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Experimental gerontology2012Mar01Vol.47issue(3)

老化の酸化ストレス理論は、鳥の長寿の違いを説明していますか?II抗酸化システムと酸化的損傷

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

老化の酸化的損傷仮説は、酸化的損傷の蓄積が動物種の最大寿命の潜在潜在(MLSP)の決定因子であると仮定しています。裸のほくろラットなどの非常に長年の哺乳類種の最近の発見は、この命題に挑戦しています。鳥の中で、オウムは非常に長い生活を送っており、平均MLSPは25年であり、一部の種は70年以上生きています。対照的に、ウズラは最も短い生きた鳥種の1つであり、オウムよりも平均5倍低いMLSPです。オウムがそれに対応して(i)優れた抗酸化保護と(ii)類似サイズのウズラと比較して酸化的損傷の低レベルがあるかどうかをテストするために、(i)総抗酸化能、尿酸、およびグルタチオン(GSH)レベルの減少、ならびに測定しました。酵素抗酸化物質(スーパーオキシドジスムターゼ、グルタチオンペルオキシダーゼおよびカタラーゼ)の活性、および(II)ミトコンドリアDNA損傷(8-OHDG)、タンパク質損傷(タンパク質カルボニル)、および脂質過酸化(脂質水酸化物およびTBARS)の3種の脂質過酸化のマーカーの活性-Livingオウムとこれらの結果を、2種の短い生活のウズラ(平均MLSP = 5。5年)の対応する測定値と比較しました。すべての鳥は、食事酸化レベルの違いを除外するために同じ食事を与えられました。組織の抗酸化物質と酸化的損傷は、「Mgタンパク質ごと」と「組織ごと」の両方で決定されました。グルタチオンペルオキシダーゼのみが、長い生活のオウムの組織で一貫して高く、ヒドロペルオキシドの有害な影響に対するより高い保護を示唆しています。これは、オウムの寿命にとって重要かもしれません。酸化的損傷のレベルは、オウムとウズラの間でほとんど統計的に区別できず(67%)、時にはより高い(25%)が、オウムではほとんど低い(8%)。オウムの酸化ストレスのいくつかの側面に対するより高い保護の兆候にもかかわらず、オウムの顕著な寿命は抗酸化メカニズムと酸化的損傷の蓄積とは無関係であるように見えます。

老化の酸化的損傷仮説は、酸化的損傷の蓄積が動物種の最大寿命の潜在潜在(MLSP)の決定因子であると仮定しています。裸のほくろラットなどの非常に長年の哺乳類種の最近の発見は、この命題に挑戦しています。鳥の中で、オウムは非常に長い生活を送っており、平均MLSPは25年であり、一部の種は70年以上生きています。対照的に、ウズラは最も短い生きた鳥種の1つであり、オウムよりも平均5倍低いMLSPです。オウムがそれに対応して(i)優れた抗酸化保護と(ii)類似サイズのウズラと比較して酸化的損傷の低レベルがあるかどうかをテストするために、(i)総抗酸化能、尿酸、およびグルタチオン(GSH)レベルの減少、ならびに測定しました。酵素抗酸化物質(スーパーオキシドジスムターゼ、グルタチオンペルオキシダーゼおよびカタラーゼ)の活性、および(II)ミトコンドリアDNA損傷(8-OHDG)、タンパク質損傷(タンパク質カルボニル)、および脂質過酸化(脂質水酸化物およびTBARS)の3種の脂質過酸化のマーカーの活性-Livingオウムとこれらの結果を、2種の短い生活のウズラ(平均MLSP = 5。5年)の対応する測定値と比較しました。すべての鳥は、食事酸化レベルの違いを除外するために同じ食事を与えられました。組織の抗酸化物質と酸化的損傷は、「Mgタンパク質ごと」と「組織ごと」の両方で決定されました。グルタチオンペルオキシダーゼのみが、長い生活のオウムの組織で一貫して高く、ヒドロペルオキシドの有害な影響に対するより高い保護を示唆しています。これは、オウムの寿命にとって重要かもしれません。酸化的損傷のレベルは、オウムとウズラの間でほとんど統計的に区別できず(67%)、時にはより高い(25%)が、オウムではほとんど低い(8%)。オウムの酸化ストレスのいくつかの側面に対するより高い保護の兆候にもかかわらず、オウムの顕著な寿命は抗酸化メカニズムと酸化的損傷の蓄積とは無関係であるように見えます。

The oxidative damage hypothesis of aging posits that the accumulation of oxidative damage is a determinant of an animal species' maximum lifespan potential (MLSP). Recent findings in extremely long-living mammal species such as naked mole-rats challenge this proposition. Among birds, parrots are exceptionally long-living with an average MLSP of 25 years, and with some species living more than 70 years. By contrast, quail are among the shortest living bird species, averaging about 5-fold lower MLSP than parrots. To test if parrots have correspondingly (i) superior antioxidant protection and (ii) lower levels of oxidative damage compared to similar-sized quail, we measured (i) total antioxidant capacity, uric acid and reduced glutathione (GSH) levels, as well as the activities of enzymatic antioxidants (superoxide dismutase, glutathione peroxidase and catalase), and (ii) markers of mitochondrial DNA damage (8-OHdG), protein damage (protein carbonyls) and lipid peroxidation (lipid hydroperoxides and TBARS) in three species of long-living parrots and compared these results to corresponding measures in two species of short-living quails (average MLSP=5.5 years). All birds were fed the same diet to exclude differences in dietary antioxidant levels. Tissue antioxidants and oxidative damage were determined both 'per mg protein' and 'per g tissue'. Only glutathione peroxidase was consistently higher in tissues of the long-living parrots and suggests higher protection against the harmful effects of hydroperoxides, which might be important for parrot longevity. The levels of oxidative damage were mostly statistically indistinguishable between parrots and quails (67%), occasionally higher (25%), but rarely lower (8%) in the parrots. Despite indications of higher protection against some aspects of oxidative stress in the parrots, the pronounced longevity of parrots appears to be independent of their antioxidant mechanisms and their accumulation of oxidative damage.

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