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Hepatology (Baltimore, Md.)2010Nov01Vol.52issue(5)

コーヒーは、脂肪性肝炎のラットモデルの肝臓損傷を減らします:基礎となるメカニズムとポリフェノールとメラノイジンの役割

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

非標識:疫学データは、コーヒー消費を慢性肝疾患の低い有病率と、肝臓酵素レベルの上昇(γグルタミルトランスペプチダーゼおよびアラニンアミノトランスフェラーゼ)、進行性肝疾患およびその合併症、および肝細胞癌のリスクの低下と関連付けます。これらの効果の根底にあるメカニズムと、これらの特性の原因となるコーヒー成分の知識はまだ不足しています。この研究では、1.5 mL/日のカフェイン化コーヒーまたはそのポリフェノールまたはメラノイジン(70 kgの人用の約2カップのフィルターコーヒーまたは6カップのエスプレッソコーヒーに対応)を8週間加えて、前4週間の高脂肪、高カロリー固体ダイエット(HFD)を与えられたラットの飲料水に加えました。12週目に、HFD +水ラットは、対照ラット(通常の食事 +水)と比較して、進行した非アルコール性脂肪性肝炎に典型的な臨床像を示しました。それに比べて、HFD +コーヒーラットは、(1)肝脂肪とコラーゲンの減少、ならびに血清アラニンアミノトランスフェラーゼとトリグリセリドの減少を示しました。(2)血清と肝臓の両方で2倍減少/酸化グルタチオン比。(3)血清マロンジアルデヒド(脂質過酸化)の減少と鉄の減少抗酸化能(活性の低下)の増加。(4)腫瘍壊死因子α(TNF-α)、組織トランスグルタミナーゼ、および形質転換成長因子βの発現と、肝臓組織におけるアディポネクチン受容体およびペルオキシソーム増殖因子活性化受容体αの発現の増加。(5)炎症性TNF-αおよびインターフェロン-γの肝濃度の低下と抗炎症性インターロイキン-4およびインターロイキン-10の増加。 結論:私たちのデータは、コーヒー消費が高脂肪食によって引き起こされる損傷から肝臓を保護することを示しています。この効果は、肝脂肪蓄積の減少(脂肪酸β酸化の増加による)によって媒介されました。全身および肝臓の酸化ストレス(グルタチオンシステムを介して);肝臓の炎症(遺伝子の変調による);炎症に関連するタンパク質とサイトカインの発現と濃度。

非標識:疫学データは、コーヒー消費を慢性肝疾患の低い有病率と、肝臓酵素レベルの上昇(γグルタミルトランスペプチダーゼおよびアラニンアミノトランスフェラーゼ)、進行性肝疾患およびその合併症、および肝細胞癌のリスクの低下と関連付けます。これらの効果の根底にあるメカニズムと、これらの特性の原因となるコーヒー成分の知識はまだ不足しています。この研究では、1.5 mL/日のカフェイン化コーヒーまたはそのポリフェノールまたはメラノイジン(70 kgの人用の約2カップのフィルターコーヒーまたは6カップのエスプレッソコーヒーに対応)を8週間加えて、前4週間の高脂肪、高カロリー固体ダイエット(HFD)を与えられたラットの飲料水に加えました。12週目に、HFD +水ラットは、対照ラット(通常の食事 +水)と比較して、進行した非アルコール性脂肪性肝炎に典型的な臨床像を示しました。それに比べて、HFD +コーヒーラットは、(1)肝脂肪とコラーゲンの減少、ならびに血清アラニンアミノトランスフェラーゼとトリグリセリドの減少を示しました。(2)血清と肝臓の両方で2倍減少/酸化グルタチオン比。(3)血清マロンジアルデヒド(脂質過酸化)の減少と鉄の減少抗酸化能(活性の低下)の増加。(4)腫瘍壊死因子α(TNF-α)、組織トランスグルタミナーゼ、および形質転換成長因子βの発現と、肝臓組織におけるアディポネクチン受容体およびペルオキシソーム増殖因子活性化受容体αの発現の増加。(5)炎症性TNF-αおよびインターフェロン-γの肝濃度の低下と抗炎症性インターロイキン-4およびインターロイキン-10の増加。 結論:私たちのデータは、コーヒー消費が高脂肪食によって引き起こされる損傷から肝臓を保護することを示しています。この効果は、肝脂肪蓄積の減少(脂肪酸β酸化の増加による)によって媒介されました。全身および肝臓の酸化ストレス(グルタチオンシステムを介して);肝臓の炎症(遺伝子の変調による);炎症に関連するタンパク質とサイトカインの発現と濃度。

UNLABELLED: Epidemiological data associate coffee consumption with a lower prevalence of chronic liver disease and a reduced risk of elevated liver enzyme levels (γ glutamyl transpeptidase and alanine aminotransferase), advanced liver disease and its complications, and hepatocellular carcinoma. Knowledge of the mechanisms underlying these effects and the coffee components responsible for these properties is still lacking. In this study, 1.5 mL/day of decaffeinated coffee or its polyphenols or melanoidins (corresponding to approximately 2 cups of filtered coffee or 6 cups of espresso coffee for a 70-kg person) were added for 8 weeks to the drinking water of rats who were being fed a high-fat, high-calorie solid diet (HFD) for the previous 4 weeks. At week 12, HFD + water rats showed a clinical picture typical of advanced nonalcoholic steatohepatitis compared with control rats (normal diet + water). In comparison, HFD + coffee rats showed: (1) reduced hepatic fat and collagen, as well as reduced serum alanine aminotransferase and triglycerides; (2) a two-fold reduced/oxidized glutathione ratio in both serum and liver; (3) reduced serum malondialdehyde (lipid peroxidation) and increased ferric reducing antioxidant power (reducing activity); (4) reduced expression of tumor necrosis factor α (TNF-α), tissue transglutaminase, and transforming growth factor β and increased expression of adiponectin receptor and peroxisome proliferator-activated receptor α in liver tissue; and (5) reduced hepatic concentrations of proinflammatory TNF-α and interferon-γ and increased anti-inflammatory interleukin-4 and interleukin-10. CONCLUSION: Our data demonstrate that coffee consumption protects the liver from damage caused by a high-fat diet. This effect was mediated by a reduction in hepatic fat accumulation (through increased fatty acid β-oxidation); systemic and liver oxidative stress (through the glutathione system); liver inflammation (through modulation of genes); and expression and concentrations of proteins and cytokines related to inflammation.

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