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Atherosclerosis2004Aug01Vol.175issue(2)

低密度リポタンパク質の酸化可能性と血栓形成に対するエイコサペンタエノ酸およびドコサヘキサエン酸が豊富な油の影響

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文献タイプ:
  • Clinical Trial
  • Journal Article
  • Randomized Controlled Trial
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

油性魚や魚油の消費は、心血管疾患に対する保護に関連しています。逆説的に、低密度のリポタンパク質(LDL)に存在する長鎖多価不飽和脂肪酸は、酸化の影響を受けやすいことが示唆されています。エイコサペンタエン酸(EPA)とドコサヘキサエン酸(DHA)が、LDLの酸化に対する感受性に同様の効果があるのか、それとも酸化LDLの血栓形成に影響するかどうかは明らかではありません。この研究では、健康な人間のボランティアにおけるLDL酸化性とLDL支持のトロンビン生成に対するEPAおよびDHAの高度に精製された製剤の影響を調べました。42人の健康なボランティアは、9 gのオイル/日の用量で4週間、オリーブオイル(プラセボ)、EPAに富むオイル、またはDHAリッチオイルを受け取るようにランダムに割り当てられました。EPAとDHAは、補給期間中にLDLリン脂質とコレステリルエステルに組み込まれましたが、in vivo銅を介した酸化中に徐々に失われました。補給後、EPA治療はベースラインと比較してLDL酸化中の共役ジエンの形成を大幅に増加させましたが、DHA処理は効果がありませんでした。どちらの治療も、酸化期間、伝播段階での酸化速度、または最大のジエン産生のための遅延時間に有意な影響を与えませんでした。DHAはそれを減らす傾向がありましたが、EPAもDHAも酸化LDLの血栓性傾向に有意な影響を与えませんでした。結論として、LDLの酸化可能性と血栓形成に対するEPAとDHAの影響には微妙な違いがあります。DHAは、LDLのEPAと同じ程度までの酸化に対する感受性を増加させないようであり、LDLがサポートするトロンビン生成を減少させる傾向があります。

油性魚や魚油の消費は、心血管疾患に対する保護に関連しています。逆説的に、低密度のリポタンパク質(LDL)に存在する長鎖多価不飽和脂肪酸は、酸化の影響を受けやすいことが示唆されています。エイコサペンタエン酸(EPA)とドコサヘキサエン酸(DHA)が、LDLの酸化に対する感受性に同様の効果があるのか、それとも酸化LDLの血栓形成に影響するかどうかは明らかではありません。この研究では、健康な人間のボランティアにおけるLDL酸化性とLDL支持のトロンビン生成に対するEPAおよびDHAの高度に精製された製剤の影響を調べました。42人の健康なボランティアは、9 gのオイル/日の用量で4週間、オリーブオイル(プラセボ)、EPAに富むオイル、またはDHAリッチオイルを受け取るようにランダムに割り当てられました。EPAとDHAは、補給期間中にLDLリン脂質とコレステリルエステルに組み込まれましたが、in vivo銅を介した酸化中に徐々に失われました。補給後、EPA治療はベースラインと比較してLDL酸化中の共役ジエンの形成を大幅に増加させましたが、DHA処理は効果がありませんでした。どちらの治療も、酸化期間、伝播段階での酸化速度、または最大のジエン産生のための遅延時間に有意な影響を与えませんでした。DHAはそれを減らす傾向がありましたが、EPAもDHAも酸化LDLの血栓性傾向に有意な影響を与えませんでした。結論として、LDLの酸化可能性と血栓形成に対するEPAとDHAの影響には微妙な違いがあります。DHAは、LDLのEPAと同じ程度までの酸化に対する感受性を増加させないようであり、LDLがサポートするトロンビン生成を減少させる傾向があります。

Consumption of oily fish and fish oils is associated with protection against cardiovascular disease. Paradoxically, long-chain polyunsaturated fatty acids present in low-density lipoprotein (LDL) are suggested to be susceptible to oxidation. It is not clear whether eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) have similar effects on the susceptibility of LDL to oxidation or whether they affect the thrombogenicity of oxidized LDL. This study examined the influence of highly purified preparations of EPA and DHA on LDL oxidizability and LDL-supported thrombin generation in healthy human volunteers. Forty-two healthy volunteers were randomly assigned to receive olive oil (placebo), an EPA-rich oil or a DHA-rich oil for 4 weeks at a dose of 9 g oil/day. EPA and DHA were incorporated into LDL phospholipids and cholesteryl esters during the supplementation period, but were progressively lost during ex vivo copper-mediated oxidation. Following supplementation, the EPA treatment significantly increased the formation of conjugated dienes during LDL oxidation compared with baseline, whereas the DHA treatment had no effect. Neither treatment significantly affected the lag time for oxidation, oxidation rate during the propagation phase or maximum diene production. Neither EPA nor DHA significantly affected the thrombotic tendency of oxidized LDL compared with the placebo, although DHA tended to decrease it. In conclusion, there are subtle differences in the effects of EPA and DHA on the oxidizability and thrombogenicity of LDL. DHA does not appear to increase the susceptibility of LDL to oxidation to the same degree as EPA and has a tendency to decrease LDL-supported thrombin generation.

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