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PloS one20110101Vol.6issue(10)

周産期風味の学習と離乳への適応:すべての豚のニーズは匂いです

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

母体の食事による周産期の風味学習は、多くの種でのフレーバーの好みと風味豊かな食品の受け入れを高めることが知られていますが、周産期の風味学習の根底にあるメカニズムについてはまだほとんど知られていません。以前は、子豚の子豚の摂取、成長、行動における周産期の風味学習のプラスの効果が、離乳後に見られましたが、風味に対する好みは増加していませんでした。これは、豚の風味学習が、代わりに馴染みのある風味の存在によって離乳ストレスの減少によって機能することを示唆しています。この研究の目的は、周産期の風味学習が離乳時のストレスを軽減するかどうか、および食品に馴染みのあるフレーバーが存在するときに効果が強いかどうかを調査することでした。雌豚には、妊娠後期と授乳中に、アネトル風味の食事(フレーバー治療)またはコントロール食(対照治療)が提供されました。フレーバーとコントロールの子豚には、離乳後に食物(食物治療)または空気(空気治療)のいずれかでアネトールが供給されました。事前によると離乳後の治療は、離乳後の最初の2週間で食物摂取、好み、または成長に影響を与えませんでしたが、フレーバー治療は食事(24対35時間、p = 0.02)および成長内のペン内変動(PEN内)の潜在性を減らしました。0.7対1.2 kg、p <0.001)。唾液コルチゾールレベルは、コントロール子豚と比較して、フレーバー子豚の離乳後4時間および7時間低くなる傾向がありました(4時間:2.5対3.0 ng/ml、p = 0.05、7時間:3.1対3.4 ng/ml、p = 0.08)。フレーバー子豚は、コントロール子豚よりも多くの損傷行動を示し、馴染みのある風味が離乳の周りのストレスを減らしたことを示しています。事前に変化する治療と離乳後の治療の間には、相互作用効果はほとんど見られず、離乳後治療の影響はありませんでした。新しく離乳した豚では、食物や空気中の風味を提供することに関係なく、馴染みのある風味が存在すると周産期の風味学習がストレスを減らすと結論付けています。

母体の食事による周産期の風味学習は、多くの種でのフレーバーの好みと風味豊かな食品の受け入れを高めることが知られていますが、周産期の風味学習の根底にあるメカニズムについてはまだほとんど知られていません。以前は、子豚の子豚の摂取、成長、行動における周産期の風味学習のプラスの効果が、離乳後に見られましたが、風味に対する好みは増加していませんでした。これは、豚の風味学習が、代わりに馴染みのある風味の存在によって離乳ストレスの減少によって機能することを示唆しています。この研究の目的は、周産期の風味学習が離乳時のストレスを軽減するかどうか、および食品に馴染みのあるフレーバーが存在するときに効果が強いかどうかを調査することでした。雌豚には、妊娠後期と授乳中に、アネトル風味の食事(フレーバー治療)またはコントロール食(対照治療)が提供されました。フレーバーとコントロールの子豚には、離乳後に食物(食物治療)または空気(空気治療)のいずれかでアネトールが供給されました。事前によると離乳後の治療は、離乳後の最初の2週間で食物摂取、好み、または成長に影響を与えませんでしたが、フレーバー治療は食事(24対35時間、p = 0.02)および成長内のペン内変動(PEN内)の潜在性を減らしました。0.7対1.2 kg、p <0.001)。唾液コルチゾールレベルは、コントロール子豚と比較して、フレーバー子豚の離乳後4時間および7時間低くなる傾向がありました(4時間:2.5対3.0 ng/ml、p = 0.05、7時間:3.1対3.4 ng/ml、p = 0.08)。フレーバー子豚は、コントロール子豚よりも多くの損傷行動を示し、馴染みのある風味が離乳の周りのストレスを減らしたことを示しています。事前に変化する治療と離乳後の治療の間には、相互作用効果はほとんど見られず、離乳後治療の影響はありませんでした。新しく離乳した豚では、食物や空気中の風味を提供することに関係なく、馴染みのある風味が存在すると周産期の風味学習がストレスを減らすと結論付けています。

Perinatal flavour learning through the maternal diet is known to enhance flavour preference and acceptance of flavoured food in many species, yet still little is known about the mechanism underlying perinatal flavour learning. Previously we found positive effects of perinatal flavour learning on food intake, growth and behaviour of piglets postweaning, but no increased preference for the flavour. This suggests that flavour learning in pigs works through a reduction of weaning stress by the presence of the familiar flavour instead. The aim of this study was to investigate whether perinatal flavour learning reduces stress at weaning, and whether the effect is stronger when the familiar flavour is present in the food. Sows were offered an anethol-flavoured diet (Flavour treatment) or control diet (Control treatment) during late gestation and lactation. Flavour and Control piglets were provided with anethol either in their food (Food treatment) or in the air (Air treatment) after weaning. Preweaning and postweaning treatments did not affect food intake, preference or growth in the first two weeks postweaning but flavour treatment reduced the latency to eat (24 versus 35 hours, P = 0.02) and within-pen variation in growth (SD within-pen: 0.7 versus 1.2 kg, P<0.001). Salivary cortisol levels tended to be lower four and seven hours postweaning for Flavour piglets compared to Control piglets (4 hours: 2.5 versus 3.0 ng/ml, P = 0.05, 7 hours: 3.1 versus 3.4 ng/ml, P = 0.08). Flavour piglets played more and showed less damaging behaviours than Control piglets, indicating that the familiar flavour reduced stress around weaning. Few interaction effects were found between preweaning and postweaning treatment, and no effects of postweaning treatment. We conclude that in the newly weaned pig, perinatal flavour learning results in a reduction of stress when the familiar flavour is present, regardless of providing the flavour in the food or in the air.

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