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European journal of clinical nutrition2007Mar01Vol.61issue(3)

酸化ストレスと発がんにおけるトマトとリコピン:臨床試験からの結論

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Review
概要
Abstract

目的:ヒト臨床試験における酸化ストレスと発がんのバイオマーカーに対するトマト製品補給の影響をレビューする。 結果:リコピンを含むトマト製品の補給は、それぞれ健康なII型糖尿病患者、および前立腺癌患者における酸化ストレスと発がんのバイオマーカーを低下させることが示されています。トマトジュース、トマトペースト、トマトピューレ、トマトケチャップ、トマトオレオレオレオネンなどの加工トマト製品は、リコピンのバイオアベイブルソースを提供することが示されており、その結果、血漿リコピンレベルとベースラインが増加します。食事脂肪はこのプロセスを強化し、リコピンの食物源と一緒に消費する必要があります。作用メカニズムには、酸化的損傷に対する血漿リポタンパク質、リンパ球DNAおよび血清タンパク質の保護、および前立腺特異的抗原の減少、コネキシン発現のアップレギュレーション、前立腺腫瘍攻撃性の全体的な減少を含む抗癌性効果が含まれます。リコピンのみの健康上の利点に関する生体内データは限られています。トマト製品を使用した臨床試験のほとんどは、酸化ストレスと発がんのバイオマーカーを下げる際に、他の栄養素とのリコピンの相乗作用を示唆しています。 結論:リコピンを含む加工トマト製品の消費は、重大な健康上の利点があり、トマトに自然に発生する栄養素の組み合わせに起因する可能性があります。主なトマトカロテノイドであるリコピンは、この効果に貢献していますが、その役割自体はまだ調査されていません。

目的:ヒト臨床試験における酸化ストレスと発がんのバイオマーカーに対するトマト製品補給の影響をレビューする。 結果:リコピンを含むトマト製品の補給は、それぞれ健康なII型糖尿病患者、および前立腺癌患者における酸化ストレスと発がんのバイオマーカーを低下させることが示されています。トマトジュース、トマトペースト、トマトピューレ、トマトケチャップ、トマトオレオレオレオネンなどの加工トマト製品は、リコピンのバイオアベイブルソースを提供することが示されており、その結果、血漿リコピンレベルとベースラインが増加します。食事脂肪はこのプロセスを強化し、リコピンの食物源と一緒に消費する必要があります。作用メカニズムには、酸化的損傷に対する血漿リポタンパク質、リンパ球DNAおよび血清タンパク質の保護、および前立腺特異的抗原の減少、コネキシン発現のアップレギュレーション、前立腺腫瘍攻撃性の全体的な減少を含む抗癌性効果が含まれます。リコピンのみの健康上の利点に関する生体内データは限られています。トマト製品を使用した臨床試験のほとんどは、酸化ストレスと発がんのバイオマーカーを下げる際に、他の栄養素とのリコピンの相乗作用を示唆しています。 結論:リコピンを含む加工トマト製品の消費は、重大な健康上の利点があり、トマトに自然に発生する栄養素の組み合わせに起因する可能性があります。主なトマトカロテノイドであるリコピンは、この効果に貢献していますが、その役割自体はまだ調査されていません。

OBJECTIVE: To review the effects of tomato product supplementation, containing lycopene, on biomarkers of oxidative stress and carcinogenesis in human clinical trials. RESULTS: Supplementation of tomato products, containing lycopene, has been shown to lower biomarkers of oxidative stress and carcinogenesis in healthy and type II diabetic patients, and prostate cancer patients, respectively. Processed tomato products like tomato juice, tomato paste, tomato puree, tomato ketchup and tomato oleoresin have been shown to provide bioavailable sources of lycopene, with consequent increases in plasma lycopene levels versus baseline. Dietary fats enhance this process and should be consumed together with food sources of lycopene. The mechanisms of action involve protection of plasma lipoproteins, lymphocyte DNA and serum proteins against oxidative damage, and anticarcinogenic effects, including reduction of prostate-specific antigen, upregulation of connexin expression and overall decrease in prostate tumor aggressiveness. There is limited in vivo data on the health benefits of lycopene alone. Most of the clinical trials with tomato products suggest a synergistic action of lycopene with other nutrients, in lowering biomarkers of oxidative stress and carcinogenesis. CONCLUSIONS: Consumption of processed tomato products, containing lycopene, is of significant health benefit and can be attributed to a combination of naturally occurring nutrients in tomatoes. Lycopene, the main tomato carotenoid, contributes to this effect, but its role per se remains to be investigated.

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