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Plant biology (Stuttgart, Germany)2005Nov01Vol.7issue(6)

成長促進窒素栄養は、若いリンゴ(Malus Domestica Borkh)の葉のフラボノイド生合成に影響します

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

シュートの成長の強化と、高N栄養後の栽培品種「ゴールデンデリシャス」のかさぶた感受性の増加とともに、以前の研究で高窒素(N)供給の下で成長したリンゴの木のフラボノイド濃度の減少が観察されました。いくつかの仮説は、一般的な基質の競争のために一次代謝と二次代謝の間にトレードオフがあることを示唆していますが、酵素レベルでの調節については何も知られていません。この研究では、フラボノイド生合成(フェニルアラニンアンモニアリアーゼ[PAL]、カルコンシンターゼ/カルコンイソメラーゼ[CHS/CHI}、フラバノン3-)に関与する主要な酵素の活性に対するN栄養の効果を解明するために、一連の実験を実施しました。ヒドロキシラーゼ[FHT]、フラボノールシンターゼ[FLS]、ジヒドロフラボノール4-ラデクゼ[DFR])およびフェニルプロパノイドのさまざまなグループの蓄積。高N栄養によるフラボノイドの蓄積の阻害は確認できますが、フラボノイド酵素CHS/CHI、FHT、DFR、およびFLSに対するN供給の影響は明らかではありませんでした。しかし、PAL活動はダウンレギュレートされているようであるため、ボトルネックを形成してフラボノイドの蓄積が一般的に減少します。さらに、高N栄養に対するかさぶた耐性品種「Rewena」の反応は、感受性のある品種「Golden Delicious」ほど強くはありませんでした。

シュートの成長の強化と、高N栄養後の栽培品種「ゴールデンデリシャス」のかさぶた感受性の増加とともに、以前の研究で高窒素(N)供給の下で成長したリンゴの木のフラボノイド濃度の減少が観察されました。いくつかの仮説は、一般的な基質の競争のために一次代謝と二次代謝の間にトレードオフがあることを示唆していますが、酵素レベルでの調節については何も知られていません。この研究では、フラボノイド生合成(フェニルアラニンアンモニアリアーゼ[PAL]、カルコンシンターゼ/カルコンイソメラーゼ[CHS/CHI}、フラバノン3-)に関与する主要な酵素の活性に対するN栄養の効果を解明するために、一連の実験を実施しました。ヒドロキシラーゼ[FHT]、フラボノールシンターゼ[FLS]、ジヒドロフラボノール4-ラデクゼ[DFR])およびフェニルプロパノイドのさまざまなグループの蓄積。高N栄養によるフラボノイドの蓄積の阻害は確認できますが、フラボノイド酵素CHS/CHI、FHT、DFR、およびFLSに対するN供給の影響は明らかではありませんでした。しかし、PAL活動はダウンレギュレートされているようであるため、ボトルネックを形成してフラボノイドの蓄積が一般的に減少します。さらに、高N栄養に対するかさぶた耐性品種「Rewena」の反応は、感受性のある品種「Golden Delicious」ほど強くはありませんでした。

Enhanced shoot growth and a decrease in flavonoid concentration in apple trees grown under high nitrogen (N) supply was observed in previous studies, along with increasing scab susceptibility of cultivar "Golden Delicious" after high N nutrition. Several hypotheses have suggested that there is a trade-off between primary and secondary metabolism because of competition for common substrates, but nothing is known about regulation at the enzyme level. In this study, a set of experiments was performed to elucidate the effect of N nutrition on the activities of key enzymes involved in flavonoid biosynthesis (phenylalanine ammonia-lyase [PAL], chalcone synthase/chalcone isomerase [CHS/CHI}, flavanone 3-hydroxylase [FHT], flavonol synthase [FLS], dihydroflavonol 4-reductase [DFR]) and the accumulation of different groups of phenylpropanoids. The inhibition of flavonoid accumulation by high N nutrition could be confirmed, but the influence of N supply on the flavonoid enzymes CHS/CHI, FHT, DFR, and FLS was not evident. However, PAL activity seems to be downregulated, thus forming a bottleneck resulting in a generally decreased flavonoid accumulation. Furthermore, the response of the scab-resistant cultivar "Rewena" to high N nutrition was not as strong as that of the susceptible cultivar "Golden Delicious".

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