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Lipids2003Sep01Vol.38issue(9)

脂質相でのニンジンジュースとほうれん草からのカロテノイドの可溶化:II十二指腸環境のモデリング

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

野菜からのカロテノイドの生物学的利用能を決定する要因を調査してきました。前の論文[Rich、G.T.、Bailey、A.L.、Faulks、R.M.、Parker、M.L.、Wickham、M.S.J。、およびFillery-Travis、A。(2003)脂質相のニンジンジュースとほうれん草のカロテノイドの可溶化:I。I.モデルのモデリング胃内腔、脂質38、933-945]は胃内腔をモデル化し、ニンジンジュースとホモジナイズしたほうれん草のカロテンとルテインの溶解経路を研究しました。同じ野菜の準備を使用して、十二指腸で潜在的に利用可能な溶解経路への調査を拡張し、消化中に十二指腸内に存在する単純化された脂質ミセルおよび油相中のカロテンとルテインの溶解の容易さを調べました。生のほうれん草のカロテノイドのミセル溶解度は低く、ブランチングステップを伴う凍結によって強化されました。グリコデオキシコレートミセルにおけるカロテノイドの溶解度の効率は、ルテイン(ニンジン)>ルテイン(ブランシュフローズゼンホウレンソウ)>カロチン(ブランシュフーズンゼンホウレンソウ)>カロチン(ニンジン)で減少しました。凍結したほうれん草のカロテノイドは、グリコデオキシコレートよりもタウロコール酸の単純なミセルに可溶ではありませんでした。混合ミセル(レシチンと胆汁塩)と単純な胆汁塩ミセルのカロテノイドの溶解度を比較する結果は、ミセルのそれと比較して、オルガネラのカロテノイドの相対的な安定性によって説明されます。後者は、主にミセルの極性によって決定されます。それらの重要なミセル濃度(CMC)の下で、胆汁塩は組織から脂質油相へのカロテノイドの移動を阻害します。CMCの上で、カロテノイドを可溶化する胆汁塩は、ミセル相と界面経路の平衡により、そのカロテノイドの組織からの油への追加の経路を提供できます。混合ミセル相は、組織から油相への両方のカロテノイドの移動を阻害し、それによりこの無駄な経路を最小限に抑えます。

野菜からのカロテノイドの生物学的利用能を決定する要因を調査してきました。前の論文[Rich、G.T.、Bailey、A.L.、Faulks、R.M.、Parker、M.L.、Wickham、M.S.J。、およびFillery-Travis、A。(2003)脂質相のニンジンジュースとほうれん草のカロテノイドの可溶化:I。I.モデルのモデリング胃内腔、脂質38、933-945]は胃内腔をモデル化し、ニンジンジュースとホモジナイズしたほうれん草のカロテンとルテインの溶解経路を研究しました。同じ野菜の準備を使用して、十二指腸で潜在的に利用可能な溶解経路への調査を拡張し、消化中に十二指腸内に存在する単純化された脂質ミセルおよび油相中のカロテンとルテインの溶解の容易さを調べました。生のほうれん草のカロテノイドのミセル溶解度は低く、ブランチングステップを伴う凍結によって強化されました。グリコデオキシコレートミセルにおけるカロテノイドの溶解度の効率は、ルテイン(ニンジン)>ルテイン(ブランシュフローズゼンホウレンソウ)>カロチン(ブランシュフーズンゼンホウレンソウ)>カロチン(ニンジン)で減少しました。凍結したほうれん草のカロテノイドは、グリコデオキシコレートよりもタウロコール酸の単純なミセルに可溶ではありませんでした。混合ミセル(レシチンと胆汁塩)と単純な胆汁塩ミセルのカロテノイドの溶解度を比較する結果は、ミセルのそれと比較して、オルガネラのカロテノイドの相対的な安定性によって説明されます。後者は、主にミセルの極性によって決定されます。それらの重要なミセル濃度(CMC)の下で、胆汁塩は組織から脂質油相へのカロテノイドの移動を阻害します。CMCの上で、カロテノイドを可溶化する胆汁塩は、ミセル相と界面経路の平衡により、そのカロテノイドの組織からの油への追加の経路を提供できます。混合ミセル相は、組織から油相への両方のカロテノイドの移動を阻害し、それによりこの無駄な経路を最小限に抑えます。

We have been investigating the factors determining the bioavailability of carotenoids from vegetables. The previous paper [Rich, G.T., Bailey, A.L., Faulks, R.M., Parker, M.L., Wickham, M.S.J., and Fillery-Travis, A. (2003) Solubilization of Carotenoids from Carrot Juice and Spinach in Lipid Phases: I. Modeling the Gastric Lumen, Lipids 38, 933-945] modeled the gastric lumen and studied the solubilization pathway of carotenes and lutein from carrot juice and homogenized spinach to oil. Using the same vegetable preparations, we have extended our investigations to solubilization pathways potentially available in the duodenum and looked at the ease of solubilization of carotenes and lutein within simplified lipid micellar and oil phases present within the duodenum during digestion. Micellar solubility of raw spinach carotenoids was low and was enhanced by freezing, which involved a blanching step. The efficiency of solubilization of carotenoids in glycodeoxycholate micelles decreased in the order lutein(carrot) > lutein(blanched-frozen spinach) > carotene(blanched-frozen spinach) > carotene(carrot). Frozen spinach carotenoids were less soluble in simple micelles of taurocholate than of glycodeoxycholate. The results comparing the solubility of the carotenoids in mixed micelles (bile salt with lecithin) with simple bile salt micelles are explained by the relative stability of the carotenoid in the organelle compared to that in the micelle. The latter is largely determined by the polarity of the micelle. Below their critical micelle concentration (CMC), bile salts inhibit transfer of carotenoids from tissue to a lipid oil phase. Above their CMC, the bile salts that solubilize a carotenoid can provide an additional route to the oil from the tissue for that carotenoid by virtue of the equilibrium between micellar phases and the interfacial pathway. Mixed micellar phases inhibit transfer of both carotenoids from the tissue to the oil phase, thereby minimizing this futile pathway.

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