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Toxicology2011Oct09Vol.288issue(1-3)

オリーブオイルヒドロキシチロソルは、酸化ストレスを防ぐことにより、ヒトCACO-2細胞のアクリルアミドによって引き起こされる毒性を減少させます

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

したがって、人間は生涯中に食事性アクリルアミド(AA)にさらされているため、AA誘発性毒性効果に関連するメカニズムを調査する必要があります。蓄積された証拠は、酸化ストレスがAA細胞毒性に寄与することを示しているため、食事性抗酸化物質は結腸細胞でAA毒性に対する保護的役割を果たしている可能性があります。最近、オリーブオイルに豊富な天然の抗酸化剤であるヒドロキシチロソル(HTY)が細胞抗酸化防御能力を高め、それにより細胞を酸化ストレスから保護できることを報告しました。この研究では、CACO-2腸細胞でAAによって誘導される酸化還元バランスの変化におけるHTYの保護的役割を評価します。AA細胞毒性は、ROS生成を強力に減らし、励起酵素抗酸化防御を回復し、AAによって誘導されるホスホジャンキナーゼ濃度とカスパーゼ-3活性を減少させることにより、HTYによって打ち消されました。したがって、AA誘発性の細胞毒性とアポトーシスはCACO-2細胞の酸化ストレスと密接に関連しており、オリーブオイル天然栄養酸化剤HTYは、CACO-2細胞のレドックス状態を改善し、アポトーシス経路を部分的に抑制することにより、AA毒性を封じ込めることができました。AAによって活性化されます。

したがって、人間は生涯中に食事性アクリルアミド(AA)にさらされているため、AA誘発性毒性効果に関連するメカニズムを調査する必要があります。蓄積された証拠は、酸化ストレスがAA細胞毒性に寄与することを示しているため、食事性抗酸化物質は結腸細胞でAA毒性に対する保護的役割を果たしている可能性があります。最近、オリーブオイルに豊富な天然の抗酸化剤であるヒドロキシチロソル(HTY)が細胞抗酸化防御能力を高め、それにより細胞を酸化ストレスから保護できることを報告しました。この研究では、CACO-2腸細胞でAAによって誘導される酸化還元バランスの変化におけるHTYの保護的役割を評価します。AA細胞毒性は、ROS生成を強力に減らし、励起酵素抗酸化防御を回復し、AAによって誘導されるホスホジャンキナーゼ濃度とカスパーゼ-3活性を減少させることにより、HTYによって打ち消されました。したがって、AA誘発性の細胞毒性とアポトーシスはCACO-2細胞の酸化ストレスと密接に関連しており、オリーブオイル天然栄養酸化剤HTYは、CACO-2細胞のレドックス状態を改善し、アポトーシス経路を部分的に抑制することにより、AA毒性を封じ込めることができました。AAによって活性化されます。

Humans are exposed to dietary acrylamide (AA) during their lifetime, it is therefore necessary to investigate the mechanisms associated with AA-induced toxic effects. Accumulating evidence indicates that oxidative stress contributes to AA cytotoxicity, thus, dietary antioxidants might have a protective role in colonic cells against AA toxicity. We have recently reported that hydroxytyrosol (HTy), a natural antioxidant abundant in olive oil, is able to enhance the cellular antioxidant defence capacity, thereby protecting cells from oxidative stress. In this study, we evaluate the protective role of HTy on alterations of the redox balance induced by AA in Caco-2 intestinal cells. AA cytotoxicity was counteracted by HTy by powerfully reducing ROS generation, recovering the excited enzyme antioxidant defences and decreasing phospho-Jun kinase concentration and caspase-3 activity induced by AA. Therefore, AA-induced cytotoxicity and apoptosis are closely related to oxidative stress in Caco-2 cells and the olive oil natural dietary antioxidant HTy was able to contain AA toxicity by improving the redox status of Caco-2 cells and by partly restraining the apoptotic pathway activated by AA.

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