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Physiology & behavior1991Jun01Vol.49issue(6)

ラットの好みのシフトをポリコースするスクロース:味、浸透圧、フルクトース部分の役割

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文献タイプ:
  • Comparative Study
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.
概要
Abstract

32%スクロースおよびポリコース溶液への連続アクセスが与えられたラットは、最初はスクロースを好みましたが、数日以上の好みを逆転させ、スクロースよりも多くのポリコースを飲みました。この選好シフトにおける味と郵便因子の役割は、いくつかの実験で調査されました。無糖ポリコースよりもサッカリンが甘くしたポリコセに対する強力で持続的な好みは、スクロース対ポリコース選択テストの介入経験によって排除され、ポストインスティブ効果が甘い味の魅力を修正することを示唆しています。スクロースとポリコースの浸透圧の違いは、重要な要因として除外されました。グルコースの添加によりポリコースの浸透圧を増やしても、スクロースがポリコース選好シフトを防ぐことはできませんでした。むしろ、好みの変化は、スクロースに含まれるフルクトース部分のいくつかの象徴的な結果に起因するようです。これは、ラットが長期試験でスクロース溶液よりもフルクトース - ポリコース混合物を確実に好まないが、ショ糖溶液よりもマルトース、フルクトース +ポリコース混合よりもグルコース +ポリコースの好みを開発したという発見によって示されています。また、32%のグルコース溶液が32%フルクトース溶液よりも強く好まれていました。他の研究では、スクロースのパラメーターをポリコース選好シフトに調べました。Polycoseの好みは、Polycoseの食事のサイズと頻度の両方の増加によって達成されました。比較的濃縮された溶液(16および32%)でのみ発生し、炭水化物が粉末形式で提示された場合は不完全でした。PolycoseへのXposureは好みのシフトを強化しましたが、スクロースへの前露出は好みの発達を遅らせました。Polycoseの好みは、数日後に解決策なしで失われましたが、その後のスクロースとPolycose選択テストで再開発されました。したがって、嗜好シフトは、味覚存在の結果条件付けによるものであるように見えますが、その発現は動物の栄養状態に依存しています。

32%スクロースおよびポリコース溶液への連続アクセスが与えられたラットは、最初はスクロースを好みましたが、数日以上の好みを逆転させ、スクロースよりも多くのポリコースを飲みました。この選好シフトにおける味と郵便因子の役割は、いくつかの実験で調査されました。無糖ポリコースよりもサッカリンが甘くしたポリコセに対する強力で持続的な好みは、スクロース対ポリコース選択テストの介入経験によって排除され、ポストインスティブ効果が甘い味の魅力を修正することを示唆しています。スクロースとポリコースの浸透圧の違いは、重要な要因として除外されました。グルコースの添加によりポリコースの浸透圧を増やしても、スクロースがポリコース選好シフトを防ぐことはできませんでした。むしろ、好みの変化は、スクロースに含まれるフルクトース部分のいくつかの象徴的な結果に起因するようです。これは、ラットが長期試験でスクロース溶液よりもフルクトース - ポリコース混合物を確実に好まないが、ショ糖溶液よりもマルトース、フルクトース +ポリコース混合よりもグルコース +ポリコースの好みを開発したという発見によって示されています。また、32%のグルコース溶液が32%フルクトース溶液よりも強く好まれていました。他の研究では、スクロースのパラメーターをポリコース選好シフトに調べました。Polycoseの好みは、Polycoseの食事のサイズと頻度の両方の増加によって達成されました。比較的濃縮された溶液(16および32%)でのみ発生し、炭水化物が粉末形式で提示された場合は不完全でした。PolycoseへのXposureは好みのシフトを強化しましたが、スクロースへの前露出は好みの発達を遅らせました。Polycoseの好みは、数日後に解決策なしで失われましたが、その後のスクロースとPolycose選択テストで再開発されました。したがって、嗜好シフトは、味覚存在の結果条件付けによるものであるように見えますが、その発現は動物の栄養状態に依存しています。

Rats given continuous access to 32% sucrose and Polycose solutions initially preferred sucrose but over days reversed their preference and drank more Polycose than sucrose. The role of taste and postingestive factors in this preference shift were investigated in several experiments. A strong and persistent preference for saccharin-sweetened Polycose over unsweetened Polycose was eliminated by intervening experience with a sucrose vs. Polycose choice test, suggesting that the postingestive effects modify the attractiveness of sweet taste. Osmolality differences between sucrose and Polycose were ruled out as an important factor; increasing the osmolality of Polycose by addition of glucose did not prevent the sucrose to Polycose preference shift. Rather, the shift in preference appears to result from some postingestive consequence of the fructose moiety contained in sucrose. This is indicated by the findings that rats did not reliably prefer a fructose-Polycose mixture to a sucrose solution in long-term tests, but developed preferences for maltose over sucrose solutions, and for glucose + Polycose over fructose + Polycose mixtures. Also, a 32% glucose solution was strongly preferred to a 32% fructose solution. Other studies examined the parameters of the sucrose to Polycose preference shift. The Polycose preference was accomplished by increases in both Polycose meal size and frequency. It occurred only with relatively concentrated solutions (16 and 32%) and was incomplete when the carbohydrates were presented in powdered form. Preexposure to Polycose enhanced the preference shift, whereas preexposure to sucrose retarded the development of the preference, suggesting that the shift occurs because Polycose is more rewarding, rather than because sucrose is more aversive. Polycose preference was lost after several days without the solutions but redeveloped in subsequent sucrose vs. Polycose choice tests. Thus the preference shift appears to be due to taste-postingestive consequence conditioning but its expression is dependent upon the nutritional state of the animal.

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