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Behavioural brain research2011Jun01Vol.219issue(2)

高齢マウスにおけるサフランの記憶強化効果は、抗酸化剤保護と相関しています

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

脳の老化は、酸化ストレスとコリン作動性障害の結果である可能性のある認知機能低下と記憶障害によって特徴付けられます。この研究では、認知機能に対するサフランの毎日の7日間の腹腔内投与の効果を、健康な成人(4ヶ月)と年齢(20ヶ月)の男性BALB-Cマウス(n = 8/グループ)、パッシブ回避テストによる。全脳ホモジネート(小脳マイナス)を収集して、脳酸化マーカー、カスパーゼ-3およびアセチルコリンエステラーゼ(AChE)活性の検査を受けました。結果は、サフラン治療マウスが学習と記憶に有意な改善を示し、脂質過酸化産物の減少、より高い脳抗酸化活性、およびマウスの両方の年齢層におけるカスパーゼ-3活性の低下を伴うことを示しました。さらに、塩および洗剤可溶性AChE活性は、成人マウスでのみ有意に減少しました。したがって、私たちは、マウスのサフラン政権によって付与された重要な認知強化が、抗酸化剤の強化により密接に関連していることを初めて示しました。次に、ヒト神経芽細胞腫SH-SY5Y細胞におけるH(2)O(2)誘発毒性に対するサフラン(1-250μg/mL)、クロセチン、サフラナル(1-125μM)の効果を比較しました。サフランとクロセチンは、細胞生存率(MTTアッセイ)の救助、ROS産生(DCFアッセイ)の抑制、およびカスパーゼ-3の活性化の減少に強力な保護を提供しました。これらのデータと以前の研究とともに、クロセチンはサフランのin vivo効果を媒介することができるユニークで強力な抗酸化物質であることを示唆しています。

脳の老化は、酸化ストレスとコリン作動性障害の結果である可能性のある認知機能低下と記憶障害によって特徴付けられます。この研究では、認知機能に対するサフランの毎日の7日間の腹腔内投与の効果を、健康な成人(4ヶ月)と年齢(20ヶ月)の男性BALB-Cマウス(n = 8/グループ)、パッシブ回避テストによる。全脳ホモジネート(小脳マイナス)を収集して、脳酸化マーカー、カスパーゼ-3およびアセチルコリンエステラーゼ(AChE)活性の検査を受けました。結果は、サフラン治療マウスが学習と記憶に有意な改善を示し、脂質過酸化産物の減少、より高い脳抗酸化活性、およびマウスの両方の年齢層におけるカスパーゼ-3活性の低下を伴うことを示しました。さらに、塩および洗剤可溶性AChE活性は、成人マウスでのみ有意に減少しました。したがって、私たちは、マウスのサフラン政権によって付与された重要な認知強化が、抗酸化剤の強化により密接に関連していることを初めて示しました。次に、ヒト神経芽細胞腫SH-SY5Y細胞におけるH(2)O(2)誘発毒性に対するサフラン(1-250μg/mL)、クロセチン、サフラナル(1-125μM)の効果を比較しました。サフランとクロセチンは、細胞生存率(MTTアッセイ)の救助、ROS産生(DCFアッセイ)の抑制、およびカスパーゼ-3の活性化の減少に強力な保護を提供しました。これらのデータと以前の研究とともに、クロセチンはサフランのin vivo効果を媒介することができるユニークで強力な抗酸化物質であることを示唆しています。

Brain aging is characterized by cognitive decline and memory deficits that could be the result of oxidative stress and impaired cholinergic function. In this study, the effects of a daily, 7-day, intraperitoneal administration of saffron on cognitive functions were examined in both healthy adult (4 months old) and aged (20 months old), male Balb-c mice (n=8/group), by passive avoidance test. Whole brain homogenates (minus cerebellum) were collected for examination of brain oxidative markers, caspase-3 and acetylcholinesterase (AChE) activity. Results showed that saffron-treated mice exhibited significant improvement in learning and memory, accompanied by reduced lipid peroxidation products, higher total brain antioxidant activity and reduced caspase-3 activity in both age groups of mice. Furthermore, salt- and detergent-soluble AChE activity was significantly decreased only in adult mice. Thus, we showed, for the first time, that the significant cognitive enhancement conferred by saffron administration in mice, is more closely related to the antioxidant reinforcement. Next, we compared the effect of saffron (1-250 μg/mL), crocetin and safranal (1-125 μM) on H(2)O(2)-induced toxicity in human neuroblastoma SH-SY5Y cells. Both saffron and crocetin provided strong protection in rescuing cell viability (MTT assay), repressing ROS production (DCF assay) and decreasing caspase-3 activation. These data, together with earlier studies suggest that crocetin is a unique and potent antioxidant, capable of mediating the in vivo effects of saffron.

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