Loading...
Journal of agricultural and food chemistry2007Apr04Vol.55issue(7)

アルコールデヒドロゲナーゼ活性のために変換されたグレープバイン(Vitis vinifera L)の葉のプロテオームの変化

,
,
,
,
文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

プロテオミクスアプローチは、アルコールデヒドロゲナーゼ(ADH)活性のために形質転換された植物からの葉タンパク質含有量の変化を研究するために使用されています。2次元電気泳動によって分離された190-436スポットの個々の定量分析が行われ、導入(C)、センス、およびアンチセンス(R)形質転換体の間に有意な定量的変化を示すスポットが、スチューデントのT検定を使用して選択されました。選択された14のスポットのうち、トリプシック消化後にさらに分析された場合、9はMS分析で、5がLC-MS/MSで識別できました。同定されたタンパク質には、主に葉緑体起源がありました。4つのRubisco大サブユニット、1つのRubisco結合タンパク質、2つのグルタミンシンテターゼ、1つの伸長因子TU、1つのATPシンターゼベータサブユニット、および1つのプラス酸酸性アルドラーゼ。他の局在化を伴うタンパク質も同定されました。たとえば、UDP-グルコースピロリン酸化、ミトコンドリアアミノメチルトランスフェラーゼ、リナロールシンターゼであり、伸長因子TUと共感し、グリセルアルデヒヒド酸3-ホスホ酸デブリドリドロゲーゼと共感するエノラーゼと同定されたタンパク質と同定されました。その中に8つのタンパク質がありましたデヒドロアスコルビン酸レダクターゼ、カルコンイソメラーゼ、およびルビスコアクティベーゼ。結果は、ブドウの形質転換体の葉のADH活性の変化に関連する炭素代謝関連タンパク質の変化を強調しています。

プロテオミクスアプローチは、アルコールデヒドロゲナーゼ(ADH)活性のために形質転換された植物からの葉タンパク質含有量の変化を研究するために使用されています。2次元電気泳動によって分離された190-436スポットの個々の定量分析が行われ、導入(C)、センス、およびアンチセンス(R)形質転換体の間に有意な定量的変化を示すスポットが、スチューデントのT検定を使用して選択されました。選択された14のスポットのうち、トリプシック消化後にさらに分析された場合、9はMS分析で、5がLC-MS/MSで識別できました。同定されたタンパク質には、主に葉緑体起源がありました。4つのRubisco大サブユニット、1つのRubisco結合タンパク質、2つのグルタミンシンテターゼ、1つの伸長因子TU、1つのATPシンターゼベータサブユニット、および1つのプラス酸酸性アルドラーゼ。他の局在化を伴うタンパク質も同定されました。たとえば、UDP-グルコースピロリン酸化、ミトコンドリアアミノメチルトランスフェラーゼ、リナロールシンターゼであり、伸長因子TUと共感し、グリセルアルデヒヒド酸3-ホスホ酸デブリドリドロゲーゼと共感するエノラーゼと同定されたタンパク質と同定されました。その中に8つのタンパク質がありましたデヒドロアスコルビン酸レダクターゼ、カルコンイソメラーゼ、およびルビスコアクティベーゼ。結果は、ブドウの形質転換体の葉のADH活性の変化に関連する炭素代謝関連タンパク質の変化を強調しています。

A proteomic approach has been used to study changes in leaf protein content from plants transformed for alcohol dehydrogenase (ADH) activity. Individual quantitative analysis of 190-436 spots separated by two-dimensional electrophoresis was performed, and spots displaying significant quantitative changes between control (C), sense (S), and antisense (R) transformants were selected using Student's t test. Of the 14 spots selected and further analyzed after trypsic digestion, 9 could be identified by MS analysis and 5 by LC-MS/MS. Identified proteins had mainly a chloroplastic origin: four rubisco large subunits, one rubisco binding protein, two glutamine synthetases, one elongation factor Tu, one ATP synthase beta subunit, and one plastidic aldolase. Proteins with other localization were also identified, such as a UDP-glucose pyrophosphorylase, a mitochondrial aminomethyltransferase, a linalool synthase, which comigrated with the protein identified as elongation factor Tu, an enolase comigrating with a glyceraldehyde 3-phosphate dehydrogenase, and a mixture of eight proteins among which were a dehydroascorbate reductase, a chalcone isomerase, and a rubisco activase. The results emphasize the changes in carbon metabolism-associated proteins linked to the alteration in ADH activity of grapevine transformant leaves.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google