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European journal of gastroenterology & hepatology2005Oct01Vol.17issue(10)

グルテンフリーの食品のグリアジンを決定するためのR5酵素リンクされた免疫測定法のパフォーマンスを調査するための共同試験の報告

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Multicenter Study
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Validation Study
概要
Abstract

目的:グルテンを含まない食品に必要な20〜200 ppmのグルテンの低レベル範囲でのグルテンの測定の分析方法は、Codex Alimentariusによって承認されたことはありません。Codex Alimentariusによって提案されているように、200 ppm未満の検出限界を持つ食品中のグリアジンを検出するための標準化された信頼できる方法を調査することを目的として、プロラミン分析と毒性に関するワーキンググループ(WGPAT)は、大規模な共同研究を調整して、検証するために大規模な共同研究を調整しました。ライ麦セキリンに対する抗体(R5)を使用するモノクローナル抗体ベースのELISA。 方法:0-168 ppmの範囲でグリアジンが存在する12の食物サンプルを、2つの異なる市販のR5 ELISAテストと、還元および熱変性タンパク質を抽出するように設計された解離剤に基づいて、特別な抽出溶媒を分析しました。この研究には20の研究所が参加しました。 結果:回復値は、一般的に65〜110%の範囲でした。再現性(RSDR)と再現性(RSDR)の数値は、13〜25の範囲でした。1回のテストで23および47、11〜22の間、それぞれ。他の25と33。 結論:両方のアッセイは同等で堅牢です。再現性と再現性のデータは、ELISASに受け入れられる範囲にあります。両方のサプライヤーからのキットは、通常のELISAメソッドのパフォーマンス基準を満たしており、両方のELISAキットがグルテンフリーの食品に対して1.5 ppmグリアジンの感度を保証することが示されています。

目的:グルテンを含まない食品に必要な20〜200 ppmのグルテンの低レベル範囲でのグルテンの測定の分析方法は、Codex Alimentariusによって承認されたことはありません。Codex Alimentariusによって提案されているように、200 ppm未満の検出限界を持つ食品中のグリアジンを検出するための標準化された信頼できる方法を調査することを目的として、プロラミン分析と毒性に関するワーキンググループ(WGPAT)は、大規模な共同研究を調整して、検証するために大規模な共同研究を調整しました。ライ麦セキリンに対する抗体(R5)を使用するモノクローナル抗体ベースのELISA。 方法:0-168 ppmの範囲でグリアジンが存在する12の食物サンプルを、2つの異なる市販のR5 ELISAテストと、還元および熱変性タンパク質を抽出するように設計された解離剤に基づいて、特別な抽出溶媒を分析しました。この研究には20の研究所が参加しました。 結果:回復値は、一般的に65〜110%の範囲でした。再現性(RSDR)と再現性(RSDR)の数値は、13〜25の範囲でした。1回のテストで23および47、11〜22の間、それぞれ。他の25と33。 結論:両方のアッセイは同等で堅牢です。再現性と再現性のデータは、ELISASに受け入れられる範囲にあります。両方のサプライヤーからのキットは、通常のELISAメソッドのパフォーマンス基準を満たしており、両方のELISAキットがグルテンフリーの食品に対して1.5 ppmグリアジンの感度を保証することが示されています。

OBJECTIVE: Analytical methods for measurements of gluten in the low level range of 20-200 ppm of gluten, as required for gluten-free food, have never been endorsed by the Codex Alimentarius. With the aim of investigating standardized and reliable methods for the detection of gliadin in food with detection limits lower than 200 ppm, as proposed by the Codex Alimentarius, the Working Group on Prolamin Analysis and Toxicity (WGPAT) coordinated a large collaborative study to validate a monoclonal antibody based ELISA, which uses an antibody (R5) against rye secalins. METHODS: Twelve food samples in which gliadin was present in the range of 0-168 ppm were analysed with two different commercially available R5 ELISA tests and a special extraction solvent, based on a reducing and a dissociating agent designed to extract heat denatured proteins. Twenty laboratories participated in this study. RESULTS: Recovery values ranged from 65 to 110% in general. The repeatability (RSDr) and reproducibility (RSDR) figures ranged between 13 and 25, resp. 23 and 47 for one test, and between 11 and 22, resp. 25 and 33 for the other. CONCLUSION: Both assays are comparable and robust. The repeatability and reproducibility data are in a range that is acceptable for ELISAs. Kits from both suppliers fulfilled performance criteria of regular ELISA methods, and it is shown that both ELISA kits guarantee a sensitivity of 1.5 ppm gliadin for gluten-free food.

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