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Obesity (Silver Spring, Md.)2008Oct01Vol.16issue(10)

肥満は慢性疾患の貧血に関連していますか?人口ベースの研究

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文献タイプ:
  • Comparative Study
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, Non-P.H.S.
概要
Abstract

肥満は、慢性、低悪性度の全身性炎症によって特徴付けられ、これは慢性疾患の貧血と関連しています。肥満は、低ヘモグロビン濃度、低血清鉄およびトランスフリン飽和(TS)、および血清フェリチンの上昇など、慢性疾患の貧血の特徴に関連している可能性があると仮定しました。ヘモグロビン濃度と血清鉄、TS、フェリチンのレベルに関して、第3国民衛生および栄養調査の過体重および肥満の成人の参加者と正常体重を比較しました。測定されたBMIを使用して、参加者を通常の体重(BMI <25 kg/m(2)、n = 6,059)、過体重(BMI 25〜 <30 kg/m(2)、n = 5,108)、軽度肥満(BMI 30)に分類するために使用されました。<35 kg/m(2)、n = 2,366)、中程度の肥満(BMI 35〜 <40 kg/m(2)、n = 850)、および重度の肥満(bmi>または= 40 kg/m(2)、n = 465)。年齢、性別、月経、人種/民族、教育、アルコール消費、喫煙、献血、および食事鉄の摂取量の調整後、血清フェリチンはBMIカテゴリの増加とともに徐々に高かったのに対し、血清鉄とTSは徐々に低かった。ただし、正常な重量の人と比較して、他のすべてのより高いBMIカテゴリの人々は、上記の交絡因子の調整後、ヘモグロビン濃度に有意な変化を持っていませんでした。過体重と肥満は、慢性の全身性炎症の環境で発生すると予想される血清鉄、TS、およびフェリチンの変化と関連していました。しかし、太りすぎと肥満の人は、正常な人と比較して貧血である可能性は低くなりました。

肥満は、慢性、低悪性度の全身性炎症によって特徴付けられ、これは慢性疾患の貧血と関連しています。肥満は、低ヘモグロビン濃度、低血清鉄およびトランスフリン飽和(TS)、および血清フェリチンの上昇など、慢性疾患の貧血の特徴に関連している可能性があると仮定しました。ヘモグロビン濃度と血清鉄、TS、フェリチンのレベルに関して、第3国民衛生および栄養調査の過体重および肥満の成人の参加者と正常体重を比較しました。測定されたBMIを使用して、参加者を通常の体重(BMI <25 kg/m(2)、n = 6,059)、過体重(BMI 25〜 <30 kg/m(2)、n = 5,108)、軽度肥満(BMI 30)に分類するために使用されました。<35 kg/m(2)、n = 2,366)、中程度の肥満(BMI 35〜 <40 kg/m(2)、n = 850)、および重度の肥満(bmi>または= 40 kg/m(2)、n = 465)。年齢、性別、月経、人種/民族、教育、アルコール消費、喫煙、献血、および食事鉄の摂取量の調整後、血清フェリチンはBMIカテゴリの増加とともに徐々に高かったのに対し、血清鉄とTSは徐々に低かった。ただし、正常な重量の人と比較して、他のすべてのより高いBMIカテゴリの人々は、上記の交絡因子の調整後、ヘモグロビン濃度に有意な変化を持っていませんでした。過体重と肥満は、慢性の全身性炎症の環境で発生すると予想される血清鉄、TS、およびフェリチンの変化と関連していました。しかし、太りすぎと肥満の人は、正常な人と比較して貧血である可能性は低くなりました。

Obesity is characterized by chronic, low-grade, systemic inflammation, which, in turn, has been associated with anemia of chronic disease. We hypothesized that obesity may be associated with the features of anemia of chronic disease, including low hemoglobin concentration, low serum iron and transferrin saturation (TS), and elevated serum ferritin. We compared normal-weight to overweight and obese adult participants of the third National Health and Nutrition Examination Survey with respect to hemoglobin concentration and levels of serum iron, TS, and ferritin. Measured BMI was used to categorize participants into normal weight (BMI < 25 kg/m(2), n = 6,059), overweight (BMI 25 to <30 kg/m(2), n = 5,108), mildly obese (BMI 30 to <35 kg/m(2), n = 2,366), moderately obese (BMI 35 to <40 kg/m(2), n = 850), and severely obese (BMI > or = 40 kg/m(2), n = 465). After adjustment for age, gender, menstruation, race/ethnicity, education, alcohol consumption, smoking, blood donation, and dietary iron intake, serum ferritin was progressively higher with increasing BMI category, whereas serum iron and TS were progressively lower. However, compared to normal-weight persons, those in all other higher BMI categories did not have a significant change in hemoglobin concentration after adjustment for the above-mentioned confounders. Overweight and obesity were associated with changes in serum iron, TS, and ferritin that would be expected to occur in the setting of chronic, systemic inflammation. However, overweight and obese persons were not more likely to be anemic compared with normal-weight persons.

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