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1,2-O-(1-エチルプロピリデン)-alpha-d-グルコフラノース(1)を使用したニトロベンゼンおよびクロロベンゼンにおける溶媒効果が、ゲレーターを提示します。フーリエ変換赤外線(FTIR)分光法により、ゲルター1の分子間の水素結合がゲレーター自己凝集の主要な駆動力であることが明らかになりました。ゲルは、ネットワークの異なる微細構造に反映されるさまざまな水素結合パターンによって特徴付けられます。ニトロベンゼン器官の繊維の形態は、クロロベンゼン器官の細長いが、一般にまっすぐで厚い繊維と比較して、まっすぐ、棒状、および薄い繊維で構成されています。ゲルの熱安定性も異なり、デルタはそれぞれニトロベンゼンとクロロベンゼンゲルの50.1および65.0 kJ/molに等しくなります。ここで報告されているゲルの特性は、以前の研究で提示された1のベンゼンおよびトルエンゲルと比較され、異なる溶媒パラメーター、エプシロン、デルタ、およびE(t)(30)と相関していました。溶媒の極性は、ゲルの熱安定性、水素結合ネットワーク、そして最後にゲルネットワークの構造に影響を与えることを示しました。したがって、研究された砂糖ベースのゲレーターでは、ゲル化プロセスを完全に説明するには水素結合だけでは不十分です。
1,2-O-(1-エチルプロピリデン)-alpha-d-グルコフラノース(1)を使用したニトロベンゼンおよびクロロベンゼンにおける溶媒効果が、ゲレーターを提示します。フーリエ変換赤外線(FTIR)分光法により、ゲルター1の分子間の水素結合がゲレーター自己凝集の主要な駆動力であることが明らかになりました。ゲルは、ネットワークの異なる微細構造に反映されるさまざまな水素結合パターンによって特徴付けられます。ニトロベンゼン器官の繊維の形態は、クロロベンゼン器官の細長いが、一般にまっすぐで厚い繊維と比較して、まっすぐ、棒状、および薄い繊維で構成されています。ゲルの熱安定性も異なり、デルタはそれぞれニトロベンゼンとクロロベンゼンゲルの50.1および65.0 kJ/molに等しくなります。ここで報告されているゲルの特性は、以前の研究で提示された1のベンゼンおよびトルエンゲルと比較され、異なる溶媒パラメーター、エプシロン、デルタ、およびE(t)(30)と相関していました。溶媒の極性は、ゲルの熱安定性、水素結合ネットワーク、そして最後にゲルネットワークの構造に影響を与えることを示しました。したがって、研究された砂糖ベースのゲレーターでは、ゲル化プロセスを完全に説明するには水素結合だけでは不十分です。
The solvent effect on organogel formation in nitrobenzene and chlorobenzene using 1,2-O-(1-ethylpropylidene)-alpha-d-glucofuranose (1) as the gelator is presented. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy revealed that hydrogen bonding between the molecules of gelator 1 is the main driving force for gelator self-aggregation. The gels are characterized by different hydrogen-bonding patterns, which are reflected in a different microstructure of the networks. The morphology of fibers of nitrobenzene organogel consists of straight, rod-like, and thinner fibers, in comparison to the elongated but generally not straight and thicker fibers in chlorobenzene organogel. The thermal stability of gels also differs, and the DeltaH is equal to 50.1 and 65.0 kJ/mol for nitrobenzene and chlorobenzene gels, respectively. The properties of the gels reported here were compared to benzene and toluene gels of 1 presented in previous work and correlated with different solvent parameters: epsilon, delta, and E(T)(30). We have shown that the polarity of the solvent influences the thermal stability of the gel, the hydrogen-bonding network, and finally the structure of gel network. Therefore, in the studied sugar-based gelator, the hydrogen bonding alone is insufficient to fully describe the gelation process.
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