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PloS one2007Aug01Vol.2issue(8)

激しい甘さはコカインの報酬を超えます

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

背景:精製糖(たとえば、スクロース、フルクトース)は、ごく最近の人類の歴史の中で、ほとんどの人の食事には存在しませんでした。今日、砂糖が豊富な食事の過剰摂取は、現在の肥満の流行を促進するために他の要因とともに貢献しています。砂糖の濃い食品や飲み物の過剰摂取は、当初は甘い味の喜びによって動機付けられており、しばしば薬物中毒と比較されます。甘くされた食事と虐待の薬物の間には多くの生物学的共通性がありますが、後者と比較して前者の中毒性の可能性は現在不明です。 方法論/主要な調査結果:ここでは、サッカリンで甘くした水と激しいカロリーを含まないコカインと静脈内のコカインで、ラットが相互に排他的に選択することが許可されたとき、非常に中毒性が高く有害な物質 - 大多数の動物の大部分を報告します(94%)サッカリンの甘い味を好んだ。サッカリンの好みは、カロリーなしで甘さを誘発する不自然な能力に起因するものではなかった。最後に、サッカリンの好みはコカインの用量を増やすことによって乗り越えられず、コカイン中毒、感作、または摂取量のエスカレーションのいずれかにもかかわらず観察されました。後者は薬物中毒の特徴です。 結論:我々の発見は、激しい甘さが薬物に敏感で添加された個人であっても、コカインの報酬を上回ることができることを明確に示しています。私たちは、激しい甘さの中毒性の可能性は、甘い味覚に対する先天的な過敏症に起因すると推測します。ラットや人間を含むほとんどの哺乳類では、甘い受容体は糖が不十分な先祖の環境で進化し、したがって、高濃度の甘い味覚に適応していません。現在、現代社会で広く利用可能な砂糖に富んだ食事によるこれらの受容体の超正規刺激は、脳に超正常な報酬信号を生成し、自制メカニズムをオーバーライドし、したがって依存症につながる可能性があります。

背景:精製糖(たとえば、スクロース、フルクトース)は、ごく最近の人類の歴史の中で、ほとんどの人の食事には存在しませんでした。今日、砂糖が豊富な食事の過剰摂取は、現在の肥満の流行を促進するために他の要因とともに貢献しています。砂糖の濃い食品や飲み物の過剰摂取は、当初は甘い味の喜びによって動機付けられており、しばしば薬物中毒と比較されます。甘くされた食事と虐待の薬物の間には多くの生物学的共通性がありますが、後者と比較して前者の中毒性の可能性は現在不明です。 方法論/主要な調査結果:ここでは、サッカリンで甘くした水と激しいカロリーを含まないコカインと静脈内のコカインで、ラットが相互に排他的に選択することが許可されたとき、非常に中毒性が高く有害な物質 - 大多数の動物の大部分を報告します(94%)サッカリンの甘い味を好んだ。サッカリンの好みは、カロリーなしで甘さを誘発する不自然な能力に起因するものではなかった。最後に、サッカリンの好みはコカインの用量を増やすことによって乗り越えられず、コカイン中毒、感作、または摂取量のエスカレーションのいずれかにもかかわらず観察されました。後者は薬物中毒の特徴です。 結論:我々の発見は、激しい甘さが薬物に敏感で添加された個人であっても、コカインの報酬を上回ることができることを明確に示しています。私たちは、激しい甘さの中毒性の可能性は、甘い味覚に対する先天的な過敏症に起因すると推測します。ラットや人間を含むほとんどの哺乳類では、甘い受容体は糖が不十分な先祖の環境で進化し、したがって、高濃度の甘い味覚に適応していません。現在、現代社会で広く利用可能な砂糖に富んだ食事によるこれらの受容体の超正規刺激は、脳に超正常な報酬信号を生成し、自制メカニズムをオーバーライドし、したがって依存症につながる可能性があります。

BACKGROUND: Refined sugars (e.g., sucrose, fructose) were absent in the diet of most people until very recently in human history. Today overconsumption of diets rich in sugars contributes together with other factors to drive the current obesity epidemic. Overconsumption of sugar-dense foods or beverages is initially motivated by the pleasure of sweet taste and is often compared to drug addiction. Though there are many biological commonalities between sweetened diets and drugs of abuse, the addictive potential of the former relative to the latter is currently unknown. METHODOLOGY/PRINCIPAL FINDINGS: Here we report that when rats were allowed to choose mutually-exclusively between water sweetened with saccharin-an intense calorie-free sweetener-and intravenous cocaine-a highly addictive and harmful substance-the large majority of animals (94%) preferred the sweet taste of saccharin. The preference for saccharin was not attributable to its unnatural ability to induce sweetness without calories because the same preference was also observed with sucrose, a natural sugar. Finally, the preference for saccharin was not surmountable by increasing doses of cocaine and was observed despite either cocaine intoxication, sensitization or intake escalation-the latter being a hallmark of drug addiction. CONCLUSIONS: Our findings clearly demonstrate that intense sweetness can surpass cocaine reward, even in drug-sensitized and -addicted individuals. We speculate that the addictive potential of intense sweetness results from an inborn hypersensitivity to sweet tastants. In most mammals, including rats and humans, sweet receptors evolved in ancestral environments poor in sugars and are thus not adapted to high concentrations of sweet tastants. The supranormal stimulation of these receptors by sugar-rich diets, such as those now widely available in modern societies, would generate a supranormal reward signal in the brain, with the potential to override self-control mechanisms and thus to lead to addiction.

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