Loading...
Neuroscience letters2005Jun03Vol.380issue(3)

グレープフルーツオイルの香りによる嗅覚刺激は、ラットの自律神経、脂肪分解、食欲に影響を与えます

,
,
,
,
,
,
文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

以前の研究では、グレープフルーツオイル(SGFO)の香りによる嗅覚刺激が、ラットの白い脂肪組織を神経支配する交感神経を刺激することがわかりました。ここでは、ラットのSGFOの効果をさらに調べ、SGFOによる嗅覚刺激が交感神経を励起し、茶色の脂肪組織と副腎を神経支配し、副交感神経胃神経を阻害することを観察しました。ZNSO4を使用したキシロカインまたはアノスミック治療による鼻粘膜の局所麻酔は、SGFOによって引き起こされる自律的な変化を排除しました。さらに、SGFOによる刺激により、血漿グリセロールレベルが上昇し、ZnSO4またはヒスタミンH1受容体依存症であるジフェンヒドラミンの腹腔内注射のいずれかによる治療により、SGFOによるグリセロールの上昇が廃止されました。さらに、週に3回SGFOに15分の曝露により、食物の摂取量と体重が減少しました。最後に、グレープフルーツオイルの成分であるリモネンは、SGFOによって引き起こされたものと同様の反応を誘発し、ジフェンヒドラミンはリモネンに対するグリセロール反応を排除しました。したがって、グレープフルーツオイルの香り、特にその主要成分リモネンは、自律神経に影響を与え、ヒスタミン作動性反応を介して脂肪分解を促進し、食欲と体重を減らします。

以前の研究では、グレープフルーツオイル(SGFO)の香りによる嗅覚刺激が、ラットの白い脂肪組織を神経支配する交感神経を刺激することがわかりました。ここでは、ラットのSGFOの効果をさらに調べ、SGFOによる嗅覚刺激が交感神経を励起し、茶色の脂肪組織と副腎を神経支配し、副交感神経胃神経を阻害することを観察しました。ZNSO4を使用したキシロカインまたはアノスミック治療による鼻粘膜の局所麻酔は、SGFOによって引き起こされる自律的な変化を排除しました。さらに、SGFOによる刺激により、血漿グリセロールレベルが上昇し、ZnSO4またはヒスタミンH1受容体依存症であるジフェンヒドラミンの腹腔内注射のいずれかによる治療により、SGFOによるグリセロールの上昇が廃止されました。さらに、週に3回SGFOに15分の曝露により、食物の摂取量と体重が減少しました。最後に、グレープフルーツオイルの成分であるリモネンは、SGFOによって引き起こされたものと同様の反応を誘発し、ジフェンヒドラミンはリモネンに対するグリセロール反応を排除しました。したがって、グレープフルーツオイルの香り、特にその主要成分リモネンは、自律神経に影響を与え、ヒスタミン作動性反応を介して脂肪分解を促進し、食欲と体重を減らします。

In a previous study, we found that olfactory stimulation with scent of grapefruit oil (SGFO) excites the sympathetic nerve innervating the white adipose tissue in rats. Here we further examined the effects of SGFO in rats and observed that olfactory stimulation with SGFO excited the sympathetic nerves innervating the brown adipose tissue and adrenal gland and inhibited the parasympathetic gastric nerve. Local anesthesia of the nasal mucosa with xylocaine or anosmic treatment using ZnSO4 eliminated the autonomic changes caused by SGFO. Moreover, stimulation with SGFO elevated the plasma glycerol level, and treatment with either ZnSO4 or an intraperitoneal injection of diphenhydramine, a histamine H1 receptor-antagonist, abolished the glycerol elevation by SGFO. Furthermore, a 15-min exposure to SGFO three times a week reduced food intake and body weight. Finally, limonene, a component of grapefruit oil, induced responses similar to those caused by SGFO, and diphenhydramine eliminated the glycerol response to limonene. Thus, the scent of grapefruit oil, and particularly its primary component limonene, affects autonomic nerves, enhances lipolysis through a histaminergic response, and reduces appetite and body weight.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google