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Alcohol and alcoholism (Oxford, Oxfordshire)20080101Vol.43issue(2)

制御された飲酒実験における尿中アルコールマーカーETG、ETS、およびGTOL/5-HIAAの比較

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文献タイプ:
  • Comparative Study
  • Controlled Clinical Trial
  • Journal Article
概要
Abstract

AIM:尿路エチルグルクロニド(ETG)、硫酸エチル(ETS)、および5-ヒドロキシトリプトフォール - グルクロニドと5-ヒドロキシインドール-3-酢酸(GTOL/5-HIAA)の比率はすべて、最近のアルコール摂取のためのバイオマーカーとして提案されています。エタノール自体の測定よりも長い検出時間。この管理された研究の目的は、エタノールの単回摂取後のETG、ETS、およびGTOL/5-HIAAの感受性と検出時間を比較することでした。 方法:0.5 gエタノール/kg体重は、断食状態の10人の健康な男性ボランティアによって摂取されました。エタノール、ETG、ETS、およびGTOL/HIAAレベルは、45〜50時間の間に収集された尿サンプルで測定されました。ETGおよびETSとして排出されたエタノールの総量も決定されました。 結果:尿中ETG、ETS、およびGTOL/5-HIAAは、最近の飲酒のバイオマーカーとして100%の感度を示しました。尿中のエタノール検査と比較して、GTOL/5-HIAAの検出時間は約5時間長く、ETGおよびETSの検出時間は約25時間長かった。最大ETG濃度は、すべての被験者のETSよりも高く、ETSと比較してETG(中央値0.019%)としてエタノール用量の割合が排出されました(中央値0.011%)。 結論:この研究は、尿中のエタノール、ETG、ETS、およびGTOL/5-HIAAのタイムコースを比較した最初の対照実験です。アルコール再発の監視が必要な場合、尿中ETGおよびETSの測定は、エタノール検査に敏感で特定の代替品です。GTOL/5-HIAA比は同様に敏感ですが、検出のウィンドウがはるかに短くなっています。

AIM:尿路エチルグルクロニド(ETG)、硫酸エチル(ETS)、および5-ヒドロキシトリプトフォール - グルクロニドと5-ヒドロキシインドール-3-酢酸(GTOL/5-HIAA)の比率はすべて、最近のアルコール摂取のためのバイオマーカーとして提案されています。エタノール自体の測定よりも長い検出時間。この管理された研究の目的は、エタノールの単回摂取後のETG、ETS、およびGTOL/5-HIAAの感受性と検出時間を比較することでした。 方法:0.5 gエタノール/kg体重は、断食状態の10人の健康な男性ボランティアによって摂取されました。エタノール、ETG、ETS、およびGTOL/HIAAレベルは、45〜50時間の間に収集された尿サンプルで測定されました。ETGおよびETSとして排出されたエタノールの総量も決定されました。 結果:尿中ETG、ETS、およびGTOL/5-HIAAは、最近の飲酒のバイオマーカーとして100%の感度を示しました。尿中のエタノール検査と比較して、GTOL/5-HIAAの検出時間は約5時間長く、ETGおよびETSの検出時間は約25時間長かった。最大ETG濃度は、すべての被験者のETSよりも高く、ETSと比較してETG(中央値0.019%)としてエタノール用量の割合が排出されました(中央値0.011%)。 結論:この研究は、尿中のエタノール、ETG、ETS、およびGTOL/5-HIAAのタイムコースを比較した最初の対照実験です。アルコール再発の監視が必要な場合、尿中ETGおよびETSの測定は、エタノール検査に敏感で特定の代替品です。GTOL/5-HIAA比は同様に敏感ですが、検出のウィンドウがはるかに短くなっています。

AIM: Urinary ethyl glucuronide (EtG), ethyl sulfate (EtS), and the ratio between 5-hydroxytryptophol-glucuronide and 5-hydroxyindole-3-acetic acid (GTOL/5-HIAA) are all suggested as biomarkers for recent alcohol ingestion with longer detection times than measurement of ethanol itself. The aim of this controlled study was to compare the sensitivities and detection times of EtG, EtS, and GTOL/5-HIAA, after a single ingestion of ethanol. METHODS: 0.5 g ethanol/kg body weight was ingested by 10 healthy male volunteers in a fasted state. Ethanol, EtG, EtS, and GTOL/HIAA levels were measured in urine samples collected during a 45-50 h period. The total amount of ethanol excreted as EtG and EtS was also determined. RESULTS: Urinary EtG, EtS, and GTOL/5-HIAA showed 100% sensitivity as biomarkers for recent drinking. Compared to ethanol testing in urine, the detection times for GTOL/5-HIAA were approximately 5 h longer and for EtG and EtS approximately 25 h longer. The maximum EtG concentrations were higher than for EtS in all subjects, and a higher fraction of the ethanol dose was excreted as EtG (median 0.019%) compared with EtS (median 0.011%). CONCLUSIONS: This study is the first controlled experiment comparing the time-courses for ethanol, EtG, EtS, and GTOL/5-HIAA in urine. In cases where surveillance of alcohol relapse is needed, measurements of urinary EtG and EtS are sensitive and specific alternatives to ethanol testing. The GTOL/5-HIAA ratio is equally sensitive but with a much shorter window of detection.

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