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Journal of experimental botany2003Oct01Vol.54issue(391)

脱水ストレスを乗り切るためのポイキロヒドリック植物の根の根の根の能力の調査

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

ポイキロヒドリック植物の根系が脱水を生き残る能力を調査しました。ここに示されているデータは、根系が脱水に耐えることができるが、再水和の直後に根系が発生することを明らかにしています。再水和の2週間後、完全な新しい根系の成長が開始されました。脱水期間中、ショ糖は根に36から最大111ミクロモールG-1 DWから蓄積します。スクロースの蓄積は、脱水中に根系を保護することが示唆されています。クロテスチグマ(組織の乾燥重量の40%以上を占める)には、スタチョースの主要な貯蔵があり、脱水中にこれらの貯蔵は代謝されます。これらのスタチョース貯蔵庫は、スクロースの合成のために炭水化物埋蔵量として機能することが示唆されています。ただし、350を超えるミクロモールG-1 DWステキョースは根で代謝されます。これは、観察されたスクロースの蓄積に必要なものをはるかに超えています。根系のステキョース留置は、組織の脱水中の炭水化物代謝をサポートするために植物の他の領域に移行されている可能性があります。再水和の間、スタチョース埋蔵量は96時間以内に元のレベルに戻ります。この期間にわたって、根のショ糖含有量の上昇に変化はありません。したがって、根はスクロースの保護特性を必要よりもはるかに長く維持します。再水液の根における高スクロース含有量の維持は、再発性乾燥イベントに対する生存戦略の可能性として議論されています。

ポイキロヒドリック植物の根系が脱水を生き残る能力を調査しました。ここに示されているデータは、根系が脱水に耐えることができるが、再水和の直後に根系が発生することを明らかにしています。再水和の2週間後、完全な新しい根系の成長が開始されました。脱水期間中、ショ糖は根に36から最大111ミクロモールG-1 DWから蓄積します。スクロースの蓄積は、脱水中に根系を保護することが示唆されています。クロテスチグマ(組織の乾燥重量の40%以上を占める)には、スタチョースの主要な貯蔵があり、脱水中にこれらの貯蔵は代謝されます。これらのスタチョース貯蔵庫は、スクロースの合成のために炭水化物埋蔵量として機能することが示唆されています。ただし、350を超えるミクロモールG-1 DWステキョースは根で代謝されます。これは、観察されたスクロースの蓄積に必要なものをはるかに超えています。根系のステキョース留置は、組織の脱水中の炭水化物代謝をサポートするために植物の他の領域に移行されている可能性があります。再水和の間、スタチョース埋蔵量は96時間以内に元のレベルに戻ります。この期間にわたって、根のショ糖含有量の上昇に変化はありません。したがって、根はスクロースの保護特性を必要よりもはるかに長く維持します。再水液の根における高スクロース含有量の維持は、再発性乾燥イベントに対する生存戦略の可能性として議論されています。

The ability of the root system of the poikilohydric plant Craterostigma plantagineum to survive dehydration was investigated. The data presented here reveal that the root system is capable of surviving dehydration, but shortly after rehydration the root system senesces. Two weeks after rehydration the growth of a complete new root system is initiated. During dehydration sucrose accumulates from 36 to a maximum of 111 micromol g-1 DW in the roots. It is suggested that the accumulation of sucrose protects the root system during dehydration. There are major stores of stachyose in the roots of Craterostigma (making up over 40% of the dry weight of the tissue) and during dehydration these stores are metabolized. It is suggested that these stachyose stores act as carbohydrate reserves for the synthesis of sucrose. However, over 350 micromol g-1 DW stachyose is metabolized in the roots, which is well in excess of that required for the accumulation of sucrose observed. It is likely that the stachyose reserves in the root system are translocated to other regions of the plant to support carbohydrate metabolism during dehydration of the tissue. During rehydration, the stachyose reserves return to their original level within 96 h. There is no change in the elevated sucrose content of the roots over this period. Thus the roots maintain the protective properties of sucrose much longer than they are needed. The maintenance of high sucrose contents in rehydrating roots is discussed as a possible survival strategy against recurrent desiccation events.

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