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Food microbiology2010Aug01Vol.27issue(5)

オーガニックおよび従来の生産からの新鮮なレタスの微生物学的品質

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

以前は、スペインの有機農場や従来の農場で栽培された新鮮なレタスにおけるインジケーター細菌のレベルと病原体の有病率に関する利用可能な情報はありませんでした。レタスの細菌学的品質、特に選択された病原体の有病率を評価するために、各タイプの農業の合計72のレタスサンプル(それぞれ4つの繰り返しのための18の農場)を調べました。レタスサンプルは、好気性中球性、精神栄養微生物、酵母とカビ、腸菌、中球性乳酸酸細菌、pseudomonas sppの存在について分析されました。と推定される大腸菌、サルモネラ属。およびリステリアモノサイトエゲン。平均有酸素中球性カウント(AM)は、それぞれ有機および従来のレタスからそれぞれ6.35 +/- 0.69 log(10)CFU G(-1)および5.67 +/- 0.80 log(10)CFU G(-1)でした。精神栄養性微生物の平均カウントは、有機および従来のレタスからそれぞれ5.82 +/- 1.01 log(10)cfu g(-1)および5.41 +/- 0.92 log(10)cfu g(-1)でした。酵母とカビ(YM)の平均カウントは、それぞれ有機および従来のレタスからのそれぞれ4.74 +/- 0.83 log(10)cfu g(-1)および4.21 +/- 0.96 log(10)cfu g(-1)でした。乳酸酸バクテリア(LAB)が少ない数で存在し、平均カウントは2.41 +/- 1.10ログ(10)CFU G(-1)および1.99 +/- 0.91ログ(10)CFU G(-1)でした。それぞれ従来のレタス。Pseudomonas spp。平均カウントは、それぞれ有機および従来のレタスのそれぞれ5.49 +/- 1.37 log(10)cfu g(-1)および4.98 +/- 1.26 log(10)cfu g(-1)でした。腸内菌の平均カウントは、有機および従来のレタスのそれぞれ5.16 +/- 1.01 log(10)cfu g(-1)および3.80 +/- 1.53 log(10)cfu g(-1)でした。大腸菌は、有機レタスの22.2%(16サンプル)、および従来のレタスの12.5%(9サンプル)で検出されました。大腸菌O157:H7、L。monocytogenesおよびサルモネラ属には、レタスのサンプルはどれも陽性ではありませんでした。主成分分析(PCA)によって分析されたサンプルから、2つの異なるグループ(従来の有機および有機)を持つパターンが観察され、腸内菌数の両方の種類のサンプル間で最高の違いがあります。

以前は、スペインの有機農場や従来の農場で栽培された新鮮なレタスにおけるインジケーター細菌のレベルと病原体の有病率に関する利用可能な情報はありませんでした。レタスの細菌学的品質、特に選択された病原体の有病率を評価するために、各タイプの農業の合計72のレタスサンプル(それぞれ4つの繰り返しのための18の農場)を調べました。レタスサンプルは、好気性中球性、精神栄養微生物、酵母とカビ、腸菌、中球性乳酸酸細菌、pseudomonas sppの存在について分析されました。と推定される大腸菌、サルモネラ属。およびリステリアモノサイトエゲン。平均有酸素中球性カウント(AM)は、それぞれ有機および従来のレタスからそれぞれ6.35 +/- 0.69 log(10)CFU G(-1)および5.67 +/- 0.80 log(10)CFU G(-1)でした。精神栄養性微生物の平均カウントは、有機および従来のレタスからそれぞれ5.82 +/- 1.01 log(10)cfu g(-1)および5.41 +/- 0.92 log(10)cfu g(-1)でした。酵母とカビ(YM)の平均カウントは、それぞれ有機および従来のレタスからのそれぞれ4.74 +/- 0.83 log(10)cfu g(-1)および4.21 +/- 0.96 log(10)cfu g(-1)でした。乳酸酸バクテリア(LAB)が少ない数で存在し、平均カウントは2.41 +/- 1.10ログ(10)CFU G(-1)および1.99 +/- 0.91ログ(10)CFU G(-1)でした。それぞれ従来のレタス。Pseudomonas spp。平均カウントは、それぞれ有機および従来のレタスのそれぞれ5.49 +/- 1.37 log(10)cfu g(-1)および4.98 +/- 1.26 log(10)cfu g(-1)でした。腸内菌の平均カウントは、有機および従来のレタスのそれぞれ5.16 +/- 1.01 log(10)cfu g(-1)および3.80 +/- 1.53 log(10)cfu g(-1)でした。大腸菌は、有機レタスの22.2%(16サンプル)、および従来のレタスの12.5%(9サンプル)で検出されました。大腸菌O157:H7、L。monocytogenesおよびサルモネラ属には、レタスのサンプルはどれも陽性ではありませんでした。主成分分析(PCA)によって分析されたサンプルから、2つの異なるグループ(従来の有機および有機)を持つパターンが観察され、腸内菌数の両方の種類のサンプル間で最高の違いがあります。

Previously there was no available information on the levels of indicator bacteria and the prevalence of pathogens in fresh lettuce grown in organic and conventional farms in Spain. A total of 72 lettuce samples (18 farms for 4 repetitions each) for each type of the agriculture were examined in order to assess the bacteriological quality of the lettuces, in particular the prevalence of selected pathogens. The lettuce samples were analyzed for the presence of aerobic mesophilic, psychrotrophic microorganisms, yeasts and moulds, Enterobacteriaceae, mesophilic lactic acid bacteria, Pseudomonas spp. and presumptive Escherichia coli, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. The mean aerobic mesophilic counts (AM) were 6.35 +/- 0.69 log(10) cfu g(-1) and 5.67 +/- 0.80 log(10) cfu g(-1) from organic and conventional lettuce, respectively. The mean counts of psychrotrophic microorganisms were 5.82 +/- 1.01 log(10) cfu g(-1) and 5.41 +/- 0.92 log(10) cfu g(-1) from organic and conventional lettuce, respectively. Yeasts and moulds (YM) mean counts were 4.74 +/- 0.83 log(10) cfu g(-1) and 4.21 +/- 0.96 log(10) cfu g(-1) from organic and conventional lettuce, respectively. Lactic acid bacteria (LAB) were present in low numbers and the mean counts were 2.41 +/- 1.10 log(10) cfu g(-1) and 1.99 +/- 0.91 log(10) cfu g(-1) from organic and conventional lettuce, respectively. Pseudomonas spp. mean counts were 5.49 +/- 1.37 log(10) cfu g(-1) and 4.98 +/- 1.26 log(10) cfu g(-1) in organic and conventional lettuce, respectively. The mean counts for Enterobacteriaceae were 5.16 +/- 1.01 log(10) cfu g(-1) and 3.80 +/- 1.53 log(10) cfu g(-1) in organic and conventional lettuce, respectively. E. coli was detected in 22.2% (16 samples) of organic lettuce and in 12.5% (9 samples) of conventional lettuce. None of the lettuce samples was positive for E. coli O157:H7, L. monocytogenes and Salmonella spp. From the samples analyzed by principal component analysis (PCA) a pattern with two different groups (conventional and organic) can be observed, being the highest difference between both kinds of samples the Enterobacteriaceae count.

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