vol.26issue(8)

トリグリセリドの内臓脂肪および血清レベルの増加は、日本の代謝的に肥満、正常なグルコース耐性を持つ正常な体重被験者のインスリン抵抗性と関連しています

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

目的:この研究の目的は、正常なグルコース耐性を持つ代謝的に肥満、正常体重(MONW)日本人における内臓脂肪症またはトリグリセリド(TG)代謝とインスリン抵抗性との関連を調査することでした。 研究の設計と方法:20人のMONW被験者(BMI <25 kg/m(2)および内臓脂肪領域100 cm(100 cm)における血糖高インスリン血症クランプ研究中の体脂肪領域、脂質プロファイル、およびグルコース注入率(GIR)を評価しました(GIR)2))正常なグルコース耐性。体脂肪領域は、コンピューター断層撮影スキャンによって測定されました。対照データは、20人の正常な被験者(BMI <25 kg/m(2)および内臓脂肪領域<100 cm(2))から取得されました。 結果:MONWの被験者は、正常な被験者と比較して、TGの空腹時血清レベルの有意な増加とGIR(P <0.01)の減少を示しました。モンウェー州被験者のTg(r = -0.474、p <0.05)およびGIRのTg(r = -0.563、p <0.01)または血清レベル(r = -0.563、p <0.01)または血清レベルの間には有意な相関がありました。重回帰分析では、内臓脂肪領域(F = 7.702、p <0.02)およびTgの血清レベル(F = 7.114、P <0.05)がすべての(MONWおよび正常)被験者のGIRと有意に関連していることが示されました。 結論:TGの内臓脂肪および血清レベルの増加は、正常なグルコース耐性を持つ日本のモンW被験者のインスリン抵抗性と関連しています。過剰な内臓脂肪とTGレベルの上昇は、正常なグルコース耐性を持つ日本のモンW被験者のインスリン抵抗性の発生に重要な役割を果たす可能性があります。

目的:この研究の目的は、正常なグルコース耐性を持つ代謝的に肥満、正常体重(MONW)日本人における内臓脂肪症またはトリグリセリド(TG)代謝とインスリン抵抗性との関連を調査することでした。 研究の設計と方法:20人のMONW被験者(BMI <25 kg/m(2)および内臓脂肪領域100 cm(100 cm)における血糖高インスリン血症クランプ研究中の体脂肪領域、脂質プロファイル、およびグルコース注入率(GIR)を評価しました(GIR)2))正常なグルコース耐性。体脂肪領域は、コンピューター断層撮影スキャンによって測定されました。対照データは、20人の正常な被験者(BMI <25 kg/m(2)および内臓脂肪領域<100 cm(2))から取得されました。 結果:MONWの被験者は、正常な被験者と比較して、TGの空腹時血清レベルの有意な増加とGIR(P <0.01)の減少を示しました。モンウェー州被験者のTg(r = -0.474、p <0.05)およびGIRのTg(r = -0.563、p <0.01)または血清レベル(r = -0.563、p <0.01)または血清レベルの間には有意な相関がありました。重回帰分析では、内臓脂肪領域(F = 7.702、p <0.02)およびTgの血清レベル(F = 7.114、P <0.05)がすべての(MONWおよび正常)被験者のGIRと有意に関連していることが示されました。 結論:TGの内臓脂肪および血清レベルの増加は、正常なグルコース耐性を持つ日本のモンW被験者のインスリン抵抗性と関連しています。過剰な内臓脂肪とTGレベルの上昇は、正常なグルコース耐性を持つ日本のモンW被験者のインスリン抵抗性の発生に重要な役割を果たす可能性があります。

OBJECTIVE: The purpose of this study was to investigate the association between visceral adiposity or triglyceride (TG) metabolism and insulin resistance in metabolically obese, normal weight (MONW) Japanese individuals with normal glucose tolerance. RESEARCH DESIGN AND METHODS: We evaluated body fat areas, lipid profiles, and the glucose infusion rate (GIR) during a euglycemic-hyperinsulinemic clamp study in 20 MONW subjects (BMI <25 kg/m(2)and visceral fat areas 100 cm(2)) with normal glucose tolerance. Body fat areas were measured by computed tomography scans. Control data were obtained from 20 normal subjects (BMI <25 kg/m(2) and visceral fat areas <100 cm(2)). RESULTS: MONW subjects showed a significant increase in fasting serum levels of TG (P < 0.01) and a decrease in GIR (P < 0.01) compared with normal subjects. There were significant correlations between visceral fat areas (r = -0.563, P < 0.01) or serum levels of TG (r = -0.474, P < 0.05) and GIR in MONW subjects. Multiple regression analyses showed that visceral fat areas (F = 7.702, P < 0.02) and serum levels of TG (F = 7.114, P < 0.05) were significantly associated with GIR in all (MONW and normal) subjects. CONCLUSIONS: Increased visceral fat and serum levels of TG are associated with insulin resistance in Japanese MONW subjects with normal glucose tolerance. Excess visceral fat and elevated TG levels may play important roles in the development of insulin resistance in Japanese MONW subjects with normal glucose tolerance.

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