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Chemical & pharmaceutical bulletin2008Mar01Vol.56issue(3)

紅茶とそのリパーゼおよびアミラーゼ阻害活性のポリマー様ポリフェノール

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

紅茶のリパーゼおよびアミラーゼ阻害活性を調べました。酢酸エチルとN-ブタノールで紅茶抽出物を分配した後、2つの可溶性画分は同等の阻害活性を示しました。酢酸エチル画分の活性は、主にシアフラビンの胆嚢などの低分子重量のポリフェノールに起因していました。一方、N-ブタノール層の活性物質は、ポリマー様物質であることが確認されました。1Hおよび13C-NMRスペクトルは、フラバンAリングおよびガロイル基から生じる信号を示しましたが、フラバンBリングによる信号は検出されず、ポリマー様物質がフラバンBリングの酸化的凝縮によって生成されたことを示唆しています。in vitroカテキン酸化実験の結果から以前に推定された結果。エピカテキン3-O-ガレートの酵素酸化は、同様のポリマー様物質を生成し、Bリング基とガロイル基の間の凝縮が重合反応に関与していることを示唆しました。

紅茶のリパーゼおよびアミラーゼ阻害活性を調べました。酢酸エチルとN-ブタノールで紅茶抽出物を分配した後、2つの可溶性画分は同等の阻害活性を示しました。酢酸エチル画分の活性は、主にシアフラビンの胆嚢などの低分子重量のポリフェノールに起因していました。一方、N-ブタノール層の活性物質は、ポリマー様物質であることが確認されました。1Hおよび13C-NMRスペクトルは、フラバンAリングおよびガロイル基から生じる信号を示しましたが、フラバンBリングによる信号は検出されず、ポリマー様物質がフラバンBリングの酸化的凝縮によって生成されたことを示唆しています。in vitroカテキン酸化実験の結果から以前に推定された結果。エピカテキン3-O-ガレートの酵素酸化は、同様のポリマー様物質を生成し、Bリング基とガロイル基の間の凝縮が重合反応に関与していることを示唆しました。

Lipase and amylase inhibitory activities of black tea were examined. After solvent partitioning of a black tea extract with the ethyl acetate and n-butanol, the two soluble fractions showed comparable inhibitory activities. Activity in the ethyl acetate fraction was mainly attributable to polyphenols with low-molecular weights, such as theaflavin gallates. On the other hand, the active substance in the n-butanol layer was ascertained to be a polymer-like substance. 1H- and 13C-NMR spectra showed signals arising from the flavan A-ring and galloyl groups, although signals due to flavan B-rings were not detected, suggesting that the polymer-like substances were generated by oxidative condensation of flavan B-rings, a result which was previously deduced from our results of in vitro catechin oxidation experiments. Enzymatic oxidation of epicatechin 3-O-gallate produced a similar polymer-like substance and suggested that condensation between a B-ring and galloyl groups was involved in the polymerization reaction.

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