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Analytical and bioanalytical chemistry2012Feb01Vol.402issue(5)

陽イオン交換HPLC/ESI-Q-MSによるソバと桑におけるD-ファゴミンの測定

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

D-ファゴミンは、栄養補助食品または機能的食物成分として使用すると、インスリン抵抗性を発症するリスクを減らし、過体重になり、過剰に病原性細菌の過剰に苦しむ可能性がある、ソバ(Fagopyrum esculentum geench)に最初に見られるイミノヌガルです。D-ファゴミンは食品業界にとってますます重要になる可能性があるため、自然の植物源と食料品での決定のための信頼できる分析方法が望ましいです。カチオン交換高パフォーマンス液体クロマトグラフィ(HPLC)が質量分析による検出と定量化を伴う1回の走行中に、D-ファゴミンをジアステレオマー3- EPI-ファゴミンと3,4-Di-EPI-ファゴミンから分離する方法を考案しました。エレクトロスプレーイオン化と単純な四重極分析器(ESI-Q-MS)を使用します。この方法は検証され、ソバ溝(6.7-44 mg kg(-1))、葉、ブラン、小麦粉のD-ファゴミンの測定に適用されます。ソバには3,4-di-epi-ファゴミン(1.0-43 mg kg(-1))が含まれていることを示しますが、これはこのソースでは以前に報告されていません。この手順は、マイナー成分としてD-ファゴミンと3-EPI-ファゴミンを含む桑(Morus alba)葉にも適用されます。この新しい方法は、植物のサンプルと食品におけるD-ファゴミンの便利で正確な決定の手段を提供します。

D-ファゴミンは、栄養補助食品または機能的食物成分として使用すると、インスリン抵抗性を発症するリスクを減らし、過体重になり、過剰に病原性細菌の過剰に苦しむ可能性がある、ソバ(Fagopyrum esculentum geench)に最初に見られるイミノヌガルです。D-ファゴミンは食品業界にとってますます重要になる可能性があるため、自然の植物源と食料品での決定のための信頼できる分析方法が望ましいです。カチオン交換高パフォーマンス液体クロマトグラフィ(HPLC)が質量分析による検出と定量化を伴う1回の走行中に、D-ファゴミンをジアステレオマー3- EPI-ファゴミンと3,4-Di-EPI-ファゴミンから分離する方法を考案しました。エレクトロスプレーイオン化と単純な四重極分析器(ESI-Q-MS)を使用します。この方法は検証され、ソバ溝(6.7-44 mg kg(-1))、葉、ブラン、小麦粉のD-ファゴミンの測定に適用されます。ソバには3,4-di-epi-ファゴミン(1.0-43 mg kg(-1))が含まれていることを示しますが、これはこのソースでは以前に報告されていません。この手順は、マイナー成分としてD-ファゴミンと3-EPI-ファゴミンを含む桑(Morus alba)葉にも適用されます。この新しい方法は、植物のサンプルと食品におけるD-ファゴミンの便利で正確な決定の手段を提供します。

D-Fagomine is an iminosugar first found in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) which if used as a dietary supplement or functional food component may reduce the risks of developing insulin resistance, becoming overweight and suffering from an excess of potentially pathogenic bacteria. As D-fagomine may become increasingly important to the food industry, a reliable analytical method for its determination in natural plant sources and foodstuffs is desirable. We have devised a method to separate D-fagomine from its diastereomers 3-epi-fagomine and 3,4-di-epi-fagomine in a single run by cation exchange high-performance liquid chromatography (HPLC) with detection and quantification by mass spectrometry using electrospray ionisation and a simple quadrupole analyser (ESI-Q-MS). The method is validated and applied to the determination of D-fagomine in buckwheat groats (6.7-44 mg kg(-1)), leaves, bran and flour. We show that buckwheat contains 3,4-di-epi-fagomine (1.0-43 mg kg(-1)), which has not previously been reported in this source. The procedure is also applied to mulberry (Morus alba) leaves, which contain D-fagomine and 3-epi-fagomine as minor components. The new method provides a means for convenient and accurate determination of D-fagomine in plant samples and foodstuffs.

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