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Diabetes/metabolism research and reviews20060101Vol.22issue(3)

糖尿病予防グルテンフリーの食事は、非肥満糖尿病マウスの盲腸細菌の数を減少させる

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

背景:グルテンを含まない食事は、非肥満糖尿病(NOD)マウスにおける糖尿病の発生率を低下させますが、メカニズムは不明です。この研究の目的は、腸の生理学に影響を及ぼし、疾患予防を媒介する可能性のある盲腸細菌植物相に対する食事の影響の可能性を調べることでした。 方法:3週齢の2つのグループのNODマウスに、グルテンを含まない食事または標準食のいずれかを与えました。診断された場合、各糖尿病マウスは、同じ食事群の非糖尿病マウスと、代替食事群の2匹の非糖尿病マウスを安楽死させ、古典的な細菌学的検査のためにサンプリングしました。 結果:19のうち9つ(47%)の標準供給マウス、19のうち1つ(5%)のグルテンを含まないマウスが糖尿病を発症しました(p <0.01)。グルテンを含まない食事のマウスは、標準化されたマウスよりも腸内で有酸素(p <0.01)および微量ba菌栽培細菌を有意に少なくしました。また、非糖尿病マウスは、糖尿病マウスよりも微生物腎球性および嫌気性細菌が有意に少なかった(P <0.05)。これらの違いは、主にグラム陽性の植物相の違いによるものでした。 結論:標準的な食事と比較したグルテンフリーの食事は、NODマウスの盲腸細菌叢の組成を定性的かつ定量的に大幅に変化させました。グラム陽性の細菌は、特定の消化器産物を介してベータ細胞に影響を与える可能性がありますが、糖尿病の発生率への影響は免疫学的であると仮定する可能性が高くなります。

背景:グルテンを含まない食事は、非肥満糖尿病(NOD)マウスにおける糖尿病の発生率を低下させますが、メカニズムは不明です。この研究の目的は、腸の生理学に影響を及ぼし、疾患予防を媒介する可能性のある盲腸細菌植物相に対する食事の影響の可能性を調べることでした。 方法:3週齢の2つのグループのNODマウスに、グルテンを含まない食事または標準食のいずれかを与えました。診断された場合、各糖尿病マウスは、同じ食事群の非糖尿病マウスと、代替食事群の2匹の非糖尿病マウスを安楽死させ、古典的な細菌学的検査のためにサンプリングしました。 結果:19のうち9つ(47%)の標準供給マウス、19のうち1つ(5%)のグルテンを含まないマウスが糖尿病を発症しました(p <0.01)。グルテンを含まない食事のマウスは、標準化されたマウスよりも腸内で有酸素(p <0.01)および微量ba菌栽培細菌を有意に少なくしました。また、非糖尿病マウスは、糖尿病マウスよりも微生物腎球性および嫌気性細菌が有意に少なかった(P <0.05)。これらの違いは、主にグラム陽性の植物相の違いによるものでした。 結論:標準的な食事と比較したグルテンフリーの食事は、NODマウスの盲腸細菌叢の組成を定性的かつ定量的に大幅に変化させました。グラム陽性の細菌は、特定の消化器産物を介してベータ細胞に影響を与える可能性がありますが、糖尿病の発生率への影響は免疫学的であると仮定する可能性が高くなります。

BACKGROUND: A gluten-free diet reduces the incidence of diabetes mellitus in non-obese diabetic (NOD) mice, but the mechanism is not known. The aim of this study was to examine the possible influence of the diet on the caecal bacterial flora, which may affect the intestinal physiology and mediate disease prevention. METHODS: Two groups of NOD mice from the age of 3 weeks were fed either a gluten-free diet or a standard diet. Each diabetic mouse, when diagnosed, along with a non-diabetic mouse from the same diet group and two non-diabetic mice from the alternate diet group were euthanized and sampled for classical bacteriological examination. RESULTS: Nine out of 19 (47%) standard-fed mice and 1 out of 19 (5%) gluten-free-fed mice developed diabetes (p < 0.01). Mice on the gluten-free diet had significantly fewer aerobically (p < 0.01) and microaerophilically (p < 0.001) cultivated bacteria in their intestines than standard-fed mice. Non-diabetic mice also had significantly fewer microa erophilic and anaerobic bacteria than diabetic mice (p < 0.05). These differences were primarily due to a difference in the Gram-positive flora. CONCLUSIONS: The gluten-free diet compared to the standard diet both qualitatively and quantitatively substantially altered the composition of the caecal bacterial flora in NOD mice. Although Gram-positive bacteria might influence the beta cells through certain digestive products, it is more likely to assume that any effect on diabetes incidence is immunological.

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