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この研究の目的は、噛むガムが食道および皮質腺癌のリスクに関連しているという仮説をテストすることでした。スウェーデンの全国的な人口ベースの症例対照研究が1995年から1997年に実施されました。すべての患者は、診断直後に前向きかつ均一に文書化され、分類されました。全部で、それぞれエソエソフジアおよびカーディア腺癌の189人および262人の患者、および820人の人口ベースの対照被験者がインタビューを受けました。これらの患者は一緒になって、スウェーデンで発生している適格な症例の85%を構成しました。95%信頼区間(CI)のオッズ比(OR)は、もっともらしい交絡因子を調整して、多変数ロジスティック回帰によって計算されました。チューインガムの通常のユーザー(P6ヶ月のP3回/週)は、食道腺癌のリスクが高く(OR 1.0、95%CI 0.6-2.2)、持続時間応答の関係は観察されませんでした(P = 0.38)。使用期間に関係なく(P = 0.56)、通常の歯肉噛むとカーディア腺癌の間には発見されていません(OR 1.0、95%CI 0.6-1.7)。結論として、食道またはカーディア腺癌のリスクに関して、ガムチューインは無害のようです。
この研究の目的は、噛むガムが食道および皮質腺癌のリスクに関連しているという仮説をテストすることでした。スウェーデンの全国的な人口ベースの症例対照研究が1995年から1997年に実施されました。すべての患者は、診断直後に前向きかつ均一に文書化され、分類されました。全部で、それぞれエソエソフジアおよびカーディア腺癌の189人および262人の患者、および820人の人口ベースの対照被験者がインタビューを受けました。これらの患者は一緒になって、スウェーデンで発生している適格な症例の85%を構成しました。95%信頼区間(CI)のオッズ比(OR)は、もっともらしい交絡因子を調整して、多変数ロジスティック回帰によって計算されました。チューインガムの通常のユーザー(P6ヶ月のP3回/週)は、食道腺癌のリスクが高く(OR 1.0、95%CI 0.6-2.2)、持続時間応答の関係は観察されませんでした(P = 0.38)。使用期間に関係なく(P = 0.56)、通常の歯肉噛むとカーディア腺癌の間には発見されていません(OR 1.0、95%CI 0.6-1.7)。結論として、食道またはカーディア腺癌のリスクに関して、ガムチューインは無害のようです。
The aim of this study was to test the hypothesis that chewing gum is associated with risk of oesophageal and cardia adenocarcinoma. A Swedish nationwide, population-based, case-control study was conducted in 1995-1997. All patients were prospectively and uniformly documented and classified shortly after diagnosis. In all, 189 and 262 patients with oesophageal and cardia adenocarcinoma, respectively, and 820 population-based control subjects were interviewed. These patients together constituted 85% of eligible cases occurring in Sweden. Odds ratios (OR) with 95% confidence intervals (CI) were calculated by multivariable logistic regression with adjustment for plausible confounders. Regular users of chewing gum (P3 times/week for P6 months) were not at increased risk of oesophageal adenocarcinoma (OR 1.0, 95% CI 0.6-2.2), and no duration-response relation was observed (P = 0.38). No association between regular gum chewing and cardia adenocarcinoma was found (OR 1.0, 95% CI 0.6-1.7), irrespective of duration of use (P = 0.56). In conclusion, with regard to risk of oesophageal or cardia adenocarcinoma, gum chewing seems harmless.
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