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The Journal of biological chemistry2012Jan13Vol.287issue(3)

オレオシンは、モノアシルグリセロールアシルトランスフェラーゼとホスホリパーゼ活性の両方を有する二機能酵素です

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

植物では、脂肪油は一般に、オレオシンなどのタンパク質で覆われているオレオソームと呼ばれる球状の細胞内オルガネラに保存されます。オイル含有量が多い種子は、オイル含有量が少ないものよりもオレオシンが多くなっています。しかし、油の蓄積におけるオレオシンの正確な役割はこれまでではありません。ここでは、ピーナッツ子葉発達のミクロソーム膜からモノアシルグリセロールをアシル化できる触媒活性14秒のマルチタンパク質複合体の分離を報告します。未熟なピーナッツ種子のミクロソーム膜は、8 mの尿素と10 mmのchapを使用して可溶化しました。2次元ゲル電気泳動と質量分析を使用して、14秒の複合体で27個のタンパク質を特定しました。14秒の複合体に存在する主要なタンパク質は、コナラチン、主要なアレルゲンARA H 1、およびその他の種子貯蔵タンパク質です。モノアシルグリセロールをアシル化できる14秒の複合体の一部としてオレオシン3を特定しました。Saccharomyces cerevisiaeの組換えOLE3ミクロソームは、モノアシルグリセロールアシルトランスフェラーゼとホスホリパーゼA(2)活性の両方を持っていることが示されています。S. cerevisiaeにおけるオレオシン3(OLE3)遺伝子の過剰発現は、ジアシルグリセロールとトリアシルグリセロールの蓄積の増加をもたらし、リン脂質の減少をもたらしました。これらの発見は、植物油の生合成と動員における構造タンパク質(OLE3)の直接的な役割を提供します。

植物では、脂肪油は一般に、オレオシンなどのタンパク質で覆われているオレオソームと呼ばれる球状の細胞内オルガネラに保存されます。オイル含有量が多い種子は、オイル含有量が少ないものよりもオレオシンが多くなっています。しかし、油の蓄積におけるオレオシンの正確な役割はこれまでではありません。ここでは、ピーナッツ子葉発達のミクロソーム膜からモノアシルグリセロールをアシル化できる触媒活性14秒のマルチタンパク質複合体の分離を報告します。未熟なピーナッツ種子のミクロソーム膜は、8 mの尿素と10 mmのchapを使用して可溶化しました。2次元ゲル電気泳動と質量分析を使用して、14秒の複合体で27個のタンパク質を特定しました。14秒の複合体に存在する主要なタンパク質は、コナラチン、主要なアレルゲンARA H 1、およびその他の種子貯蔵タンパク質です。モノアシルグリセロールをアシル化できる14秒の複合体の一部としてオレオシン3を特定しました。Saccharomyces cerevisiaeの組換えOLE3ミクロソームは、モノアシルグリセロールアシルトランスフェラーゼとホスホリパーゼA(2)活性の両方を持っていることが示されています。S. cerevisiaeにおけるオレオシン3(OLE3)遺伝子の過剰発現は、ジアシルグリセロールとトリアシルグリセロールの蓄積の増加をもたらし、リン脂質の減少をもたらしました。これらの発見は、植物油の生合成と動員における構造タンパク質(OLE3)の直接的な役割を提供します。

In plants, fatty oils are generally stored in spherical intracellular organelles referred to as oleosomes that are covered by proteins such as oleosin. Seeds with high oil content have more oleosin than those with low oil content. However, the exact role of oleosin in oil accumulation is thus far unclear. Here, we report the isolation of a catalytically active 14 S multiprotein complex capable of acylating monoacylglycerol from the microsomal membranes of developing peanut cotyledons. Microsomal membranes from immature peanut seeds were solubilized using 8 m urea and 10 mm CHAPS. Using two-dimensional gel electrophoresis and mass spectrometry, we identified 27 proteins in the 14 S complex. The major proteins present in the 14 S complex are conarachin, the major allergen Ara h 1, and other seed storage proteins. We identified oleosin 3 as a part of the 14 S complex, which is capable of acylating monoacylglycerol. The recombinant OLE3 microsomes from Saccharomyces cerevisiae have been shown to have both a monoacylglycerol acyltransferase and a phospholipase A(2) activity. Overexpression of the oleosin 3 (OLE3) gene in S. cerevisiae resulted in an increased accumulation of diacylglycerols and triacylglycerols and decreased phospholipids. These findings provide a direct role for a structural protein (OLE3) in the biosynthesis and mobilization of plant oils.

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