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Archives of biochemistry and biophysics2004Sep15Vol.429issue(2)

細胞フリーおよび細胞培養システムにおける砂糖 - リジンメイラード反応生成物の抗酸化活性

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

モデルMaillard反応(MR)製品(MRP)は、アルドエキソース(例えば、グルコース)、ケトヘキソース(例えば、フルクトース)、およびアルドペントース(リボース)糖を使用してリジンを使用しています(例えば、ph 9.0; ph 9.0; 120以上の暖房)、hmwへのrect(lmwに及ぼすもの)(lmw)重量分数。蛍光と紫外線/可視吸収スペクトルの特徴的に異なる時間パターンは、3つの異なる糖 - リジンMRPSから得られ、総炭素の異なる収率と透析炭素の異なる収率に対応し、相対的な反応速度とポリマー化の程度が、それぞれGlu-LysとFru-Lys MRPと比較してrib-lys MRPを支持したことを示しています(P <0.05)。化学物質における糖特異的 - リジンMRPSの抗酸化活性のさらなる特性化(例えば、疎水性(1,1、 - ジフェニル-2-ピクリル - ヒドラジルラジカル(DPPH)および疎水性(フェントン反応誘発ハイドロキシルラジカル)のin vitro scaveng assayがrib-lir-shmw mursを有していることを示した。ただし、すべての砂糖 - リラジカルは、H(2)O(2) - 、2,2'-Azobis-(2-アミジノプロパン)ジヒドロクロパン(AAPH) - 、鉄(Fe(2+))、およびCu(2+) - cu(2+) - aded cu(2+) - a cu(2+)への培養CA​​CO-2細胞の同様の保護を示しました。(例えば、MTT応答)および細胞膜の完全性(例:LDH分泌)は、HMW-MRPSを示しました(P <0.05)抗酸化活性はヒドロキシルとDPPHラジカルを除去し、Fe(2+)とCU(2+)の両方に対するより大きな(P <0.05)保護効果を除去します。LMW-MRPは、HMW MRPが酸化可能な基質に対する感情的な抗酸化保護を持っていると結論付けています。

モデルMaillard反応(MR)製品(MRP)は、アルドエキソース(例えば、グルコース)、ケトヘキソース(例えば、フルクトース)、およびアルドペントース(リボース)糖を使用してリジンを使用しています(例えば、ph 9.0; ph 9.0; 120以上の暖房)、hmwへのrect(lmwに及ぼすもの)(lmw)重量分数。蛍光と紫外線/可視吸収スペクトルの特徴的に異なる時間パターンは、3つの異なる糖 - リジンMRPSから得られ、総炭素の異なる収率と透析炭素の異なる収率に対応し、相対的な反応速度とポリマー化の程度が、それぞれGlu-LysとFru-Lys MRPと比較してrib-lys MRPを支持したことを示しています(P <0.05)。化学物質における糖特異的 - リジンMRPSの抗酸化活性のさらなる特性化(例えば、疎水性(1,1、 - ジフェニル-2-ピクリル - ヒドラジルラジカル(DPPH)および疎水性(フェントン反応誘発ハイドロキシルラジカル)のin vitro scaveng assayがrib-lir-shmw mursを有していることを示した。ただし、すべての砂糖 - リラジカルは、H(2)O(2) - 、2,2'-Azobis-(2-アミジノプロパン)ジヒドロクロパン(AAPH) - 、鉄(Fe(2+))、およびCu(2+) - cu(2+) - aded cu(2+) - a cu(2+)への培養CA​​CO-2細胞の同様の保護を示しました。(例えば、MTT応答)および細胞膜の完全性(例:LDH分泌)は、HMW-MRPSを示しました(P <0.05)抗酸化活性はヒドロキシルとDPPHラジカルを除去し、Fe(2+)とCU(2+)の両方に対するより大きな(P <0.05)保護効果を除去します。LMW-MRPは、HMW MRPが酸化可能な基質に対する感情的な抗酸化保護を持っていると結論付けています。

Model Maillard reaction (MR) products (MRPs) employing lysine with an aldohexose (e.g., glucose), ketohexose (e.g., fructose), and aldopentose (e.g., ribose) sugars were generated (e.g., pH 9.0; over 2h heating at 120 degrees ) and fractionated with ethanol into low (LMW) and high (HMW) molecular weight fractions. Characteristically different temporal patterns of fluorescence and ultraviolet/visible absorption spectra were obtained from the three distinct sugar-lysine MRPs, and corresponded to different yields of total and dialyzable carbon, indicating that relative reaction rates and degree of polymerization favored the Rib-Lys MRP, compared to Glu-Lys and Fru-Lys MRPs, respectively (p<0.05). Further characterization of antioxidant activity of the sugar specific-lysine MRPs in chemical (e.g., hydrophobic (1,1,-diphenyl-2-picryl-hydrazyl radical (DPPH) and hydrophilic (Fenton reaction-induced hydroxyl radical) in vitro scavenging assays showed that Rib-Lys HMW MRPs had the highest (p<0.05) affinity to scavenge free radicals. All sugar-Lys MRPs, however, displayed similar protection of cultured Caco-2 cells from exposure to H(2)O(2)-, 2,2'-azobis-(2-amidinopropane) dihydrochloride (AAPH)-, ferrous (Fe(2+))-, and cupric (Cu(2+))-induced cytotoxicity, evaluated both from redox (e.g., MTT response) and cell membrane integrity (e.g., LDH secretion). HMW-MRPs exhibited stronger (p<0.05) antioxidant activity to scavenge hydroxyl and DPPH radicals, and a greater (p<0.05) protective effect against both Fe(2+)- and Cu(2+)-induced cytotoxicity in Caco-2 cells than corresponding LMW-MRPs. We conclude that HMW MRPs possess affective antioxidant protection against oxidizable substrates; however, the degree of polymerization of this product, characteristic to the source of monosaccharide used in the reaction, is not a distinguishable factor for this bioactivity.

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