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General and comparative endocrinology1991Mar01Vol.81issue(3)

Coho Salmonのin vivo脂質および炭水化物代謝に対する栄養状態の影響、Oncorhynchus Kisutch

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, Non-P.H.S.
概要
Abstract

幼いコホーサーモン(Oncorhynchus kisutch)は、1週間、断食、3週間、断食、3週間、1週間の断食/断食2週間の5つの食事体制に置かれました。グルコース、脂肪酸、インスリン、グルカゴン、グルカゴン様ペプチド(GLP)の血漿レベルと主要な代謝酵素の活性が測定されました。FRB対照群の血漿グルコースレベルは、それぞれ1週間と3週間でそれぞれ98.4 +/- 3.4(SEM)および104.8 +/- 4.7 mg/dLでした。断食した1週間のグループの血漿グルコースは、128.8 +/- 9.2 mg/dLに大幅に上昇しました。動物は3週間断食または断食した1週間/リフェッド2週間は、給餌動物と同様の血漿グルコースレベルを示しました。断食群は、FRBまたは断食群よりも肝臓のグリコーゲンを有意に少ない。血漿脂肪酸は、3週間の断食後にのみ上昇しました(0.39 +/- 0.04 Microeq/mlから0.61 +/- 0.06 Microeq/ml)。この反応は、肝臓リパーゼ活性の上昇(6.02 +/- 0.44 nmol脂肪酸が放出された/HR/mgタンパク質から14.22 +/- 0.90単位)に反映されていました。グルコース-6-リン酸デヒドロゲナーゼ活性と脂肪酸への3H2Oの取り込みによって評価される肝臓脂肪発生の有意な変化は観察されなかった。ピルビン酸キナーゼの速度論的パラメーターを通じて間接的に決定された糖新生フラックスは、3週間断食した動物と1週間の高速から回復する動物で増強されました。血漿インスリンレベルは、FRBグループで最も高く(それぞれ7.7 +/- 2.3および5.9 +/- 1.4 ng/mlで1週間と3週間で)、断食群では大幅に落ち込んでいた。グルカゴンとGLPの血漿レベルも断食群で落ち込んでいた。これらの結果は、断食中に血漿グルコースレベルがサーモンで維持され、断食誘発性高脂血症が脂肪分解酵素活性によって媒介されることを示しています。インスリン、グルカゴン、およびGLPは、これらの酵素システムと相互作用して、魚の栄養代謝を調整する可能性があります。

幼いコホーサーモン(Oncorhynchus kisutch)は、1週間、断食、3週間、断食、3週間、1週間の断食/断食2週間の5つの食事体制に置かれました。グルコース、脂肪酸、インスリン、グルカゴン、グルカゴン様ペプチド(GLP)の血漿レベルと主要な代謝酵素の活性が測定されました。FRB対照群の血漿グルコースレベルは、それぞれ1週間と3週間でそれぞれ98.4 +/- 3.4(SEM)および104.8 +/- 4.7 mg/dLでした。断食した1週間のグループの血漿グルコースは、128.8 +/- 9.2 mg/dLに大幅に上昇しました。動物は3週間断食または断食した1週間/リフェッド2週間は、給餌動物と同様の血漿グルコースレベルを示しました。断食群は、FRBまたは断食群よりも肝臓のグリコーゲンを有意に少ない。血漿脂肪酸は、3週間の断食後にのみ上昇しました(0.39 +/- 0.04 Microeq/mlから0.61 +/- 0.06 Microeq/ml)。この反応は、肝臓リパーゼ活性の上昇(6.02 +/- 0.44 nmol脂肪酸が放出された/HR/mgタンパク質から14.22 +/- 0.90単位)に反映されていました。グルコース-6-リン酸デヒドロゲナーゼ活性と脂肪酸への3H2Oの取り込みによって評価される肝臓脂肪発生の有意な変化は観察されなかった。ピルビン酸キナーゼの速度論的パラメーターを通じて間接的に決定された糖新生フラックスは、3週間断食した動物と1週間の高速から回復する動物で増強されました。血漿インスリンレベルは、FRBグループで最も高く(それぞれ7.7 +/- 2.3および5.9 +/- 1.4 ng/mlで1週間と3週間で)、断食群では大幅に落ち込んでいた。グルカゴンとGLPの血漿レベルも断食群で落ち込んでいた。これらの結果は、断食中に血漿グルコースレベルがサーモンで維持され、断食誘発性高脂血症が脂肪分解酵素活性によって媒介されることを示しています。インスリン、グルカゴン、およびGLPは、これらの酵素システムと相互作用して、魚の栄養代謝を調整する可能性があります。

Juvenile coho salmon (Oncorhynchus kisutch) were placed on five dietary regimes: fed 1 week, fasted 1 week, fed 3 weeks, fasted 3 weeks, and fasted 1 week/refed 2 weeks. Plasma levels of glucose, fatty acids, insulin, glucagon, and glucagon-like peptide (GLP) and the activities of key metabolic enzymes were determined. Plasma glucose levels in the fed control groups were 98.4 +/- 3.4 (SEM) and 104.8 +/- 4.7 mg/dl at 1 and 3 weeks, respectively. Plasma glucose in the fasted 1 week group was significantly elevated to 128.8 +/- 9.2 mg/dl. Animals fasted 3 weeks or fasted 1 week/refed 2 weeks displayed plasma glucose levels similar to those of fed animals. Fasted groups possessed significantly less liver glycogen than fed or fasted/refed groups. Plasma fatty acids were elevated only after 3 weeks of fasting (from 0.39 +/- 0.04 microEq/ml to 0.61 +/- 0.06 microEq/ml). This response was reflected in elevated liver lipase activity (from 6.02 +/- 0.44 nmol fatty acid released/hr/mg protein to 14.22 +/- 0.90 units). No significant alterations in liver lipogenesis, assessed by glucose-6-phosphate dehydrogenase activity and by 3H2O incorporation into fatty acids, were observed. Gluconeogenic flux, determined indirectly through kinetic parameters of pyruvate kinase, was enhanced in animals fasted 3 weeks and in animals recovering from a 1-week fast. Plasma insulin levels were highest in fed groups (7.7 +/- 2.3 and 5.9 +/- 1.4 ng/ml at 1 week and 3 weeks, respectively) and were significantly depressed in fasted groups. Plasma levels of glucagon and GLP were also depressed in fasted groups. These results indicate that plasma glucose levels are maintained in salmon during fasting and that fasting-induced hyperlipidemia is mediated by lipolytic enzyme activity. Insulin, glucagon, and GLP may interact with these enzyme systems to coordinate nutritional metabolism of fish.

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