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PLoS medicine2004Dec01Vol.1issue(3)

短い睡眠時間は、レプチンの減少、グレリンの上昇、およびボディマス指数の増加に関連しています

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, N.I.H., Extramural
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.
概要
Abstract

背景:睡眠時間は、体重と代謝の重要な調節因子である可能性があります。短い習慣的な睡眠時間とボディマス指数の増加(BMI)との関連が大規模な集団サンプルで報告されています。この関連における代謝ホルモンの潜在的な役割は不明です。 方法と調査結果:研究参加者は、睡眠障害の人口ベースの縦断的研究であるウィスコンシン睡眠コホート研究の1,024人のボランティアでした。参加者は夜行性ポリソムノグラフィーを受け、アンケートや睡眠日記を通じて睡眠習慣について報告しました。ポリソムグラフィー後、朝の断食した血液サンプルは、血清レプチンとグレリン(食欲調節における2つの重要なホルモン)、アディポネクチン、インスリン、グルコース、および脂質プロファイルについて評価されました。これらの測定、BMI、および睡眠期間(習慣的および血液サンプリングの直前)間の関係を調べて、交絡因子のために制御を伴う複数の可変回帰を使用して調べました。睡眠期間とBMIの間のU字型の曲線的関連が観察されました。8時間未満(サンプルの74.4%)未満の人では、BMIの増加は睡眠の減少に比例していました。短い睡眠は低レプチンと関連しており(勾配の場合はP = 0.01)、習慣的な睡眠の場合は8時間で15.5%低いレプチン、高グレリン(勾配の場合はP)で、14.9%が14.9%高くなります。BMIとは無関係に、8時間で5時間の夜行性(ポリソムグラフィー)睡眠の場合。 結論:睡眠不足の参加者は、レプチンとグレリンの上昇を減らしました。レプチンとグレリンのこれらの違いは、食欲を高める可能性が高く、おそらく睡眠期間が短いことで観察されたBMIの増加を説明します。慢性睡眠制限が一般的であり、食物が広く利用できる西洋社会では、睡眠削減のある食欲調節ホルモンの変化が肥満に寄与する可能性があります。

背景:睡眠時間は、体重と代謝の重要な調節因子である可能性があります。短い習慣的な睡眠時間とボディマス指数の増加(BMI)との関連が大規模な集団サンプルで報告されています。この関連における代謝ホルモンの潜在的な役割は不明です。 方法と調査結果:研究参加者は、睡眠障害の人口ベースの縦断的研究であるウィスコンシン睡眠コホート研究の1,024人のボランティアでした。参加者は夜行性ポリソムノグラフィーを受け、アンケートや睡眠日記を通じて睡眠習慣について報告しました。ポリソムグラフィー後、朝の断食した血液サンプルは、血清レプチンとグレリン(食欲調節における2つの重要なホルモン)、アディポネクチン、インスリン、グルコース、および脂質プロファイルについて評価されました。これらの測定、BMI、および睡眠期間(習慣的および血液サンプリングの直前)間の関係を調べて、交絡因子のために制御を伴う複数の可変回帰を使用して調べました。睡眠期間とBMIの間のU字型の曲線的関連が観察されました。8時間未満(サンプルの74.4%)未満の人では、BMIの増加は睡眠の減少に比例していました。短い睡眠は低レプチンと関連しており(勾配の場合はP = 0.01)、習慣的な睡眠の場合は8時間で15.5%低いレプチン、高グレリン(勾配の場合はP)で、14.9%が14.9%高くなります。BMIとは無関係に、8時間で5時間の夜行性(ポリソムグラフィー)睡眠の場合。 結論:睡眠不足の参加者は、レプチンとグレリンの上昇を減らしました。レプチンとグレリンのこれらの違いは、食欲を高める可能性が高く、おそらく睡眠期間が短いことで観察されたBMIの増加を説明します。慢性睡眠制限が一般的であり、食物が広く利用できる西洋社会では、睡眠削減のある食欲調節ホルモンの変化が肥満に寄与する可能性があります。

BACKGROUND: Sleep duration may be an important regulator of body weight and metabolism. An association between short habitual sleep time and increased body mass index (BMI) has been reported in large population samples. The potential role of metabolic hormones in this association is unknown. METHODS AND FINDINGS: Study participants were 1,024 volunteers from the Wisconsin Sleep Cohort Study, a population-based longitudinal study of sleep disorders. Participants underwent nocturnal polysomnography and reported on their sleep habits through questionnaires and sleep diaries. Following polysomnography, morning, fasted blood samples were evaluated for serum leptin and ghrelin (two key opposing hormones in appetite regulation), adiponectin, insulin, glucose, and lipid profile. Relationships among these measures, BMI, and sleep duration (habitual and immediately prior to blood sampling) were examined using multiple variable regressions with control for confounding factors. A U-shaped curvilinear association between sleep duration and BMI was observed. In persons sleeping less than 8 h (74.4% of the sample), increased BMI was proportional to decreased sleep. Short sleep was associated with low leptin (p for slope = 0.01), with a predicted 15.5% lower leptin for habitual sleep of 5 h versus 8 h, and high ghrelin (p for slope = 0.008), with a predicted 14.9% higher ghrelin for nocturnal (polysomnographic) sleep of 5 h versus 8 h, independent of BMI. CONCLUSION: Participants with short sleep had reduced leptin and elevated ghrelin. These differences in leptin and ghrelin are likely to increase appetite, possibly explaining the increased BMI observed with short sleep duration. In Western societies, where chronic sleep restriction is common and food is widely available, changes in appetite regulatory hormones with sleep curtailment may contribute to obesity.

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