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亜鉛の吸収とカルシウムの保持に及ぼす植物ナトリウム(ミオイノシトール - ヘキソリン酸)の用量依存性阻害効果が人間で研究されました。この用量反応効果の体系的な研究は今回報告されていません。40人の被験者には、植物酸塩を加えたり、添加したりして、白い小麦のロールを含む食事を提供されました。10人の被験者に、研究されたレベルの植物酸塩レベルの1つまたは2つを含むテストミールが与えられ、さらにすべての被験者に植物酸塩が追加されなかった食事が提供されました。亜鉛含有量は3.1 mg(47ミクロモール)、カルシウム含有量は266 mg(6.6 mmol)でした。ロールには、放射性同位体、65ZN、47CAで外部的に標識され、両方のミネラルの全身保持が測定されました。完全に105の食事が提供され、36食が植物酸塩が追加されなかった36食、フィチン酸塩の各レベルに9〜10食が提供されました。0、25、50、75、100、140、175または250 mgのフィチン酸-P(0、134、269、403、538、753、941、または1344マイクロモルフィチン酸)のいずれかの食事の亜鉛吸収が加えられました。22%、16%、14%、11%、7%、7%、7%、6%(平均値)でした。50 mgの植物-P以上の添加は、フィチン酸塩が追加されていないテストミールからの吸収と比較して、亜鉛吸収(P = 0.01)を大幅に減少させました(P = 0.01)。同じ食事の7日目のカルシウム保持は、31%、28%、27%、26%、22%、19%、14%、11%(平均値)でした。100 mgの植物-P以上を添加すると、植物酸塩が追加されていないテストミールと比較して、カルシウム保持(P = 0.03)が大幅に減少しました(P = 0.03)。亜鉛の吸収とカルシウムの保持に対する植物の阻害効果は用量依存であると結論付けられました。
亜鉛の吸収とカルシウムの保持に及ぼす植物ナトリウム(ミオイノシトール - ヘキソリン酸)の用量依存性阻害効果が人間で研究されました。この用量反応効果の体系的な研究は今回報告されていません。40人の被験者には、植物酸塩を加えたり、添加したりして、白い小麦のロールを含む食事を提供されました。10人の被験者に、研究されたレベルの植物酸塩レベルの1つまたは2つを含むテストミールが与えられ、さらにすべての被験者に植物酸塩が追加されなかった食事が提供されました。亜鉛含有量は3.1 mg(47ミクロモール)、カルシウム含有量は266 mg(6.6 mmol)でした。ロールには、放射性同位体、65ZN、47CAで外部的に標識され、両方のミネラルの全身保持が測定されました。完全に105の食事が提供され、36食が植物酸塩が追加されなかった36食、フィチン酸塩の各レベルに9〜10食が提供されました。0、25、50、75、100、140、175または250 mgのフィチン酸-P(0、134、269、403、538、753、941、または1344マイクロモルフィチン酸)のいずれかの食事の亜鉛吸収が加えられました。22%、16%、14%、11%、7%、7%、7%、6%(平均値)でした。50 mgの植物-P以上の添加は、フィチン酸塩が追加されていないテストミールからの吸収と比較して、亜鉛吸収(P = 0.01)を大幅に減少させました(P = 0.01)。同じ食事の7日目のカルシウム保持は、31%、28%、27%、26%、22%、19%、14%、11%(平均値)でした。100 mgの植物-P以上を添加すると、植物酸塩が追加されていないテストミールと比較して、カルシウム保持(P = 0.03)が大幅に減少しました(P = 0.03)。亜鉛の吸収とカルシウムの保持に対する植物の阻害効果は用量依存であると結論付けられました。
The dose-dependent inhibitory effect of sodium phytate (myo-inositol-hexaphosphate) on absorption of zinc and retention of calcium was studied in man. No systematic study of this dose-response effect has been reported to this time. Forty subjects were served meals containing white wheat rolls without/with additions of phytate. Ten subjects were given test meals containing one or two of the studied levels of phytate and in addition all subjects were served meals to which no phytate was added. The zinc content was 3.1 mg (47 micromol) and the calcium content 266 mg (6.6 mmol). The rolls were labelled extrinsically with radioisotopes, 65Zn and 47Ca, and whole-body retention of both minerals was measured. Totally 105 meals were served, 36 meals in which no phytate was added and 9-10 meals on each level of phytate. The zinc absorption in meals to which either 0, 25, 50, 75, 100, 140, 175 or 250 mg of phytate-P (0, 134, 269, 403, 538, 753, 941 or 1344 micromol phytate) had been added was 22%, 16%, 14%, 11%, 7%, 7%, 7% and 6%, respectively (mean values). The addition of 50 mg phytate-P or more significantly decreased zinc absorption (p=0.01) as compared to absorption from the test meals with no added phytate. The calcium retention at day 7 in the same meals was 31%, 28%, 27%, 26%, 22%, 19%, 14% and 11% (mean values). The addition of 100 mg phytate-P or more significantly decreased calcium retention (p=0.03) compared to the test meals with no added phytate. It was concluded that the inhibitory effect of phytate on the absorption of zinc and the retention of calcium was dose dependent.
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