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Current protocols in toxicology2004Feb01Vol.Chapter 17issue()

タンパク質スルフェン酸の形成と機能

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Review
概要
Abstract

タンパク質スルフェン酸は、チオールと過酸化物、一酸化窒素、過酸素岩、およびその他の反応性酸素または窒素種と反応すると形成される可逆的に酸化されたシステニル残基として生成されます。タンパク質環境内で安定化することができ、追加の酸化剤によってスルフィン酸およびスルホン酸に不可逆的に酸化され、タンパク質または外因性チオール基を凝縮してジスルフィド結合を形成するか、チオールに直接還元します。タンパク質のスルフェン酸は、酸化還元触媒の中間体として、またはシステイン依存性酸化還元調節の重要な成分として作用する可能性があります。

タンパク質スルフェン酸は、チオールと過酸化物、一酸化窒素、過酸素岩、およびその他の反応性酸素または窒素種と反応すると形成される可逆的に酸化されたシステニル残基として生成されます。タンパク質環境内で安定化することができ、追加の酸化剤によってスルフィン酸およびスルホン酸に不可逆的に酸化され、タンパク質または外因性チオール基を凝縮してジスルフィド結合を形成するか、チオールに直接還元します。タンパク質のスルフェン酸は、酸化還元触媒の中間体として、またはシステイン依存性酸化還元調節の重要な成分として作用する可能性があります。

Protein sulfenic acids are generated as reversibly oxidized cysteinyl residues formed upon reaction of thiols with peroxides, nitric oxide, peroxynitrite, and other reactive oxygen or nitrogen species. They can be stabilized within the protein environment, irreversibly oxidized to sulfinic and sulfonic acids by additional oxidant, condensed with protein or exogenous thiol groups to form disulfide bonds, or directly reduced back to thiols. Sulfenic acids in proteins can act as intermediates in redox catalysis or as critical components in cysteine-dependent redox regulation.

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