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Poultry science2010Nov01Vol.89issue(11)

卵黄嚢の栄養素組成と老いたブロイラーのブリーダー鶏からの卵の後期胚における脂肪の取り込み

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, Non-P.H.S.
概要
Abstract

本研究では、30週齢と50週齢のブロイラーブリーダーヘンズからの卵のインキュベーション中に、卵黄栄養素[脂肪、タンパク質、水、炭水化物(COH)]の組成、量、および取り込みを調べました。卵は、胚D 0(新鮮な卵)、13、15、17、19、および21(ハッチ)でサンプリングされました。卵、胚、卵黄含有量、卵黄嚢膜を計量し、卵黄嚢(YS;すなわち、卵黄含有量 +卵黄嚢膜)の組成を分析しました。30〜50週齢になると、卵白重量は13.3%増加しましたが、卵黄は40%以上増加しました。30週齢のグループの新鮮な卵黄の脂肪の割合は、50週齢のグループの27.4%と比較して23.8%でしたが、タンパク質の割合はそれぞれ15.6%と比較して17.9%でした。インキュベーション中、結果は、他の卵区画からYSに水とタンパク質が浸透したことを示しました。したがって、新鮮な卵黄とサンプリングされたYSの間の水とタンパク質の含有量の計算された変化は、YSから胚へのこれらの成分の真の取り込みを表しておらず、YSからの脂肪の取り込みのみを正確に推定できます。胚D 15により、胚の重量に対する脂肪摂取は、50週齢のグループよりも30週齢のグループで低かった。しかし、胚D 21により、両方のグループの胚は同様の相対脂肪摂取に達し、hatch化するには、胚がhatch化プロセスのエネルギー源として一定量の脂肪を達成する必要があることを示唆しています。YSのCOHの量は、両方の年齢の鶏からの卵のインキュベーション中に同様に増加し、胚D 19でピークに達し、YSのCOH合成を示唆しています。ハッチでは、卵黄を含まないひよこの重量と比較して、残留YSのタンパク質、水、およびCOHの量は、若い鶏の卵が類似していた。しかし、若い鶏のひよこは、高齢の鶏の栄養と比較して、YSの脂肪が少ないため、YSの脂肪が少なかった。

本研究では、30週齢と50週齢のブロイラーブリーダーヘンズからの卵のインキュベーション中に、卵黄栄養素[脂肪、タンパク質、水、炭水化物(COH)]の組成、量、および取り込みを調べました。卵は、胚D 0(新鮮な卵)、13、15、17、19、および21(ハッチ)でサンプリングされました。卵、胚、卵黄含有量、卵黄嚢膜を計量し、卵黄嚢(YS;すなわち、卵黄含有量 +卵黄嚢膜)の組成を分析しました。30〜50週齢になると、卵白重量は13.3%増加しましたが、卵黄は40%以上増加しました。30週齢のグループの新鮮な卵黄の脂肪の割合は、50週齢のグループの27.4%と比較して23.8%でしたが、タンパク質の割合はそれぞれ15.6%と比較して17.9%でした。インキュベーション中、結果は、他の卵区画からYSに水とタンパク質が浸透したことを示しました。したがって、新鮮な卵黄とサンプリングされたYSの間の水とタンパク質の含有量の計算された変化は、YSから胚へのこれらの成分の真の取り込みを表しておらず、YSからの脂肪の取り込みのみを正確に推定できます。胚D 15により、胚の重量に対する脂肪摂取は、50週齢のグループよりも30週齢のグループで低かった。しかし、胚D 21により、両方のグループの胚は同様の相対脂肪摂取に達し、hatch化するには、胚がhatch化プロセスのエネルギー源として一定量の脂肪を達成する必要があることを示唆しています。YSのCOHの量は、両方の年齢の鶏からの卵のインキュベーション中に同様に増加し、胚D 19でピークに達し、YSのCOH合成を示唆しています。ハッチでは、卵黄を含まないひよこの重量と比較して、残留YSのタンパク質、水、およびCOHの量は、若い鶏の卵が類似していた。しかし、若い鶏のひよこは、高齢の鶏の栄養と比較して、YSの脂肪が少ないため、YSの脂肪が少なかった。

In the present study, we examined the composition, amount, and uptake of yolk nutrients [fat, protein, water, and carbohydrates (COH)] during incubation of eggs from 30- and 50-wk-old broiler breeder hens. Eggs were sampled at embryonic d 0 (fresh eggs), 13, 15, 17, 19, and 21 (hatch). Egg, embryo, yolk content, and yolk sac membrane were weighed, and the yolk sac (YS; i.e., yolk content + yolk sac membrane) composition was analyzed. From 30 to 50 wk of age, the albumen weight increased by 13.3%, whereas the yolk increased by more than 40%. The proportion of fat in the fresh yolk of the 30-wk-old group was 23.8% compared with 27.4% in the 50-wk-old group, whereas the proportion of protein was 17.9% compared with 15.6%, respectively. During incubation, results indicated that water and protein infiltrated from other egg compartments to the YS. Accordingly, the calculated change in the content of water and protein between fresh yolk and sampled YS does not represent the true uptake of these components from the YS to the embryo, and only fat uptake from the YS can be accurately estimated. By embryonic d 15, fat uptake relative to embryo weight was lower in the 30-wk-old group than in the 50-wk-old group. However, by embryonic d 21, embryos of both groups reached similar relative fat uptake, suggesting that to hatch, embryos must attain a certain amount of fat as a source of energy for the hatching process. The amount of COH in the YS increased similarly during incubation in eggs from hens of both ages, reaching a peak at embryonic d 19, suggesting COH synthesis in the YS. At hatch, the amount of protein, water, and COH in the residual YS, relative to the weight of the yolk-free chick, was similar in eggs from young and old hens. However, chicks from the younger hens had less fat in the YS for their immediate posthatch nutrition compared with those from the older hens.

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