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ミセル形成に続いて、PEO-PPO-PEOの2つの共重合体、プルロニックF127(BASFから)、およびEG56(Polymerexpertから)、F127タイプの3つのチェーンで構築された分岐コポリマー(Polymerexpertから)の水溶液のマイクロDSCとレオロジーが続きました。ミセル化は吸熱性であり、両方のポリマーで、形成/融解のエンタルピーが総濃度に比例することが示されています。溶液のレオロジーは、F127のゲル化の前に慎重に分析され、最初にユニマーの溶解度の進行性の変化(相対溶液の粘度の死)が明らかになり、その後10度C範囲でミセル形成が続きます。この範囲では、温度に対するミセル濃度依存性がエンタルピー測定から推定され、対応する体積分率が導出されました。粘度は、ミセルとナノ化された毛状穀物懸濁液の類似性に基づいて、硬質球体懸濁液(Krieger-DoughertyまたはQuemada)のよく知られた理論の枠組みの中で解釈されました。ゲル状態は、コロイド結晶の形成により達成されます。EG56の場合、レオロジーはまったく異なります。凝集が温度とともに増加すると、ニュートンからヴィスコ弾性液への進行が観察されます。EG56の関係G( ')= G(' ')で定義される特性周波数は、Arrheniusの法則に従って温度によって異なり、対応する時間は2桁増加します。異なる温度でのG( ')およびG(' ')の周波数依存性は、水平シフト係数と小さな振幅調整で重ね合わせることができます。この場合、弾性固体形成はありません。これら2つのコポリマーの「ゲル化」は、コールドセットゲル(ゼラチン)の物理的なゲル化と比較されます。
ミセル形成に続いて、PEO-PPO-PEOの2つの共重合体、プルロニックF127(BASFから)、およびEG56(Polymerexpertから)、F127タイプの3つのチェーンで構築された分岐コポリマー(Polymerexpertから)の水溶液のマイクロDSCとレオロジーが続きました。ミセル化は吸熱性であり、両方のポリマーで、形成/融解のエンタルピーが総濃度に比例することが示されています。溶液のレオロジーは、F127のゲル化の前に慎重に分析され、最初にユニマーの溶解度の進行性の変化(相対溶液の粘度の死)が明らかになり、その後10度C範囲でミセル形成が続きます。この範囲では、温度に対するミセル濃度依存性がエンタルピー測定から推定され、対応する体積分率が導出されました。粘度は、ミセルとナノ化された毛状穀物懸濁液の類似性に基づいて、硬質球体懸濁液(Krieger-DoughertyまたはQuemada)のよく知られた理論の枠組みの中で解釈されました。ゲル状態は、コロイド結晶の形成により達成されます。EG56の場合、レオロジーはまったく異なります。凝集が温度とともに増加すると、ニュートンからヴィスコ弾性液への進行が観察されます。EG56の関係G( ')= G(' ')で定義される特性周波数は、Arrheniusの法則に従って温度によって異なり、対応する時間は2桁増加します。異なる温度でのG( ')およびG(' ')の周波数依存性は、水平シフト係数と小さな振幅調整で重ね合わせることができます。この場合、弾性固体形成はありません。これら2つのコポリマーの「ゲル化」は、コールドセットゲル(ゼラチン)の物理的なゲル化と比較されます。
Micelle formation was followed by micro-DSC and rheology for aqueous solutions of two copolymers of PEO-PPO-PEO, the Pluronic F127 (from BASF) and the EG56 (from PolymerExpert), a branched copolymer built with three chains of F127 type. It is shown that micellization is endothermic and that, for both polymers, the enthalpy of formation/melting is proportional to total concentration. The rheology of the solutions was carefully analyzed, before gelation for F127, and it reveals firstly the progressive changes of solubility of the unimers (decease of relative solution viscosity), followed by micelle formation over a 10 degrees C range. In this range, the micelle concentration dependence on temperature was deduced from enthalpy measurements and the corresponding volume fractions were derived. Viscosity was interpreted within the framework of well-known theories for hard sphere suspensions (Krieger-Dougherty or Quemada) based on an analogy between micelles and nanosized hairy grain suspensions. The gel state is achieved due to formation of the colloidal crystal. For EG56, the rheology is quite different; as the aggregation increases with temperature, a progression is observed from Newtonian to visco-elastic liquid. The characteristic frequency, defined by the relation G(') = G(''), for EG56 varies with temperature and the corresponding times increase by two orders of magnitude according to an Arrhenius law. The frequency dependence of G(') and G('') at different temperatures can be superposed with a horizontal shift factor and a small amplitude adjustment. There is no elastic solid formation in this case. The "gelation" of these two copolymers is compared to the physical gelation of cold-set gels (gelatin).
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