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Journal of animal science1990Feb01Vol.68issue(2)

アミノ酸栄養における酸塩基バランスの役割のレビュー

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Review
概要
Abstract

酸塩基バランスとアミノ酸代謝は密接に関連しています。酸塩基バランスの変化は、多くのアミノ酸の代謝運命に影響します。また、酸塩基の恒常性は、腎臓だけでなく、肝臓、筋肉、および内臓組織でも、アミノ酸代謝の変化によって部分的に達成されます。グルタミンは、腎アンモニア生成に関与する主要なアミノ酸であり、酸排泄に密接に関連するプロセスです。セリン、グリシン、分岐鎖アミノ酸などの他のアミノ酸の代謝も、酸塩基バランスの影響を受けているようです。逆に、さまざまなアミノ酸の代謝運命は、動物が経験する毎日の酸性負荷に影響を与えます。アミノ酸の酸化は、豚に課される総酸と塩基負荷に寄与します。塩基性(カチオン性)アミノ酸(リジン、アルギニン、ヒスチジン)は、中性末端産生とプロトンを生成します。硫黄(メチオニンおよびシステイン)アミノ酸も酸化すると硫酸を生成するため、酸性生成です。ジカルボン酸(アニオン性)アミノ酸(アスパラギン酸およびグルタミン酸)は、酸化すると酸を消費し、食事の酸を減らします。酸塩基のバランスと関連現象は、アミノ酸栄養の実用的および代謝的側面のコンテキストで議論されています。

酸塩基バランスとアミノ酸代謝は密接に関連しています。酸塩基バランスの変化は、多くのアミノ酸の代謝運命に影響します。また、酸塩基の恒常性は、腎臓だけでなく、肝臓、筋肉、および内臓組織でも、アミノ酸代謝の変化によって部分的に達成されます。グルタミンは、腎アンモニア生成に関与する主要なアミノ酸であり、酸排泄に密接に関連するプロセスです。セリン、グリシン、分岐鎖アミノ酸などの他のアミノ酸の代謝も、酸塩基バランスの影響を受けているようです。逆に、さまざまなアミノ酸の代謝運命は、動物が経験する毎日の酸性負荷に影響を与えます。アミノ酸の酸化は、豚に課される総酸と塩基負荷に寄与します。塩基性(カチオン性)アミノ酸(リジン、アルギニン、ヒスチジン)は、中性末端産生とプロトンを生成します。硫黄(メチオニンおよびシステイン)アミノ酸も酸化すると硫酸を生成するため、酸性生成です。ジカルボン酸(アニオン性)アミノ酸(アスパラギン酸およびグルタミン酸)は、酸化すると酸を消費し、食事の酸を減らします。酸塩基のバランスと関連現象は、アミノ酸栄養の実用的および代謝的側面のコンテキストで議論されています。

Acid-base balance and amino acid metabolism are intimately related. Changes in acid-base balance influence the metabolic fate of many amino acids. Also, acid-base homeostasis is achieved in part by alteration of amino acid metabolism, not only in the kidney, but also in liver, muscle and splanchnic tissue. Glutamine is the primary amino acid involved in renal ammonia-genesis, a process intimately related to acid excretion. The metabolism of other amino acids, such a serine, glycine and the branched-chain amino acids, also appears to be influenced by acid-base balance. Conversely, the metabolic fate of various amino acids will influence the daily acid load experienced by the animal. Oxidation of amino acids contributes to the total acid and base load imposed on the pig. The basic (cationic) amino acids (lysine, arginine and histidine) yield neutral end-products plus a proton; sulfur (methionine and cysteine) amino acids are also acidogenic because they generate sulfuric acid when oxidized. The dicarboxylic (anionic) amino acids (aspartate and glutamate, but not asparagine and glutamine) consume acid when oxidized and thus reduce the acid load of the diet. Acid-base balance and related phenomena are discussed in the context of practical and metabolic aspects of amino acid nutrition.

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