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The American journal of clinical nutrition2004Apr01Vol.79issue(4)

健康な人間の免疫細胞組成と機能に対するエイコサペンタエノ酸およびドコサヘキサエン酸が豊富なオイルの影響

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文献タイプ:
  • Clinical Trial
  • Journal Article
  • Randomized Controlled Trial
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

背景:長鎖N-3ポリ不飽和脂肪酸エイコサペンタエン酸(EPA)およびドコサヘキサエン酸(DHA)が豊富な魚油での食事の補充は、免疫機能のいくつかのマーカーを減少させることが報告されています。ただし、EPA、DHA、または2の組み合わせがこれらの免疫調節効果を及ぼすかどうかは不明です。 目的:この研究の目的は、健康なヒトにおけるヒト好中球、単球、リンパ球の重要な機能を表すさまざまな免疫結果に対するEPAに富むまたはDHAに富む油による補給の影響を決定することでした。 設計:プラセボ制御された二重盲検並列研究では、42人の健康な被験者がランダムに割り当てられ、プラセボ(オリーブオイル)、EPA(4.7 g/d)、またはDHA(4.9 g/d)のいずれかの補給を受けています。WK。補給の前後に血液サンプルが採取されました。 結果:血漿リン脂質と好中球の脂肪酸組成は、EPAまたはDHAの補給によって劇的に変化し、EPAの効果はDHAの効果とは著しく異なりました。DHAの補給は、CD69の発現によって評価されるように、Tリンパ球の活性化を減少させましたが、EPAの補給は有意な効果はありませんでした。EPAに富む油もDHAに富む油も、単球または好中球の食作用、または末梢血単核細胞によるサイトカイン産生または接着分子発現に有意な影響を及ぼさなかった。 結論:DHAによる補充は、EPAでの補給では、CD69の発現によって評価されるように、Tリンパ球の活性化を抑制します。したがって、EPAだけではCD69発現には影響しません。この研究で評価された免疫機能の他のマーカーは、EPAまたはDHAのいずれにおいても大きな影響を受けませんでした。

背景:長鎖N-3ポリ不飽和脂肪酸エイコサペンタエン酸(EPA)およびドコサヘキサエン酸(DHA)が豊富な魚油での食事の補充は、免疫機能のいくつかのマーカーを減少させることが報告されています。ただし、EPA、DHA、または2の組み合わせがこれらの免疫調節効果を及ぼすかどうかは不明です。 目的:この研究の目的は、健康なヒトにおけるヒト好中球、単球、リンパ球の重要な機能を表すさまざまな免疫結果に対するEPAに富むまたはDHAに富む油による補給の影響を決定することでした。 設計:プラセボ制御された二重盲検並列研究では、42人の健康な被験者がランダムに割り当てられ、プラセボ(オリーブオイル)、EPA(4.7 g/d)、またはDHA(4.9 g/d)のいずれかの補給を受けています。WK。補給の前後に血液サンプルが採取されました。 結果:血漿リン脂質と好中球の脂肪酸組成は、EPAまたはDHAの補給によって劇的に変化し、EPAの効果はDHAの効果とは著しく異なりました。DHAの補給は、CD69の発現によって評価されるように、Tリンパ球の活性化を減少させましたが、EPAの補給は有意な効果はありませんでした。EPAに富む油もDHAに富む油も、単球または好中球の食作用、または末梢血単核細胞によるサイトカイン産生または接着分子発現に有意な影響を及ぼさなかった。 結論:DHAによる補充は、EPAでの補給では、CD69の発現によって評価されるように、Tリンパ球の活性化を抑制します。したがって、EPAだけではCD69発現には影響しません。この研究で評価された免疫機能の他のマーカーは、EPAまたはDHAのいずれにおいても大きな影響を受けませんでした。

BACKGROUND: Supplementation of the diet with fish oil, which is rich in the long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), is reported to decrease several markers of immune function. However, whether EPA, DHA, or a combination of the 2 exerts these immunomodulatory effects is unclear. OBJECTIVE: The objective of the study was to determine the effects of supplementation with an EPA-rich or DHA-rich oil on a range of immune outcomes representing key functions of human neutrophils, monocytes, and lymphocytes in healthy humans. DESIGN: In a placebo-controlled, double-blind, parallel study, 42 healthy subjects were randomly allocated to receive supplementation with either placebo (olive oil), EPA (4.7 g/d), or DHA (4.9 g/d) for 4 wk. Blood samples were taken before and after supplementation. RESULTS: The fatty acid composition of plasma phospholipids and neutrophils was dramatically altered by supplementation with EPA or DHA, and the effects of EPA differed notably from those of DHA. DHA supplementation decreased T lymphocyte activation, as assessed by expression of CD69, whereas EPA supplementation had no significant effect. Neither the EPA-rich oil nor the DHA-rich oil had any significant effect on monocyte or neutrophil phagocytosis or on cytokine production or adhesion molecule expression by peripheral blood mononuclear cells. CONCLUSIONS: Supplementation with DHA, but not with EPA, suppresses T lymphocyte activation, as assessed by expression of CD69. EPA alone does not, therefore, influence CD69 expression. No other marker of immune function assessed in this study was significantly affected by either EPA or DHA.

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