Loading...
Journal of comparative physiology. A, Neuroethology, sensory, neural, and behavioral physiology2009Feb01Vol.195issue(2)

臭気のない蜂の臭い情報転送Melipona Quadrifasciata:拡張の古典的な条件付けに対する歴史的経験の効果

,
,
文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

最近の研究では、刺されないミツバチのメリポナQuadrifasciataが、物質拡張応答(PER)の古典的な条件付けで臭気を区別することを学ぶことができることが示されました。ここでは、このプロトコルを使用して、これらのミツバチの能力を調査し、実験的なコンテキストでコロニー内で得られた嗅覚情報を使用します。パラダイムごと。私たちは、巣内で受け取った以前の嗅覚体験に応じて、古典的な微分条件付けを解くことに成功したことを比較しました。M. Quadrifasciataミツバチは、コロニーで取得した食品オーダー情報をパラダイムごとの微分コンディショニングに移すことができることがわかりました。ミツバチは、以前にハイブ内の食物に関連する報酬の臭いに遭遇したときに、より高い識別レベルを達成しました。ただし、識別レベルの増加は、場合によっては使用された臭気に対して非特異的であり、ある程度の一般化を示していました。古典的な条件付けの24時間前にフィールドフィーダーで提供される食物の香りの影響は、セットアップごとに採餌者が達成した差別でも見られ、長期記憶の存在を検出しました。さらに、パラダイムごとに採用されたミツバチのパフォーマンスが向上したことは、スティングのないミツバチの巣箱内の蜜の香りの社会的学習の発生を示唆しています。

最近の研究では、刺されないミツバチのメリポナQuadrifasciataが、物質拡張応答(PER)の古典的な条件付けで臭気を区別することを学ぶことができることが示されました。ここでは、このプロトコルを使用して、これらのミツバチの能力を調査し、実験的なコンテキストでコロニー内で得られた嗅覚情報を使用します。パラダイムごと。私たちは、巣内で受け取った以前の嗅覚体験に応じて、古典的な微分条件付けを解くことに成功したことを比較しました。M. Quadrifasciataミツバチは、コロニーで取得した食品オーダー情報をパラダイムごとの微分コンディショニングに移すことができることがわかりました。ミツバチは、以前にハイブ内の食物に関連する報酬の臭いに遭遇したときに、より高い識別レベルを達成しました。ただし、識別レベルの増加は、場合によっては使用された臭気に対して非特異的であり、ある程度の一般化を示していました。古典的な条件付けの24時間前にフィールドフィーダーで提供される食物の香りの影響は、セットアップごとに採餌者が達成した差別でも見られ、長期記憶の存在を検出しました。さらに、パラダイムごとに採用されたミツバチのパフォーマンスが向上したことは、スティングのないミツバチの巣箱内の蜜の香りの社会的学習の発生を示唆しています。

A recent study showed that the stingless bee Melipona quadrifasciata could learn to discriminate odors in a classical conditioning of proboscis extension response (PER). Here we used this protocol to investigate the ability of these bees to use olfactory information obtained within the colony in an experimental context: the PER paradigm. We compared their success in solving a classical differential conditioning depending on the previous olfactory experiences received inside the nest. We found that M. quadrifasciata bees are capable of transferring the food-odor information acquired in the colony to a differential conditioning in the PER paradigm. Bees attained higher discrimination levels when they had previously encountered the rewarded odor associated to food inside the hive. The increase in the discrimination levels, however, was in some cases unspecific to the odor used indicating a certain degree of generalization. The influence of the food scent offered at a field feeder 24 h before the classical conditioning could also be seen in the discrimination attained by the foragers in the PER setup, detecting the presence of long-term memory. Moreover, the improved performance of recruited bees in the PER paradigm suggests the occurrence of social learning of nectar scents inside the stingless bees' hives.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google