Loading...
Journal of lipid research1992Jan01Vol.33issue(1)

食物脂肪飽和によるモルモットプラズマ低密度リポタンパク質動態学の調節

,
,
,
PMID:1313073DOI:
文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.
概要
Abstract

食事性脂肪飽和は、肝臓のAPOB/E受容体の発現に影響を与え、モルモットの低密度リポタンパク質(LDL)組成と密度を修正することが示されています。現在の研究は、受容体媒介および受容体独立依存の両方で、in vivo LDL代謝回転速度に及ぼすAPOB/E受容体の発現とLDL組成の食事脂肪飽和変化の独立した相互作用効果を調査するために設計されました。モルモットには、15%の脂肪を含む半精製食事を与えられ、ポリ不飽和​​コーンオイル(CO)、一価飽和オリーブオイル(OL)、または飽和ラードのいずれかを与え、相同食いを与えられた動物から分離した放射性LDLを注射しました。血液サンプルは33時間以上得られ、アポルドル分数異化速度(FCR)およびフラックス速度を決定しました。OLまたはLARDベースの食事を与えられた動物と比較して、COベースの食事の摂取量は、受容体媒介FCRの2倍の増加(0.001未満)と28%のLDL APOBプールサイズの50%減少をもたらしました。フラックス速度の減少(P未満0.05)。in vitroで決定された肝臓ApoB/E受容体の最大LDL結合能力は、OLおよびLARDベースの食事を与えられたモルモットと比較して、COベースの食事を与えられた動物で2倍高くなりました(P未満)。肝臓ApoB/E受容体数とin vivo受容体媒介LDL FCR(r = 0.987)の間には有意な相関がありました。LDL離職率の有意差は、LDLのソースに関連していました。非患者の市販の食事を与えられた動物に注入すると、Coベースの食事を与えられた動物から分離された小型のコレステリルエステル枯渇LDLは、OLおよびLARDベースの食事を与えられたモルモットからのより大きなLDLと比較して2倍高いFCRを持っていました。同様の離職率がありました。市販の食事を与えられた動物からのLDLが放射標識され、3種類の食事脂肪を与えられた動物に注入された場合、LDL代謝回転の有意差がOLよりも大きいオーダーCOよりも大きな違いが観察され、血管内処理とより小型の組織の取り込みが示唆されました。市販の食事を与えられた動物からのLDLは、レシピエント動物に与えられた食事脂肪飽和によって異なります。これらの研究は、アポブ/E受容体を介した分数LDL代謝回転の増加とアポールドフラックスの減少により、ポリンザー飽和脂肪食を供給した血漿LDLレベルを部分的に低下させることを示しています。さらに、脂肪飽和は、in vivoでのLDL離職率に独立して影響するLDLの組成とサイズを変化させます。

食事性脂肪飽和は、肝臓のAPOB/E受容体の発現に影響を与え、モルモットの低密度リポタンパク質(LDL)組成と密度を修正することが示されています。現在の研究は、受容体媒介および受容体独立依存の両方で、in vivo LDL代謝回転速度に及ぼすAPOB/E受容体の発現とLDL組成の食事脂肪飽和変化の独立した相互作用効果を調査するために設計されました。モルモットには、15%の脂肪を含む半精製食事を与えられ、ポリ不飽和​​コーンオイル(CO)、一価飽和オリーブオイル(OL)、または飽和ラードのいずれかを与え、相同食いを与えられた動物から分離した放射性LDLを注射しました。血液サンプルは33時間以上得られ、アポルドル分数異化速度(FCR)およびフラックス速度を決定しました。OLまたはLARDベースの食事を与えられた動物と比較して、COベースの食事の摂取量は、受容体媒介FCRの2倍の増加(0.001未満)と28%のLDL APOBプールサイズの50%減少をもたらしました。フラックス速度の減少(P未満0.05)。in vitroで決定された肝臓ApoB/E受容体の最大LDL結合能力は、OLおよびLARDベースの食事を与えられたモルモットと比較して、COベースの食事を与えられた動物で2倍高くなりました(P未満)。肝臓ApoB/E受容体数とin vivo受容体媒介LDL FCR(r = 0.987)の間には有意な相関がありました。LDL離職率の有意差は、LDLのソースに関連していました。非患者の市販の食事を与えられた動物に注入すると、Coベースの食事を与えられた動物から分離された小型のコレステリルエステル枯渇LDLは、OLおよびLARDベースの食事を与えられたモルモットからのより大きなLDLと比較して2倍高いFCRを持っていました。同様の離職率がありました。市販の食事を与えられた動物からのLDLが放射標識され、3種類の食事脂肪を与えられた動物に注入された場合、LDL代謝回転の有意差がOLよりも大きいオーダーCOよりも大きな違いが観察され、血管内処理とより小型の組織の取り込みが示唆されました。市販の食事を与えられた動物からのLDLは、レシピエント動物に与えられた食事脂肪飽和によって異なります。これらの研究は、アポブ/E受容体を介した分数LDL代謝回転の増加とアポールドフラックスの減少により、ポリンザー飽和脂肪食を供給した血漿LDLレベルを部分的に低下させることを示しています。さらに、脂肪飽和は、in vivoでのLDL離職率に独立して影響するLDLの組成とサイズを変化させます。

Dietary fat saturation has been shown to affect hepatic apoB/E receptor expression and to modify low density lipoprotein (LDL) composition and density in guinea pigs. The current studies were designed to investigate the independent and interactive effects of dietary fat saturation alterations in apoB/E receptor expression and LDL composition on in vivo LDL turnover kinetics, both receptor-mediated and receptor-independent. Guinea pigs were fed semi-purified diets containing 15% fat, either polyunsaturated corn oil (CO), monounsaturated olive oil (OL), or saturated lard, and injected with radioiodinated LDL isolated from animals fed the homologous diet. Blood samples were obtained over 33 h to determine apoLDL fractional catabolic rates (FCR) and flux rates. Compared to animals fed OL- or lard-based diets, intake of the CO-based diet resulted in a 50% decrease in LDL apoB pool size associated with a twofold increase in receptor-mediated FCR (P less than 0.001) and a 28% decrease in flux rate (P less than 0.05). Maximal LDL binding capacity of hepatic apoB/E receptors, determined in vitro, was twofold higher for animals fed the CO-based diet compared to guinea pigs fed the OL- and lard-based diets (P less than 0.01). There was a significant correlation between hepatic apoB/E receptor number and in vivo receptor-mediated LDL FCR (r = 0.987). Significant differences in LDL turnover were related to the source of LDL. When injected into animals fed a nonpurified commercial diet, the smaller, cholesteryl ester-depleted LDL isolated from animals fed the CO-based diet had a twofold higher FCR compared to larger LDLs from guinea pigs fed the OL- and lard-based diets, which had similar turnover rates. When LDL from animals fed the commercial diet was radiolabeled and injected into animals fed the three types of dietary fat, significant differences in LDL turnover were observed in the order CO greater than lard greater than OL, suggesting that intravascular processing and tissue uptake of the smaller LDL from animals fed the commercial diet varies depending on the dietary fat saturation fed to the recipient animals. These studies demonstrate that guinea pigs fed polyunsaturated fat diets lower plasma LDL levels in part by an increase in apoB/E receptor-mediated fractional LDL turnover and a decrease in apoLDL flux. In addition, fat saturation alters LDL composition and size which independently affect LDL turnover rates in vivo.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google