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Journal of agricultural and food chemistry2005Mar09Vol.53issue(5)

オリーブ(Olea europaea)におけるアントシアニンの非破壊評価in situクロロフィル蛍光分光法による果物

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

異なる程度の色素沈着のオリーブ(Olea europaea L.)の果物のアントシアニン(ANTHS)は、クロロフィル蛍光(CHLF)を測定することにより、破壊的に評価されませんでした。この方法は、緑から緑の赤、赤みがかった紫、紫まで異なる色素沈着を持つオリーブからのCHLF励起スペクトルの比較に基づいています。2つの異なる色のゾーンからの蛍光励起スペクトル(logfer)間の比率の対数は、それらの間の吸収スペクトルの違いを与えました。レッドオリーブと皮膚のない同じオリーブとの間のログファーに由来する吸光度スペクトルは、典型的なanthグリーンバンド(550 nm)を示しました。単一の歯肉細胞とオリーブ皮膚抽出物のin vitro吸光度スペクトル上の微小糖式測定法によって記録されたものと一致しました。予想どおり、in vivo anths吸収最大は、より少ない成熟オリーブからより成熟したオリーブになる強度が増加し、太陽の変化した側面に対して太陽にさらされたオリーブ側で高くなりました。740 nmのCHLFの2つの励起波長550および625 nmについて計算されたログファーによって、各オリーブサンプルのANTHの絶対的な定量的非破壊決定が得られました。緑から紫色の肌の色に移動するログ[CHLF(625)/CHLF(550)]は、抽出物濃度とかなりよく相関していました。最後に、高速液体クロマトグラフィーによって分析されたオリーブに存在するAnthsと他の主要なフェノール類の関係を評価しました。主な結果は、ANTHSコンテンツの増加に伴うベルバスコシドの正味の増加でした。私たちの結果に基づいて、オリーブの発達と熟成の監視のための新しい迅速かつ非侵襲的な方法の開発を想定することができます。

異なる程度の色素沈着のオリーブ(Olea europaea L.)の果物のアントシアニン(ANTHS)は、クロロフィル蛍光(CHLF)を測定することにより、破壊的に評価されませんでした。この方法は、緑から緑の赤、赤みがかった紫、紫まで異なる色素沈着を持つオリーブからのCHLF励起スペクトルの比較に基づいています。2つの異なる色のゾーンからの蛍光励起スペクトル(logfer)間の比率の対数は、それらの間の吸収スペクトルの違いを与えました。レッドオリーブと皮膚のない同じオリーブとの間のログファーに由来する吸光度スペクトルは、典型的なanthグリーンバンド(550 nm)を示しました。単一の歯肉細胞とオリーブ皮膚抽出物のin vitro吸光度スペクトル上の微小糖式測定法によって記録されたものと一致しました。予想どおり、in vivo anths吸収最大は、より少ない成熟オリーブからより成熟したオリーブになる強度が増加し、太陽の変化した側面に対して太陽にさらされたオリーブ側で高くなりました。740 nmのCHLFの2つの励起波長550および625 nmについて計算されたログファーによって、各オリーブサンプルのANTHの絶対的な定量的非破壊決定が得られました。緑から紫色の肌の色に移動するログ[CHLF(625)/CHLF(550)]は、抽出物濃度とかなりよく相関していました。最後に、高速液体クロマトグラフィーによって分析されたオリーブに存在するAnthsと他の主要なフェノール類の関係を評価しました。主な結果は、ANTHSコンテンツの増加に伴うベルバスコシドの正味の増加でした。私たちの結果に基づいて、オリーブの発達と熟成の監視のための新しい迅速かつ非侵襲的な方法の開発を想定することができます。

Anthocyanins (Anths) in olive (Olea europaea L.) fruits at different degrees of pigmentation were assessed nondestructively by measuring chlorophyll fluorescence (ChlF). The method is based on the comparison of the ChlF excitation spectra from olives with different pigmentation from green to green-red, reddish-purple, and purple. The logarithm of the ratio between the fluorescence excitation spectra (logFER) from two different colored zones gave the difference in the absorption spectrum between them. The absorbance spectrum derived from the logFER between a red olive and the same olive devoid of the skin showed the typical Anth green band (at 550 nm). It matched that recorded by microspectrophotometry on a single pulp cell and the in vitro absorbance spectrum of the olive skin extract. As expected, the in vivo Anths absorption maximum increased in intensity going from less to more mature olives and was higher in the sun-exposed olive side with respect to the sun-shaded side. Absolute quantitative nondestructive determination of Anths for each olive sample was obtained by the logFER calculated for two excitation wavelengths, 550 and 625 nm, of ChlF at 740 nm. Going from green to purple skin colors, the Log[ChlF(625)/ChlF(550)] was fairly well-correlated to the extract Anths concentration. Finally, the relationship between the Anths and the other main phenolics present in the olives analyzed by high-performance liquid chromatography was evaluated. The main result was a net increase of verbascoside with increasing Anths content. On the basis of our results, the development of a new rapid and noninvasive method for the monitoring of olive development and ripening can be envisaged.

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