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Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)2008Apr01Vol.27issue(2)

雄ラットの精子の品質、精子形成細胞密度、抗酸化活性、テストステロンレベルに対するザクロ消費の影響

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

背景と目的:ザクロの果物は、その多くの種子のために、生殖能力、誕生、永遠の命とは避けられないことです。この研究の目的は、精子の品質、精子形成細胞密度、抗酸化活性、および男性の健康なラットのテストステロンレベルに対するザクロジュース(PJ)消費の影響を調査することでした。 方法:28人の健康な成人の男性Wistarラットを4つのグループに分けました。7つのラットを含む各グループ。1ミリリットルの蒸留水、0.25 mL PJと0.75 mLの蒸留水、0.50 mL PJと0.50 mLの蒸留水、1 mL PJを、それぞれ第1、第3、第4のグループのラットに充電することにより、毎日7週間投与されました。体および生殖器の体重、精子形成細胞密度、精子特性、抗酸化ビタミンのレベル、テストステロン、脂質過酸化、および抗酸化酵素活性を調査しました。すべての分析は、7週間の調査期間の終わりに一度だけ行われました。データは分散分析(ANOVA)によって比較され、有意性の程度はp <0.05に設定されました。 結果:PJの異なる用量で処理されたラットでは、マロンジアルデヒド(MDA)レベルとグルタチオン(GSH)、グルタチオンペルオキシダーゼ(GSH-PX)およびカタラーゼ(CAT)活性の著しい増加と著しい増加が観察されました。PJの消費は、精巣上体精子濃度、精子運動性、精子形成細胞密度、および胚細胞層の厚さの増加をもたらし、対照群と比較した場合、異常な精子率を減少させました。 結論:結果は、PJ消費がラットの精子の品質と抗酸化活性を改善することを示唆しています。

背景と目的:ザクロの果物は、その多くの種子のために、生殖能力、誕生、永遠の命とは避けられないことです。この研究の目的は、精子の品質、精子形成細胞密度、抗酸化活性、および男性の健康なラットのテストステロンレベルに対するザクロジュース(PJ)消費の影響を調査することでした。 方法:28人の健康な成人の男性Wistarラットを4つのグループに分けました。7つのラットを含む各グループ。1ミリリットルの蒸留水、0.25 mL PJと0.75 mLの蒸留水、0.50 mL PJと0.50 mLの蒸留水、1 mL PJを、それぞれ第1、第3、第4のグループのラットに充電することにより、毎日7週間投与されました。体および生殖器の体重、精子形成細胞密度、精子特性、抗酸化ビタミンのレベル、テストステロン、脂質過酸化、および抗酸化酵素活性を調査しました。すべての分析は、7週間の調査期間の終わりに一度だけ行われました。データは分散分析(ANOVA)によって比較され、有意性の程度はp <0.05に設定されました。 結果:PJの異なる用量で処理されたラットでは、マロンジアルデヒド(MDA)レベルとグルタチオン(GSH)、グルタチオンペルオキシダーゼ(GSH-PX)およびカタラーゼ(CAT)活性の著しい増加と著しい増加が観察されました。PJの消費は、精巣上体精子濃度、精子運動性、精子形成細胞密度、および胚細胞層の厚さの増加をもたらし、対照群と比較した場合、異常な精子率を減少させました。 結論:結果は、PJ消費がラットの精子の品質と抗酸化活性を改善することを示唆しています。

BACKGROUND & AIM: Pomegranate fruit is inescapably linked with fertility, birth and eternal life because of its many seeds. The aim of this study was to investigate the effects of pomegranate juice (PJ) consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level of male healthy rats. METHODS: Twenty-eight healthy adult male Wistar rats were divided into four groups; each group containing seven rats. One milliliter distilled water, 0.25 mL PJ plus 0.75 mL distilled water, 0.50 mL PJ plus 0.50 mL distilled water and 1 mL PJ were given daily for seven weeks by gavage to rats in the first, second, third and fourth groups, respectively. Body and reproductive organ weights, spermatogenic cell density, sperm characteristics, levels of antioxidant vitamins, testosterone, and lipid peroxidation and, antioxidant enzyme activities were investigated. All analyses were done only once at the end of the seven week study period. Data were compared by analysis of variance (ANOVA) and the degree of significance was set at P<0.05. RESULTS: A significant decrease in malondialdehyde (MDA) level and marked increases in glutathione (GSH), glutathione peroxidase (GSH-Px) and catalase (CAT) activities, and vitamin C level were observed in rats treated with different doses of PJ. PJ consumption provided an increase in epididymal sperm concentration, sperm motility, spermatogenic cell density and diameter of seminiferous tubules and germinal cell layer thickness, and it decreased abnormal sperm rate when compared to the control group. CONCLUSION: The results suggest that PJ consumption improves sperm quality and antioxidant activity of rats.

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