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BioFactors (Oxford, England)20040101Vol.22issue(1-4)

フィトステロールとレシチンは、食事誘発性高コレステロール血症ラットの血漿および肝コレステロール値の低下に加法効果がありません

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

植物ステロールとレシチンの両方は、西洋諸国で血液コレステロールを下げるための栄養補助食品として使用されています。この研究では、脂質濃度とコレステロール代謝の調節に対するこれらの成分の加法効果の可能性を評価しました。オスのSprague-Dawleyラットは、3つのグループにランダムに分割され、次の食事のうち1つを5週間与えました。高コレステロール食(HCD)、フィトステロール混合補充食(PD、HCD+0.25%フィトステロール)、またはフィトステロール混合物とレシチン補助食(PLD、PD+0.15%レシチン)。PDに5週間供給すると、血漿総およびVLDL+LDLコレステロールレベルがそれぞれ34%および41%減少し、HCDラットと比較して肝コレステロール含有量が23%減少しました(P <0.05)。フィトステロール混合物のこれらのコレステロール低下特性は、肝アシルCOA:コレステロールアシルトランスフェラーゼ(ACAT)活性のダウンレギュレーションとも関連していました(P <0.05)。レシチンと高コレステロール血症の食事へのフィトステロール混合物を添加しても、血液や肝臓の脂質濃度に有意な影響はありませんでした(肝臓トリグリセリドレベルの36%の減少を除き、p <0.05を除く)、および肝臓のACAT活性は、高コレステロール血症の食事を供給するのと比較して肝臓のACAT活性を除く)フィトステロール単独。これらの結果は、レシチンを0.15%レベルで組み合わせることで、フィトステロール混合補充食が肝臓ACAT活性の調節や高コレステロール血症ラットの血中コレステロールの低下に加法効果を示さないことを示しています。

植物ステロールとレシチンの両方は、西洋諸国で血液コレステロールを下げるための栄養補助食品として使用されています。この研究では、脂質濃度とコレステロール代謝の調節に対するこれらの成分の加法効果の可能性を評価しました。オスのSprague-Dawleyラットは、3つのグループにランダムに分割され、次の食事のうち1つを5週間与えました。高コレステロール食(HCD)、フィトステロール混合補充食(PD、HCD+0.25%フィトステロール)、またはフィトステロール混合物とレシチン補助食(PLD、PD+0.15%レシチン)。PDに5週間供給すると、血漿総およびVLDL+LDLコレステロールレベルがそれぞれ34%および41%減少し、HCDラットと比較して肝コレステロール含有量が23%減少しました(P <0.05)。フィトステロール混合物のこれらのコレステロール低下特性は、肝アシルCOA:コレステロールアシルトランスフェラーゼ(ACAT)活性のダウンレギュレーションとも関連していました(P <0.05)。レシチンと高コレステロール血症の食事へのフィトステロール混合物を添加しても、血液や肝臓の脂質濃度に有意な影響はありませんでした(肝臓トリグリセリドレベルの36%の減少を除き、p <0.05を除く)、および肝臓のACAT活性は、高コレステロール血症の食事を供給するのと比較して肝臓のACAT活性を除く)フィトステロール単独。これらの結果は、レシチンを0.15%レベルで組み合わせることで、フィトステロール混合補充食が肝臓ACAT活性の調節や高コレステロール血症ラットの血中コレステロールの低下に加法効果を示さないことを示しています。

Both plant sterols and lecithin are used as dietary supplements for lowering blood cholesterol in Western countries. This study evaluated the possibility of an additive effect of these ingredients on the regulation of lipid concentrations and cholesterol metabolism. Male Sprague-Dawley rats were randomly divided into three groups, and fed one of the following diets for 5 weeks; high cholesterol diet (HCD), phytosterol mixture-supplemented diet (PD, HCD+0.25% phytosterols), or phytosterol mixture and lecithin-supplemented diet (PLD, PD+0.15% lecithin). Feeding the PD for 5 weeks resulted in a 34% and 41% decrease in plasma total- and VLDL+LDL-cholesterol levels, respectively, and a 23% decrease in hepatic cholesterol content compared to those for the HCD rats (p < 0.05). These cholesterol-lowering properties of the phytosterol mixture were also associated with the down-regulation of hepatic acyl CoA:cholesterol acytransferase (ACAT) activity (p < 0.05). Addition of lecithin plus phytosterol mixture to the hypercholesterolemic diet did not significantly affect blood and hepatic lipid concentrations (with the exception of 36% decrease in hepatic triglyceride level, p < 0.05) as well as hepatic ACAT activity compared to feeding the hypercholesterolemic diet supplemented with phytosterol alone. These results indicate that combining lecithin, at a 0.15% level, with a phytosterol mixture-supplemented diet does not exhibit an additive effect in regulating hepatic ACAT activity or lowering blood cholesterol in hypercholesterolemic rats.

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